Vaccinaties jeugd

Alle kinderen in Nederland hebben recht op vaccinaties tegen een aantal ziekten. Het 'Rijksvaccinatieprogramma' beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ziekten. Dankzij de vaccinaties komen deze ziekten in Nederland nu bijna niet meer voor. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.30 - 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur.
023 789 1777
Vaccinaties per leeftijd

Het ‘Rijksvaccinatieprogramma’ bestaat uit 4 fasen. De eerste prik wordt gegeven wanneer een kind 6 tot 9 weken oud is op het consultatiebureau. Tijdens de school periode worden prikken gegeven aan jongens en meisjes die 9 jaar zijn of dit jaar worden. Meisjes van 12 jaar krijgen de HPV-prik.

Bekijk het ‘Rijksvaccinatieprogramma’ om meer te weten te komen over de vaccinaties.

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is gratis.

Vaccinaties 9-jarigen DTP en BMR

Alle kinderen die 9 jaar worden krijgen van de GGD een oproep voor vaccinatie. Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD voert de BMR- en DTP vaccinaties uit:

De BMR-prik beschermt tegen bof, mazelen en rode hond.
De DTP-prik beschermt tegen difterie, tetanus en polio. 

KLIK HIER VOOR DE VACCINATIEDAGEN IN HET NAJAAR 2018
Als je verhinderd bent op al deze dagen, kun je met je kind in het voorjaar 2019 de vaccinatie(s) komen halen. Je hoeft dit niet aan ons door te geven. Deze data staan vanaf februari 2019 hier op onze website.

Veel gestelde vragen

 • Mijn kind heeft geen uitnodiging ontvangen?
  Is of wordt je kind dit jaar 9 jaar? Kom dan met het vaccinatiebewijs van je kind naar een van onze vaccinatiesessies.  Wij vragen wel naar paspoort of ID-kaart. 
 • Wat moet ik meenemen?
  Neem je vaccinatiekaart en identiteitsbewijs mee.
 • Ik kan niet op de aangegeven datum / tijd komen.
  Kan je niet op èèn van de aangegeven locaties, dan zijn er in het najaar weer vaccinatiedagen. Deze data staan in september op de website. Je hoeft dit niet aan ons door te geven.
 • Waar wordt de prik gezet?
  Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij de kledingkeuze.
 • Meer vragen?
  Bel ons dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur op 023 789 1777. Onze medewerkers staan je graag te woord.


   

Vaccinatie 12-jarige meisjes HPV

Voorkom baarmoederhalskanker: laat je prikken

Door de inenting kun je jezelf beschermen tegen een infectie met het HPV-virus. Voor een goede bescherming moet het vaccin tweemaal worden toegediend. Tussen de twee prikken zit nu standaard een periode van zes maanden. Er zijn verschillende typen van dit virus. Het HPV-vaccin beschermt tegen twee typen die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. In het najaar van 2018 hebben wij 7 vaccinatiedata. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.

Als je in het voorjaar een HPV vaccinatie hebt gehad, let dan op dat er minimaal 150 dagen tussen de eerste en de tweede vaccinatie zitten; Heb je in het voorjaar 2018 een vaccinatie gemist, kom dan naar de vaccinatiedagen die in het onderstaande schema staan. Kun je niet op onderstaande data, dan heb je de mogelijkheid om in het voorjaar 2019 de vaccinatie te komen halen. Aan de vaccinatie zijn geen kosten verbonden.

Klik hier voor de vaccinatiedagen in het najaar 2018

Als je verhinderd bent op al deze dagen, kun je in het voorjaar de vaccinatie(s) komen halen. Je hoeft dit niet aan ons door te geven. Deze data staan vanaf februari 2019 hier op onze website.

Veel gestelde vragen

 • Ik word dit jaar 13, maar heb geen oproepkaart ontvangen.
  Kom je in aanmerking voor de vaccinatie? Bijvoorbeeld omdat je vorig jaar je eerste prik kreeg? Kom dan met het vaccinatiebewijs naar een van onze locaties. Wij vragen wel naar je paspoort of ID-kaart.
 • Wat moet ik meenemen?
  Neem je vaccinatiekaart en identiteitsbewijs mee.
 • Ik kan niet komen op de aangegeven datum/tijd.
  Kan je niet op èèn van de aangegeven locaties, dan zijn er in het najaar weer vaccinatiedagen. Deze data staan in september op de website. Je hoeft dit niet aan ons door te geven.
 • Waar krijg ik de prik?
  Wij prikken in de bovenarm. Hou hier rekening mee bij je kledingkeuze.    
 • Meer vragen?
  Bel ons dan tussen 08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00 uur op 023 789 1777. Onze medewerkers staan je graag te woord.

Vaccinatie 14-jarigen Meningokokken ACWY

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok.

Lees meer over Meningokokken op de website van het RIVM of op de jongerensite "deel dit niet met je vrienden".

 

Veel gestelde vragen

 • Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?
  Najaar 2018: Alle tieners die dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar worden.

           Verdere planning voor de Meningokokken ACWY vaccinatie:

           Voorjaar 2019 : geboortejaar: 2005
           Daarnaast zullen in 2019 alle jongeren vanaf 1 januari 2001 t/m 1 mei 2004 worden uitgenodigd.

          
 Het is nog niet precies bekend wanneer dat zal zijn.

 • Hoe groot is de kans dat mijn kind meningokokkenziekte type W krijgt?
  Die kans is gelukkig heel klein. Sinds oktober 2015 is er in Nederland een stijging van het aantal patiënten met meningokokkenziekte W. Vóór 2015 waren er gemiddeld 4 patiënten per jaar. Sindsdien neemt het toe. In 2017 waren er 80 patiënten met meningokokkenziekte W. De ziekte komt het meest voor bij jonge kinderen, tieners en 65-plussers. Met het invoeren van deze  vaccinatie willen we toename van het aantal ziektegevallen voorkomen.
 • Hoe krijg je meningokokkenziekte?
  Je kunt de bacterie bij je dragen zonder zelf ziek te zijn. Je kunt een ander dan besmetten door te hoesten, niezen of zoenen.
 • Wat moet uw kind meenemen?
  De vaccinatiekaart en een ID bewijs
 • Mijn kind kan niet komen op de aangegeven datum/tijd.
  Dan mag uw kind naar een andere locatie komen. Bovenaan deze pagina ziet u de data en locaties in het najaar 2018 U hoeft dit niet aan ons door te geven.

 

 

Heeft je kind last gehad van een bijwerking

Meld een bijwerking aan de arts of verpleegkundige die de vaccinatie gegeven heeft.

Alle bijwerkingen worden onderzocht door het Bijwerkingencentrum Lareb. Je kunt ook zelf een bijwerking melden via www.lareb.nl.

Vaccinatiegegevens opvragen

Je kunt de vaccinatiegegevens of het vaccinatiebewijs van jezelf of van je kind opvragen. Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat meer over de aanvraag van een vaccinatiebewijs.

Het kan zijn dat je vaccinatiegegevens niet bekend zijn. De registratie van vaccinaties is vanaf 1968 geleidelijk ingevoerd.