Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 30-10-2017 om 12:57 uur

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland komt kinkhoest regelmatig voor. Iedereen kan dus kinkhoest krijgen, ook  als je  het al eens hebt gehad.

Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen jonger dan 1 jaar die niet of onvolledig zijn gevaccineerd.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM

Besmetting en klachten

De bacterie zit in de keel van iemand die kinkhoest heeft.

Tijdens het hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wanneer je deze druppeltjes inademt, kun je ook besmet worden.

De tijd tussen de besmetting en ziek worden is ongeveer 7 tot 10 dagen. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte, nog voor dat de hoestbuien beginnen en wanneer iemand nog niet weet dat hij kinkhoest heeft. Deze besmettelijkheid duurt tot 4 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Waar herken je kinkhoest aan
  • Het begint met klachten die lijken op een neusverkoudheid
  • Hierna ga je hoesten. Het zijn vaak langdurige blaffende hoestbuien waarbij taai slijm wordt opgehoest. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en geven soms een verstikkend gevoel. Na het langdurige hoesten volgt soms een piepende inademing.  Het kan soms voorkomen dat je moet kokhalzen  of moet  braken. Het hoesten kan 3 tot 4 maanden aanhouden.
  • Bij baby’s zijn de verschijnselen minder goed te herkennen. Baby’s  kunnen minder goed gaan eten, soms ook stoppen met ademhalen of blauw verkleuren zonder daarbij veel te hoesten. Een complicatie bij baby’s kan zuurstoftekort of een hersenbloeding zijn.

Let op!

  • Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen onder  1 jaar die niet of onvolledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt zijn.
  • Een zwangere met kinkhoest kan vlak na de bevalling de baby besmetten. Zij moet contact opnemen met de huisarts.
  • Is er bij jou kinkhoest vastgesteld? Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s en zwangere vrouwen die binnenkort moeten bevallen.
Advies gezondheidsraad over kinkhoest

Op 13 juni 2017 adviseerde de Gezondheidsraad werkgevers om medewerkers die beroepsmatig in contact komen met kinderen jonger dan een half jaar oud, te vaccineren tegen kinkhoest.

Vaccinatie is vooral van belang voor werknemers die direct en intensief contact hebben met pasgeborenen en/of prematuren. De vaccinatie is in eerste instantie niet gericht op de eigen gezondheid van medewerkers maar op de gezondheid van de kinderen die vallen in bovengenoemde doelgroep.

Informatie over dit advies van de Gezondheidsraad

Meer weten?

Bij vragen kun je contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding, bereikbaar op telefoonnummer 023 – 789 1612.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

De GGD , afdeling reizigersvaccinatie, biedt aan zwangere vrouwen zich te laten vaccineren tegen kinkhoest. Op dit moment is hiervoor nog geen vergoedingsregeling met de verzekeraars en zijn de kosten van het consult en vaccin dus voor eigen rekening. De kosten voor een kinkhoestvaccinatie zijn 32,70 euro en de consultkosten zijn 22 euro.  

Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau.

Zwangere vrouwen, woonachtig in de gemeente Haarlemmermeer, kunnen een afspraak maken via de frontoffice JGZ 023-7891777. De frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur. In de periode van 16 december 2019 tot 6 januari 2020 worden alleen zwangere vrouwen gevaccineerd die minimaal 32 weken zijn.

Vanaf 6 januari a.s. kunnen alle zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur vanaf 22 weken een afspraak voor vaccinatie maken bij het consultatiebureau.