Geplaatst op: 26-07-2017 om 16:01 uur
Laatst gewijzigd op: 07-01-2020 om 12:35 uur

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie.

Ondanks de hoge vaccinatiegraad in Nederland komt kinkhoest regelmatig voor. Iedereen kan dus kinkhoest krijgen, ook  als je  het al eens hebt gehad.

Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen jonger dan 1 jaar die niet of onvolledig zijn gevaccineerd.

Meer weten?

Kijk op de website van het RIVM

Besmetting en klachten

De bacterie zit in de keel van iemand die kinkhoest heeft.

Tijdens het hoesten en niezen, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Wanneer je deze druppeltjes inademt, kun je ook besmet worden.

De tijd tussen de besmetting en ziek worden is ongeveer 7 tot 10 dagen. Kinkhoest is vooral besmettelijk aan het begin van de ziekte, nog voor dat de hoestbuien beginnen en wanneer iemand nog niet weet dat hij kinkhoest heeft. Deze besmettelijkheid duurt tot 4 weken na het begin van de erge hoestbuien.

Waar herken je kinkhoest aan
 • Het begint met klachten die lijken op een neusverkoudheid
 • Hierna ga je hoesten. Het zijn vaak langdurige blaffende hoestbuien waarbij taai slijm wordt opgehoest. De hoestbuien zijn erg vermoeiend en geven soms een verstikkend gevoel. Na het langdurige hoesten volgt soms een piepende inademing.  Het kan soms voorkomen dat je moet kokhalzen  of moet  braken. Het hoesten kan 3 tot 4 maanden aanhouden.
 • Bij baby’s zijn de verschijnselen minder goed te herkennen. Baby’s  kunnen minder goed gaan eten, soms ook stoppen met ademhalen of blauw verkleuren zonder daarbij veel te hoesten. Een complicatie bij baby’s kan zuurstoftekort of een hersenbloeding zijn.

Let op!

 • Kinkhoest kan erg gevaarlijk zijn voor jonge baby’s of kinderen onder  1 jaar die niet of onvolledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt zijn.
 • Een zwangere met kinkhoest kan vlak na de bevalling de baby besmetten. Zij moet contact opnemen met de huisarts.
 • Is er bij jou kinkhoest vastgesteld? Blijf dan uit de buurt van jonge baby’s en zwangere vrouwen die binnenkort moeten bevallen.
Advies gezondheidsraad over kinkhoest

Op 13 juni 2017 adviseerde de Gezondheidsraad werkgevers om medewerkers die beroepsmatig in contact komen met kinderen jonger dan een half jaar oud, te vaccineren tegen kinkhoest.

Vaccinatie is vooral van belang voor werknemers die direct en intensief contact hebben met pasgeborenen en/of prematuren. De vaccinatie is in eerste instantie niet gericht op de eigen gezondheid van medewerkers maar op de gezondheid van de kinderen die vallen in bovengenoemde doelgroep.

Informatie over dit advies van de Gezondheidsraad

Meer weten?

Bij vragen kun je contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding, bereikbaar op telefoonnummer 023 – 789 1612.

Kinkhoest en griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Pasgeboren baby’s hebben een grotere kans om erg ziek te worden als zij kinkhoest of de griep krijgen. Als moeder kan je je kind beschermen door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Deze 22-week prik bestaat uit een vaccinatie DKT (difterie, kinkhoest en tetanus) en in de griepperiode (15 oktober tot 1 maart) ook het griepvaccin.

 • Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe. 

Algemene Informatie 22 weken prik

Vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van je zwangerschap, kun je je gratis laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Je kind kan ernstig ziek worden van een kinkhoestinfectie of griepinfectie. Soms is dan een ziekenhuisopname nodig. Als jij je laat vaccineren maak jij antistoffen aan tegen deze ziektes. De antistoffen gaan via de placenta naar je kind. Op deze manier beschermen de kinkhoestvaccinatie en griepvaccinatie zowel jou als je kind. 

Kinkhoestvaccinatie 

Als je minstens 2 weken voor de bevalling bent gevaccineerd, bescherm je je baby de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest. Dit is juist de periode dat je kind zelf nog niet ingeënt kan worden en kinkhoest het gevaarlijkst is. Bovendien heeft je baby dan vaak één vaccinatie minder nodig. Maar ook een vaccinatie vlak voor de bevalling is nog zinvol. Dit zorgt dat je zelf geen kinkhoest zal krijgen en dus je baby niet kan besmetten.     

Griepvaccinatie   

Het griepvaccin wordt alleen tijdens de griepperiode van 15 oktober tot 1 maart toegediend. Ben je op 15 oktober al meer dan 22 weken zwanger, ook dan kan je gratis het griepvaccin halen.

 • Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe.

Bijwerkingen

Beide vaccinaties zijn veilig voor jou en je kind. Wel kan jij bijwerkingen krijgen zoals pijn en roodheid op prikplek, hoofdpijn en hangerig.

Meer informatie: 

22 weken prik

Hoe maak je de afspraak? 

Let op: de griepprik voor zwangeren wordt alleen in de griepperiode 15 oktober tot 1 maart toegediend. Een afspraak maken voor de griepprik kan vanaf september 2023. 

Woon je in de Gemeente Haarlemmermeer?

 • Dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal. Je logt in met je DigiD en vult het formulier in. Klik op de link om in te loggen met je DigiD https://ouderportaal.ggdkennemerland.nl/
  Belangrijk: Bel na het invullen van het formulier de Frontoffice JGZ 023-7891777 om een afspraak te maken. De Frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.   
 • Heb je geen DigiD, bel dan naar de Frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak.

 

Woon je in Zuid of Midden Kennemerland? ( Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort)

 • Dan wordt de 22 weken prik jou aangeboden door de organisatie JGZ Kennemerland. JGZ Kennemerland is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088-9959595.   

Meer uitleg tijdens de afspraak

Je krijgt een afspraak bij een Jeugdarts of Jeugdverpleegkundige. Eventuele vragen over de vaccinatie kunnen tijdens deze afspraak besproken worden. Ook krijg je informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt en wat de GGD voor jou en je gezin kan betekenen vóór en na de bevalling. 

Haal de 22 wekenprik en bescherm je baby tegen kinkhoest en griep.