Nieuws
Geplaatst op: 19-03-2024 om 13:03 uur
Laatst gewijzigd op: 26-03-2024 om 12:07 uur

Vragen over uitbraak van mazelen in Brabant

In de media is op dit moment veel aandacht voor mazelen. Eind vorige week is een uitbraak van mazelen bij ongevaccineerde kinderen gemeld in de regio Eindhoven. Op dit moment zijn er in Kennemerland geen uitbraken gemeld van mazelen. GGD Kennemerland houdt dit goed in de gaten.

Vaccinatie tegen mazelen

Er is een goed werkend vaccin tegen mazelen, namelijk de BMR-vaccinatie. Alle kinderen krijgen deze inenting aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Naast mazelen, beschermt deze inenting ook tegen de bof en rode hond. Een gevaccineerd kind heeft een hele kleine kans om ernstig ziek te worden van mazelen.

 

Zorgen over dalende vaccinatiegraad

Door een dalende vaccinatiegraad nemen uitbraken van verschillende infectieziekten waaronder mazelen toe. GGD’en maken zich hier zorgen over, omdat kinderen die niet zijn gevaccineerd ernstig ziek kunnen worden of zelfs kunnen overlijden aan deze ziekten. Steeds minder kinderen nemen deel aan het Rijksvaccinatieprogramma waardoor de groepsimmuniteit afneemt. Hierdoor krijgen bepaalde ziekten weer een kans in Nederland.

 

Wat doet de GGD bij een geval van mazelen?

Mazelen is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat als er bij iemand mazelen wordt vastgesteld, de arts of het laboratorium dit meldt bij de GGD. De GGD doet dan bron- en contactonderzoek en adviseert over maatregelen, zoals vaccinatie voor mensen die risico hebben gelopen. De GGD kan indien nodig ook overleggen met scholen, werk of kinderdagverblijven.

Als mazelen is vastgesteld, wordt dit ook gemeld bij het RIVM. Zij houden voor heel Nederland het totaal aantal meldingen bij. Op de website van het RIVM kun je de actuele cijfers over mazelen volgen.

Vaccinatie gemist?

  • Heeft jouw kind een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma gemist? Kinderen tot 18 jaar kunnen alsnog een inhaalvaccinatie krijgen. Heb je hierover vragen? Kijk voor meer informatie bij Vaccinaties Jeugd of neem contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg via telefoonnummer 023 -789 17 77 bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 – 12.30 uur en 13.00 – 17.00 uur.
  • Volwassen die niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, kunnen (op eigen kosten) zich laten vaccineren bij GGD Kennemerland. Een afspraak hiervoor kun je maken via Vaccinaties op Maat of door te bellen met ons klantcontactcentrum via 023 - 789 16 31 op werkdagen tussen 8.30-12.30 en 13.00-17.00 uur. 

Meer informatie

Lees het bericht 'Ook in regio Kennemerland vaker kinkhoest'