Geplaatst op: 15-02-2024 om 16:13 uur
Laatst gewijzigd op: 04-03-2024 om 16:05 uur

Zwangerschap

Pasgeboren baby’s hebben een grotere kans om erg ziek te worden als zij kinkhoest of de griep krijgen. Als moeder kan je je kind beschermen door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Deze 22-week prik bestaat uit een vaccinatie DKT (difterie, kinkhoest en tetanus) en in de griepperiode (15 oktober tot 1 maart) ook het griepvaccin.

22 weken prik

22 weken prik

Vanaf de 22ste zwangerschapsweek tot het einde van je zwangerschap, kun je je gratis laten vaccineren tegen kinkhoest en griep. Je kind kan ernstig ziek worden van een kinkhoestinfectie of griepinfectie. Soms is dan een ziekenhuisopname nodig. Als jij je laat vaccineren maak jij antistoffen aan tegen deze ziektes. De antistoffen gaan via de placenta naar je kind. Op deze manier beschermen de kinkhoestvaccinatie en griepvaccinatie zowel jou als je kind.

Kinkhoestvaccinatie 

Als je minstens 2 weken voor de bevalling bent gevaccineerd, bescherm je je baby de eerste maanden van zijn leven tegen kinkhoest. Dit is juist de periode dat je kind zelf nog niet ingeënt kan worden en kinkhoest het gevaarlijkst is. Bovendien heeft je baby dan vaak één vaccinatie minder nodig. Maar ook een vaccinatie vlak voor de bevalling is nog zinvol. Dit zorgt dat je zelf geen kinkhoest zal krijgen en dus je baby niet kan besmetten.
Lees meer over Kinkhoest.

Griepvaccinatie

Het griepvaccin wordt alleen tijdens de griepperiode van 15 oktober tot 1 maart toegediend. Ben je op 15 oktober al meer dan 22 weken zwanger, ook dan kan je gratis het griepvaccin halen.
Heb jij een medische indicatie voor de griepvaccinatie, dan krijg je een uitnodiging van de huisarts. De huisarts dient dan het vaccin toe.

Bijwerkingen

Beide vaccinaties zijn veilig voor jou en je kind. Wel kan jij bijwerkingen krijgen zoals pijn en roodheid op prikplek, hoofdpijn en hangerig.

Meer informatie

22 weken prik (tegen kinkhoest, tetanus en difterie)

 • Meer uitleg tijdens de afspraak
  Je krijgt een afspraak bij een Jeugdarts of Jeugdverpleegkundige. Eventuele vragen over de vaccinatie kunnen tijdens deze afspraak besproken worden.
  Ook krijg je informatie over de vaccinaties die je baby later krijgt en wat de GGD voor jou en je gezin kan betekenen vóór en na de bevalling.

Hoe maak je de afspraak? 

Let op: de griepprik voor zwangeren wordt alleen in de griepperiode 15 oktober tot 1 maart toegediend. Een afspraak maken voor de griepprik kan vanaf september 2023. 

Woon je in de Gemeente Haarlemmermeer?

 • Dan kan je een persoonlijk dossier aanmaken via het ouderportaal. Je logt in met je DigiD en vult het formulier in.
  Belangrijk: Bel na het invullen van het formulier de Frontoffice JGZ 023-7891777 om een afspraak te maken.
  De Frontoffice is elke werkdag bereikbaar van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.
 • Heb je geen DigiD, bel dan naar de Frontoffice JGZ 023-7891777 voor het aanmaken van je dossier en het maken van een afspraak.

Woon je in Zuid of Midden Kennemerland?

(Gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort)

Dan wordt de 22 weken prik jou aangeboden door de organisatie JGZ Kennemerland. JGZ Kennemerland is telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer 088 995 9595.