Nieuws
Geplaatst op: 25-03-2024 om 14:51 uur
Laatst gewijzigd op: 26-03-2024 om 12:05 uur

Ook in regio Kennemerland vaker kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die de laatste tijd weer vaker voorkomt. Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan 1 jaar. Er is een vaccin tegen kinkhoest. Kinderen en zwangeren krijgen de vaccinatie aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.

Het RIVM berichtte in februari al dat het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek is door kinkhoest snel is toegenomen. De actuele landelijke cijfers laten zien dat het aantal gevallen van kinkhoest blijft stijgen. Ook in de regio Kennemerland zien we meer gevallen van kinkhoest. 

Vaccinatie tegen kinkhoest

Als sinds 1957 maakt de kinkhoestvaccinatie deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen krijgen voordat ze 1 jaar worden drie keer een vaccinatie tegen kinkhoest. Deze wordt samen gegeven met een vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. Dit noemen we de DKTP(difterie kinkhoest tetanus polio)-prik. Er bestaat geen los kinkhoestvaccin. 

Kinkhoestvaccinatie tijdens zwangerschap

Alle zwangere vrouwen krijgen sinds december 2019 een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Op deze manier worden baby’s het best beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te zijn. De vaccinatie wordt gegeven vanaf de 22e week van de zwangerschap en heet daarom 22 wekenprik. Je haalt de vaccinatie bij de Jeugdgezondheidszorg. Een afspraak maak je door te bellen naar 023 - 789 17 77. 

Vaccinatie gemist?

  • Heeft jouw kind een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma gemist? Kinderen tot 18 jaar kunnen alsnog een inhaalvaccinatie krijgen. Heb je hierover vragen? Kijk voor meer informatie bij Vaccinaties Jeugd of neem contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer 023 -789 17 77 bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 – 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur.
  • Volwassen die niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, kunnen (op eigen kosten) zich laten vaccineren bij GGD Kennemerland. Een afspraak hiervoor kun je maken via Vaccinaties op Maat of door te bellen met ons klantcontactcentrum via 023 - 789 16 31 op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur.

Wat als mijn baby kinkhoest heeft? 

Denk je dat je baby kinkhoest heeft? Neem contact op met de huisarts.
Ben je zwanger en denk je dat je kinkhoest hebt? Overleg met de huisarts. Je kunt na de geboorte de baby besmetten.


Lees meer over kinkhoest >

Lees het bericht over de uitbraak van mazelen in Brabant >