Nieuws
Geplaatst op: 14-12-2021 om 16:55 uur
Laatst gewijzigd op: 14-12-2021 om 17:01 uur

Word Up leert jongeren praten over sombere gevoelens

Praten over hoe het echt met je gaat, over sombere gevoelens of zelfs suïcidale gedachten. Mensen, dus ook jongeren, vinden dat lastig. Zero Suïcide, van GGD Kennemerland en GGZ inGeest, wil hieraan iets doen. GGD Kennemerland heeft contact gezocht met het Museum van de Geest om hieraan op eigentijdse en creatieve wijze invulling te geven.

Via kunstuitingen (ook een uiting van je geest!) praten over je gevoelens, dat is de wens van GGD Kennemerland. Het Museum heeft hiervoor het kunstproject Word Up! ontwikkeld. Het is bedoeld voor middelbare scholen en mbo-opleidingen waarbij jongeren via kunsteducatie leren uiting te geven aan sombere gedachten. Aan de hand van creatieve workshops, zoals het schrijven van raps onder begeleiding van bekende Nederlandse artiesten, gaan jongeren van het Nova College in Haarlem komend jaar aan de slag. De officiële start van het project is in januari 2022.

Jelle Buijtendijk is regionaal projectleider zelfmoordpreventie bij GGD Kennemerland: ‘’De mentale gezondheid van jongeren staat onder grote druk. Uit de landelijke jeugdmonitor van de GGD blijkt dat bij crisisdiensten het aantal meldingen van jongeren in nood, schrikbarend is toegenomen. Klachten over angst, depressies, suïcidale gedachten, grote onzekerheid over de toekomst. Dit zijn risicofactoren die uiteindelijk kunnen leiden tot zelfmoord. Meer aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren is dus bittere noodzaak.”

Jelle:
''We hebben inmiddels mentoren getraind en hen vaardigheden aangereikt hoe je suïcide bespreekbaar maakt. Soms door simpelweg de vraag te stellen: ‘Hoe gaat het nu écht met jou?’ Maar ook dé vraag durven stellen: ‘Heb je er wel eens aan gedacht om een einde aan je leven te maken?”