Geplaatst op: 01-08-2017 om 13:12 uur
Laatst gewijzigd op: 27-07-2023 om 16:13 uur

Vaccinaties jeugd en zwangeren

Het 'Rijksvaccinatieprogramma' beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ziekten.  Ook zwangeren kunnen zich na 22 weken zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest en griep.

Meer informatie algemeen en per vaccinatie is te vinden bij de onderstaande blauwe uitklapbalken.

Voor vragen zijn wij telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur via 023 789 1777.

Vaccinatie en toestemming uitwisseling vaccinatiegegevens

Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?

De jeugdgezondheidszorg legt de vaccinatiegegevens vast in het digitale dossier van je kind. Wij delen de gegevens ook met het RIVM.

Vanaf 1-1-2022 zijn we verplicht om voor die uitwisseling toestemming te vragen en die vast te leggen. In de video hieronder zie je waar de toestemming over gaat.

   Bekijk hier een filmpje en de folder over het vastleggen van vaccinatiegegevens 

 

  Toestemming meteen regelen? 

   Scan de QR code en vul de gegevens in. 

  QR code RVP

    De JGZ is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur via telefoonnummer 023 789 1777 en per mail via vaccinatieteam@vrk.nl.

Ziek en vaccinaties

Ziek en vaccineren

Als jouw kind koorts (gemeten temperatuur 38,5 graden of hoger) heeft of een buikgriep, dan is het verstandig om de vaccinatie uit te stellen totdat je kind zich beter voelt.

Antibiotica

Het gebruik van antibiotica is geen reden om een vaccinatie uit te stellen. Tenzij jouw kind nog steeds klachten en/of koorts heeft.

Stollingsstoornis

Kinderen die een aangeboren stollingsstoornis hebben, zoals de ziekte van von Willebrand of hemofilie,  kunnen gevaccineerd worden . Geef bij de entree van de vaccinatiehal aan dat je kind een stollingsstoornis heeft, je wordt doorverwezen naar de informatiebalie.

Vaccinatie is ook mogelijk bij stollingsstoornissen door medicijngebruik. Geef bij de entree van de vaccinatiehal aan dat je kind een stollingsstoornis heeft, je wordt doorverwezen naar de informatiebalie

Epilepsie en vaccineren

Als je kind epilepsie heeft, kan jouw kind gevaccineerd worden als die goed ingesteld is op zijn/haar medicijnen of als je kind al langer geen aanvallen heeft gehad. Overleg van te voren met de behandelaar van je kind of neem van te voren even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl. Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je consultatiebureau. 

Afweerstoornis

Heeft jouw kind een verminderde afweer door een aangeboren aandoening, bestraling medicatiegebruik zoals cytostatica of corticosteroïden , overleg dan met de behandelend arts of neem van  te voren even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl. Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je consultatiebureau

      Desensibilisatietherapie

      Wordt jouw kind behandeld met desensibilisatietherapie in verband met behandeling van allergie voor                    pollen, huisstofmijt, wespen of bijengif, overleg dan met de behandelend arts of neem van te voren even              contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl

      Operatie

       Als er een operatie gepland staat is het advies om vlak voor de ingreep rekening te houden met het geven             van een vaccinatie.

  • BMR is een levend verzwakt vaccin en mag 2 weken voor een ingreep niet gegeven worden.
  • Voor de andere vaccins geldt dat er 2 dagen tussen vaccinatie en ingreep moet zitten.

       Overleg zo nodig met de behandelend arts of neem even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl.               Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je  consultatiebureau 

 

 

    

 

Vaccinaties per leeftijd

De eerste prikken worden gegeven op het consultatiebureau. Tijdens de schoolperiode worden de volgende prikken gegeven:

  • BMR/ DTP voor jongens en meisjes die 9 jaar zijn of dit jaar 9 jaar worden.
  • HPV voor meisjes en jongens die 10 jaar zijn of dit jaar 10 jaar worden.  
  • Meningococcen ACWY voor jongens en meisjes die 14 jaar zijn of dit jaar 14 jaar worden. 

Bekijk het ‘Rijksvaccinatieprogramma’ om meer te weten te komen over de vaccinaties.

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is gratis.

Folders

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Nederlands/ English/ Turks/ Arabisch/ Tigrinya/ Russisch/ Pools

Voorbereiden op een vaccinatie

Wat kun je als ouder doen? Hoe gaat het in zijn werk? Lees het hier.

Vaccinaties 9-jarigen DTP en BMR

Vaccinatie DTP/BMR (9 jaars prikken)

Alle kinderen die 9 jaar worden krijgen van de GGD een oproep voor vaccinatie. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voert de BMR- en DTP vaccinaties uit:

  • De BMR-prik beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. 
  • De DTP-prik beschermt tegen difterie, tetanus en polio. 
Geboortejaar    Uitnodiging  
2014   Najaar 2023
 
2013 of ouder Wil je een vaccinatie voor je kind, maak dan hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging.  
 

