Geplaatst op: 01-08-2017 om 13:12 uur
Laatst gewijzigd op: 29-02-2024 om 16:21 uur

Vaccinaties jeugd

Het 'Rijksvaccinatieprogramma' beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ziekten.

Ook zwangeren kunnen zich na 22 weken zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest en griep.

Meer informatie algemeen en per vaccinatie is te vinden bij de onderstaande blauwe uitklapbalken.

Voor vragen zijn wij telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur via 023 789 1777.

Vaccinatie(s) gemist

Van het RIVM heb je een uitnodigingsbrief ontvangen, in deze brief staat dat je mogelijk in het verleden een vaccinatie moment hebt gemist.

Wil je hier meer informatie over, vul dit formulier in en wij nemen contact met je op.

Toestemming uitwisseling vaccinatiegegevens

Waar gaat de toestemming voor het uitwisselen van gegevens over?

De jeugdgezondheidszorg legt de vaccinatiegegevens vast in het digitale dossier van je kind. Wij delen de gegevens ook met het RIVM. Vanaf 1-1-2022 zijn we verplicht om voor die uitwisseling toestemming te vragen en die vast te leggen. In de video hieronder zie je waar de toestemming over gaat.

Bekijk hier een filmpje en de folder over het vastleggen van vaccinatiegegevens 

 

  Toestemming meteen regelen? 

   Scan de QR code en vul de gegevens in. 

  QR code RVP

    De JGZ is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur via telefoonnummer 023 789 1777 en per mail via vaccinatieteam@vrk.nl.

Ziek en vaccinaties

Ziek en vaccineren

Als jouw kind koorts (gemeten temperatuur 38,5 graden of hoger) heeft of een buikgriep, dan is het verstandig om de vaccinatie uit te stellen totdat je kind zich beter voelt.

Antibiotica

Het gebruik van antibiotica is geen reden om een vaccinatie uit te stellen. Tenzij jouw kind nog steeds klachten en/of koorts heeft.

Stollingsstoornis

Kinderen die een aangeboren stollingsstoornis hebben, zoals de ziekte van von Willebrand of hemofilie, kunnen gevaccineerd worden. Geef bij de entree van de vaccinatiehal aan dat je kind een stollingsstoornis heeft, je wordt doorverwezen naar de informatiebalie. Vaccinatie is ook mogelijk bij stollingsstoornissen door medicijngebruik. Geef bij de entree van de vaccinatiehal aan dat je kind een stollingsstoornis heeft, je wordt doorverwezen naar de informatiebalie.

Epilepsie en vaccineren

Als je kind epilepsie heeft, kan jouw kind gevaccineerd worden als die goed ingesteld is op zijn/haar medicijnen of als je kind al langer geen aanvallen heeft gehad. Overleg van te voren met de behandelaar van je kind of neem van te voren even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl. Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je consultatiebureau.

Afweerstoornis

Heeft jouw kind een verminderde afweer door een aangeboren aandoening, bestraling medicatiegebruik zoals cytostatica of corticosteroïden, overleg dan met de behandelend arts of neem van  te voren even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl. Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je consultatiebureau.

Desensibilisatietherapie

Wordt jouw kind behandeld met desensibilisatietherapie in verband met behandeling van allergie voor pollen, huisstofmijt, wespen of bijengif, overleg dan met de behandelend arts of neem van te voren even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl.

Operatie

Als er een operatie gepland staat is het advies om vlak voor de ingreep rekening te houden met het geven van een vaccinatie.

 • BMR is een levend verzwakt vaccin en mag 2 weken voor een ingreep niet gegeven worden.
 • Voor de andere vaccins geldt dat er 2 dagen tussen vaccinatie en ingreep moet zitten.

Overleg zo nodig met de behandelend arts of neem even contact met ons op via vaccinatieteam@vrk.nl. Bij vragen over kinderen onder de 4 jaar neem contact op met je consultatiebureau.

