Gemeenten zijn sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van WMO-voorzieningen. GGD Kennemerland is door de gemeenten Haarlem, Zandvoort, Haarlemmermeer, Velsen, Heemskerk en Beverwijk aangewezen om de taak als toezichthouder op de kwaliteit bij WMO-voorzieningen uit te voeren.
Proactief (risiscogestuurd) toezicht
Vanaf november 2018 voert GGD Kennemerland risicogestuurd toezicht uit. Het doel van het risicogestuurd toezicht is ten eerste het beoordelen of WMO voorzieningen voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook om proactief de kwaliteit van WMO voorzieningen te monitoren. De toezichthouder heeft, naast zijn wettelijke taken en plichten, dus ook de taak om knelpunten te signaleren. Per onderzoek concludeert de toezichthouder daarom in hoeverre de kwaliteitseisen gewaarborgd worden, op welke gebieden verbetering nodig blijkt en of het noodzakelijk is dat verbetermaatregelen getroffen worden. De bevindingen van een onderzoek worden vastgelegd in een rapport. De rapporten worden niet openbaar gemaakt; alleen de aanbieder en betreffende gemeente ontvangen een afschrift.
Toezicht bij signalen of calamiteiten/geweldsincidenten
Naast het proactieve toezicht, voert GGD Kennemerland reactief toezicht uit bij aanbieders van Wmo-voorzieningen als er sprake is van een melding van een calamiteit/geweldsincidenten of een signaal. Alle aanbieders van WMO voorzieningen zijn wettelijk verplicht om calamiteiten en geweldsincidenten te melden overeenkomstig het door de gemeente vastgestelde protocol Calamiteiten.
De toezichthouder kan ook signalen van professionals, cliënten of burgers ontvangen die betrekking hebben op de kwaliteit van een voorziening. Afhankelijk van de aard en ernst van de melding, wordt in overleg met de betreffende gemeente een afweging gemaakt of een incidenteel onderzoek wordt gestart of niet. Als een incidenteel onderzoek wordt gestart, dan wordt de aanbieder hiervan op de hoogte gesteld.
Per melding beoordeelt de toezichthouder of de aanbieder adequaat gehandeld heeft, of de kwaliteit van de voorziening (nog) gewaarborgd is en of het noodzakelijk is dat verbetermaatregelen getroffen worden.
Melden van calamiteiten, incidenten en signalen
Bent u aanbieder WMO en wilt u melding doen van een calamiteit of geweldsincident? Neem dan contact op met de toezichthouder.
Hier vindt u het meldingsformulier calamiteit/geweldsincidenten
Maakt u zich zorgen over de kwaliteit van een voorziening? Dan kunt u een signaal afgeven aan de toezichthouder. U kunt de toezichthouder bereiken via de mail; WMO@ggdkennemerland.nl of via het algemene telefoonnummer van GGD Kennemerland; 023-515 9500.
Anoniem melden
Niet altijd wilt u dat een WMO aanbieder en/of de toezichthouder van de GGD op de hoogte is van uw melding en wilt u een anonieme melding doen. Misschien bent u bang voor uw baan als u als personeelslid een melding doet, of heeft u als betrokkene angst voor gevolgen voor de zorg en bejegening van uw naaste. Daarom kunt u bij de toezichthouder ook anoniem een melding doen. Dit betekent dat wij uw melding vertrouwelijk behandelen en de aanbieder niet op de hoogte wordt gesteld van uw identiteit. Als een melding anoniem is betekent dit wel dat de toezichthouder minder effectief kan optreden. Een organisatie kan geen weerwoord geven op een anonieme melding, en dit betekent dat wij de melding niet als bron kunnen gebruiken. Als de directe veiligheid of gezondheid van personen mogelijk in het geding is, adviseren wij om een openbare melding te doen.
GGD geen klachtencommissie
De GGD is geen klachtencommissie. Dit betekent dat wij een individuele klacht niet in behandeling kunnen nemen. Iedere WMO aanbieder heeft een klachtenregeling. De klachtenregeling bestaat meestal uit een interne regeling (waarbij u in gesprek gaat met de leidinggevende of directie) en een externe regeling: u kunt dan uw klacht neerleggen bij een onafhankelijke klachtencommissie of bij de betreffende gemeente.
Meer informatie