Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 07-01-2020 om 12:35 uur

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland komt kinkhoest regelmatig voor. Iedereen kan dus kinkhoest krijgen, ook  als je  het al eens hebt gehad.

Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen jonger dan 1 jaar die niet of onvolledig zijn gevaccineerd.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM

Besmetting en klachten

De bacterie zit in de keel van iemand die kinkhoest heeft.

Tijdens het hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wanneer je deze druppeltjes inademt, kun je ook besmet worden.

De tijd tussen de besmetting en ziek worden is ongeveer 7 tot 10 dagen. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte, nog voor dat de hoestbuien beginnen en wanneer iemand nog niet weet dat hij kinkhoest heeft. Deze besmettelijkheid duurt tot 4 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Waar herken je kinkhoest aan
 • Het begint met klachten die lijken op een neusverkoudheid
 • Hierna ga je hoesten. Het zijn vaak langdurige blaffende hoestbuien waarbij taai slijm wordt opgehoest. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en geven soms een verstikkend gevoel. Na het langdurige hoesten volgt soms een piepende inademing.  Het kan soms voorkomen dat je moet kokhalzen  of moet  braken. Het hoesten kan 3 tot 4 maanden aanhouden.
 • Bij baby’s zijn de verschijnselen minder goed te herkennen. Baby’s  kunnen minder goed gaan eten, soms ook stoppen met ademhalen of blauw verkleuren zonder daarbij veel te hoesten. Een complicatie bij baby’s kan zuurstoftekort of een hersenbloeding zijn.

Let op!

 • Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen onder  1 jaar die niet of onvolledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt zijn.
 • Een zwangere met kinkhoest kan vlak na de bevalling de baby besmetten. Zij moet contact opnemen met de huisarts.
 • Is er bij jou kinkhoest vastgesteld? Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s en zwangere vrouwen die binnenkort moeten bevallen.
Advies gezondheidsraad over kinkhoest

Op 13 juni 2017 adviseerde de Gezondheidsraad werkgevers om medewerkers die beroepsmatig in contact komen met kinderen jonger dan een half jaar oud, te vaccineren tegen kinkhoest.

Vaccinatie is vooral van belang voor werknemers die direct en intensief contact hebben met pasgeborenen en/of prematuren. De vaccinatie is in eerste instantie niet gericht op de eigen gezondheid van medewerkers maar op de gezondheid van de kinderen die vallen in bovengenoemde doelgroep.

Informatie over dit advies van de Gezondheidsraad

Meer weten?

Bij vragen kun je contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding, bereikbaar op telefoonnummer 023 – 789 1612.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Vanaf 16 december 2019 krijgen zwangere vrouwen gratis een 22 weken prik aangeboden (vaccinatie tegen kinkhoest, tetanus en difterie).

Klik hier voor de folder: Nederlands, Engels, Pools, Turks, Arabisch 

22 weken prik en Corona
Heb jij (een van) de onderstaande klachten – ook al zijn ze mild, dan vragen wij je om je afspraak te verplaatsen! Milde gezondheidsklachten zijn:

 • Meer niezen dan anders
 • Keelpijn
 • Loopneus
 • Licht hoesten
 • Verhoging van 37,5 tot 38 graden

Wij vaccineren op dit moment niet als je deze klachten hebt. Zodra je beter bent, maak dan opnieuw een afspraak.

Algemene Informatie 22 weken prik
Als je tijdens je zwangerschap gevaccineerd bent tegen kinkhoest, is je baby meteen vanaf de geboorte beschermd tegen deze ziekte. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap. Maak hiervoor zelf een afspraak met het consultatiebureau.  

Woon je in de gemeente Haarlemmermeer, dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal. Je logt in met je DigiD. Daarna bel je voor een afspraak naar de frontoffice JGZ 023-7891777. De frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.

 • Klik hieronder om in te loggen met je DigiD            
  https://ouderportaal.ggdkennemerland.nl/
   
 • Heb je geen DigiD, bel dan naar de frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak.   

Woon je niet in de gemeente Haarlemmermeer kijk dan HIER om te zien waar je een afspraak kan maken voor de 22 weken prik.