Wat moet ik meenemen?

  • De vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs ( ontvangen van het RIVM)  Als je geen vaccinatiekaart hebt, meld dit dan even bij binnenkomst, dan wordt er een nieuwe aangemaakt
  • Een legitimatiebewijs.
  • Komt je kind zonder ouder? Vul dan als ouder het toestemmingsformulier in. 

Veel gestelde vragen

  • Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij de kledingkeuze.
  • Meer vragen?
    Bel dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur naar de Frontoffice JGZ, telefoonnummer 023 789 1777 of mail naar vaccinatieteam@vrk.nl
       
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Vaccinatie Meningokokken ACWY

Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Omdat deze bacterie nog steeds circuleert in Nederland is het belangrijk om ook op dit moment je hiertegen te beschermen.

Vaccinatie MenACWY 

Geboortejaar Uitnodiging

2009

Najaar 2023

2008 of ouder

krijgt geen uitnodiging!  Wil je wel de prik, maak dan in het najaar hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging.

 

RIVM website: Veelgestelde vragen over Corona en meningokokkenvaccinatie

Wat moet ik meenemen?

  • De vaccinatiekaart en vaccinatiebewijs (ontvangen van het RIVM)  Als je geen vaccinatiekaart hebt, meld dit dan even bij binnenkomst, dan wordt er een nieuwe aangemaakt.
  • Een legitimatiebewijs.
  • Kom je niet met je ouder? Laat een van hen dan het toestemmingsformulier invullen.  

Veel gestelde vragen

  • Waar wordt de prik gezet?
    Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij de kledingkeuze.

Meer vragen?

Bel dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur naar onze Frontoffice JGZ, telefoonnummer  023 789 1777 of  mail naar vaccinatieteam@vrk.nl.

Vaccinatie HPV

hpv vaccinatieHPV Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Door de HPV-vaccinatie kan je jezelf beschermen tegen een infectie met het HPV-virus. Er zijn verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt niet alleen tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen kanker van de penis, schaamlippen, anus, vagina en mondkeelholte.

Ben je jonger dan 15?

Vanaf 2022 worden meisjes én jongens die 10 jaar worden, uitgenodigd voor de HPV- vaccinaties. Uit onderzoek is gebleken dat  twee vaccinaties al voldoende zijn voor de opbouw van goede langdurige bescherming. Na de eerste prik kun je na 150 dagen de tweede komen halen.  

Ben je 15 jaar of ouder? 

  • Voor meisjes en jongens vanaf 15 jaar oud zijn als je nu start twee HPV vaccinaties voldoende.
  • Ben je eerder gestart (voor je 15e) met de HPV vaccinaties en heb je de tweede vaccinatie een maand na je eerste vaccinatie gehaald? Dan is het belangrijk om na 5 maanden de derde vaccinatie te halen Voor jou worden drie prikken geadviseerd. (Omdat er tussen de eerste en tweede vaccinatie geen 6 maanden zit) 

Meer lezen? 

  

Vaccinatie HPV (baarmoederhalskanker) schema per 2023

 
Geboortejaar   Uitnodiging   
Meisjes en jongens 2013      Najaar 2023  
Meisjes en jongens 2012 Heb je in het voorjaar 2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in het najaar 2023. Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Meisjes en jongens 2011 Najaar 2023  
Meisjes en jongens 2010 Najaar 2023
Meisjes en jongens 2009 Heb je in het voorjaar  2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in  het najaar 2023
Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Meisjes en jongens 2008 Heb je in het voorjaar  2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in  het najaar 2023. Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Jongens 2007 Najaar 2023.  
Meisjes 2007 Heb je in het voorjaar  2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in  het najaar 2023. Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Meisjes en jongens 2006 Heb je in het voorjaar  2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in  het najaar 2023.
Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september  hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Meisjes  2005 Heb je in het voorjaar  2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in het najaar 2023. Wil je starten met de HPV prikken? Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging toe.
Jongens 2005 Najaar 2023.  
Meisjes en jongens 2004 Heb je in het voorjaar 2023 de HPV prik gehad? Dan volgt er nog een uitnodiging in het najaar 2023.
 

Wil je starten met de HPV prikken?

Maak dan begin september hier een online afspraak. Wij sturen je dan via de e-mal een uitnodiging toe.  