Vaccinaties per leeftijd

Bekijk hier het overzicht van de vaccinaties die het Rijksvaccinatieprogramma aanbiedt voor kinderen 0-18 jaar  

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is gratis. Heeft je kind en vaccinatie gemist? Inhalen kan tot de leeftijd van 18 jaar. Vaccinaties gemist

vaccinaties per leeftijd

 

Wijzigingen in het RVP per 2025

Folders

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Nederlands/ English/ Turks/ Arabisch/ Tigrinya/ Russisch/ Pools

Voorbereiden op een vaccinatie

Wat kun je als ouder doen? Hoe gaat het in zijn werk? Lees het hier.

Vaccinaties 9-jarigen DTP en BMR

Vaccinatie DTP/BMR (9 jaars prikken)

Alle kinderen die 9 jaar worden krijgen van de GGD een oproep voor vaccinatie. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voert de BMR- en DTP vaccinaties uit:

 • De BMR-prik beschermt tegen bof, mazelen en rode hond. 
 • De DTP-prik beschermt tegen difterie, tetanus en polio. 
Geboortejaar    Uitnodiging  
2015   Najaar 2024
 
2014 of ouder Wil je een vaccinatie voor je kind, maak dan hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging.  
 

Wat moet ik meenemen?

 • De vaccinatiekaarten, het vaccinatiebewijs (ontvangen van het RIVM)  Als je geen vaccinatiekaart hebt, meld dit dan even bij binnenkomst, dan wordt er een nieuwe aangemaakt
 • Een legitimatiebewijs.
 • Komt je kind zonder ouder? Vul dan als ouder het toestemmingsformulier in. 

Veel gestelde vragen

 • Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij de kledingkeuze.
 • Meer vragen?
  Bel dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur naar de Frontoffice JGZ, telefoonnummer 023 789 1777 of mail naar vaccinatieteam@vrk.nl
     
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Neem contact op met onze frontoffice 023 7891777
Vaccinatie Meningokokken ACWY

Meningokokkenziekte is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. Omdat deze bacterie nog steeds circuleert in Nederland is het belangrijk om ook op dit moment je hiertegen te beschermen.

Vaccinatie MenACWY 

Geboortejaar Uitnodiging

2010

Najaar 2024

2009 of ouder

krijgt geen uitnodiging!  Wil je wel de prik, maak dan in het najaar hier een online afspraak. Wij sturen je dan via e-mail een uitnodiging.

   

Wat moet ik meenemen?

 • De vaccinatiekaart en vaccinatiebewijs (ontvangen van het RIVM)  Als je geen vaccinatiekaart hebt, meld dit dan even bij binnenkomst, dan wordt er een nieuwe aangemaakt.
 • Een legitimatiebewijs.
 • Kom je niet met je ouder? Laat een van hen dan het toestemmingsformulier invullen.  

Veel gestelde vragen

 • Waar wordt de prik gezet?
  Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij de kledingkeuze.

Meer vragen?

Bel dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur naar onze Frontoffice JGZ, telefoonnummer  023 789 1777 of  mail naar vaccinatieteam@vrk.nl.

Vaccinatie HPV

Iedereen tot 18 jaar kan zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Deze vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze tien jaar worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.

Lees meer over de HPV-vaccinatie en bekijk het vaccinatieschema >

Heeft je kind last gehad van een bijwerking

Meld een bijwerking bij de GGD. De Frontoffice van de JGZ is elke dag bereikbaar van 08.30-12.30 uur en van 13.00-17.00 uur via telefoonnummer 023-7891777

Alle bijwerkingen worden onderzocht door het Bijwerkingencentrum Lareb. Je kunt ook zelf een bijwerking melden via www.lareb.nl.

Vaccinatiegegevens opvragen

Je kunt de vaccinatiegegevens of het vaccinatiebewijs van jezelf of van je kind opvragen. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat meer over de aanvraag van een vaccinatiebewijs.

Het kan zijn dat je vaccinatiegegevens niet bekend zijn. De registratie van vaccinaties is vanaf 1968 geleidelijk ingevoerd.