 

Veel gestelde vragen 

  • Waar krijg ik de prik?
    Wij prikken in de bovenarm. Het is handig om kleding aan te trekken waarbij we makkelijk bij je bovenarm kunnen.  
    Lees hier meer.  
  • Ik heb een vraag over het vaccin zelf. Voor inhoudelijke vragen kun je mailen naar vaccinatieteam@vrk.nl  
  • Ik twijfel of ik de HPV vaccinatie wil.
    Ga naar de website HPV keuzehulp. Je kunt hier kijken wat je weet over het HPV vaccin en wat voor jou belangrijk is om de vaccinatie wel of niet te nemen. 
    Of bel dan naar de twijfel telefoon 088 7555777  Maandag t/m vrijdag van 8.30 - 13.00. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch.
  • Meer vragen?
    Bel ons dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur op 023 789 1777 of mail naar vaccinatieteam@vrk.nl.

Heeft je kind last gehad van een bijwerking

Meld een bijwerking bij de GGD. De Frontoffice van de JGZ is elke dag bereikbaar van 08.30-12.30 uur en van 13.00-17.00 uur via telefoonnummer 023-7891777

Alle bijwerkingen worden onderzocht door het Bijwerkingencentrum Lareb. Je kunt ook zelf een bijwerking melden via www.lareb.nl.

Vaccinatiegegevens opvragen

Je kunt de vaccinatiegegevens of het vaccinatiebewijs van jezelf of van je kind opvragen. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat meer over de aanvraag van een vaccinatiebewijs.

Het kan zijn dat je vaccinatiegegevens niet bekend zijn. De registratie van vaccinaties is vanaf 1968 geleidelijk ingevoerd.

Kinkhoest en griepvaccinatie voor zwangere vrouwen

Pasgeboren baby’s hebben een grotere kans om erg ziek te worden als zij kinkhoest of de griep krijgen. Als moeder kan je je kind beschermen door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Deze 22-week prik bestaat uit een vaccinatie DKT (difterie, kinkhoest en tetanus) en in de griepperiode (15 oktober tot 1 maart) ook het griepvaccin.

  • Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe. 

Algemene Informatie 22 weken prik

Vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van je zwangerschap, kun je je gratis laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Je kind kan ernstig ziek worden van een kinkhoestinfectie of griepinfectie. Soms is dan een ziekenhuisopname nodig. Als jij je laat vaccineren maak jij antistoffen aan tegen deze ziektes. De antistoffen gaan via de placenta naar je kind. Op deze manier beschermen de kinkhoestvaccinatie en griepvaccinatie zowel jou als je kind. 

Kinkhoestvaccinatie 

Als je minstens 2 weken voor de bevalling bent gevaccineerd, bescherm je je baby de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest. Dit is juist de periode dat je kind zelf nog niet ingeënt kan worden en kinkhoest het gevaarlijkst is. Bovendien heeft je baby dan vaak één vaccinatie minder nodig. Maar ook een vaccinatie vlak voor de bevalling is nog zinvol. Dit zorgt dat je zelf geen kinkhoest zal krijgen en dus je baby niet kan besmetten.     

Griepvaccinatie   

Het griepvaccin wordt alleen tijdens de griepperiode van 15 oktober tot 1 maart toegediend. Ben je op 15 oktober al meer dan 22 weken zwanger, ook dan kan je gratis het griepvaccin halen.

  • Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe.

Bijwerkingen

Beide vaccinaties zijn veilig voor jou en je kind. Wel kan jij bijwerkingen krijgen zoals pijn en roodheid op prikplek, hoofdpijn en hangerig.

Meer informatie: 

22 weken prik

Hoe maak je de afspraak? 

Let op: de griepprik voor zwangeren wordt alleen in de griepperiode 15 oktober tot 1 maart toegediend. Een afspraak maken voor de griepprik kan vanaf september 2023. 

Woon je in de Gemeente Haarlemmermeer?

  • Dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal. Je logt in met je DigiD en vult het formulier in. Klik op de link om in te loggen met je DigiD https://ouderportaal.ggdkennemerland.nl/
    Belangrijk: Bel na het invullen van het formulier de Frontoffice JGZ 023-7891777 om een afspraak te maken. De Frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.   
  • Heb je geen DigiD, bel dan naar de Frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak.

 

Woon je in Zuid of Midden Kennemerland? ( Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort)

  • Dan wordt de 22 weken prik jou aangeboden door de organisatie JGZ Kennemerland. JGZ Kennemerland is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088-9959595.   

Meer uitleg tijdens de afspraak

Je krijgt een afspraak bij een Jeugdarts of Jeugdverpleegkundige. Eventuele vragen over de vaccinatie kunnen tijdens deze afspraak besproken worden. Ook krijg je informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt en wat de GGD voor jou en je gezin kan betekenen vóór en na de bevalling. 

Haal de 22 wekenprik en bescherm je baby tegen kinkhoest en griep.