Geplaatst op: 09-10-2017 om 11:46 uur
Laatst gewijzigd op: 04-12-2023 om 17:18 uur

Workshops 12 jaar en ouder

Wij bieden twee verschillende workshops aan, de workshop Tieners laten meewerken en de workshop Omgaan met emoties van tieners.

Deelnemen aan een workshop is gratis!

De workshops zijn bedoeld voor ouders van kinderen van 12-16 jaar wonend in de gemeente Haarlemmermeer. De workshops duren ongeveer 2 uur en zijn interactief voor ruim 10 ouders. De presentatie van de getrainde Positief Opvoeden-adviseur wordt afgewisseld met filmpjes en oefeningen met andere deelnemers. Aan het eind van de workshop heeft u handvatten om de opvoedaanpak meteen thuis in praktijk te brengen.

Een tiener die brutaal is en zich niet aan de regels in het gezin wil houden of eentje die over de kleinste dingen gaat schreeuwen en gillen. Dit is veel voorkomend gedrag bij tieners. Als ouder heb je begrip voor je puber, maar het is lastig om met de stemmingswisselingen of het dwarse gedrag om te gaan.

Positief Opvoeden

De GGD Kennemerland ondersteunt ouders die tegen dit probleem aanlopen. Dit gebeurt door middel van workshops op basis van het zogeheten Positief Opvoeden. Deze methode is erop gericht om de ontwikkeling van je kind te bevorderen en op een opbouwende manier om te gaan met zijn of haar gedrag.

Workshop Tieners laten meewerken

Als tieners de overgang maken van kind naar volwassene, worden ze vaak tegendraads. Ze weigeren te doen wat hun wordt gevraagd, gaan overal over in discussie of maken hun eigen plan zonder zich af te vragen of hun ouders hiervoor toestemming geven. Voor ouders kan deze verandering verwarrend zijn en dit kan leiden tot conflicten. In deze workshop wordt aandacht besteed aan enkele oorzaken van het niet willen meewerken van tieners. Waar lopen ouders precies tegenaan bij het gedrag van hun kind en welke positieve vaardigheden kunnen ze bij deze opvoedproblemen gebruiken? Vervolgens worden enkele tips behandeld voor het geval dat het kind in kwestie toch dwars en opstandig blijft.
 

Workshop Omgaan met emoties van tieners

De meeste tieners ontploffen wel eens. Uitbarstingen van frustratie of woede horen bij deze leeftijd. Het is in zo’n situatie verstandig als de ouders op een kalmerende manier reageren. Ze kunnen hun tiener helpen door de emotie te erkennen en de juiste ondersteuning te bieden, zonder opdringerig te zijn. In deze workshop worden factoren besproken die ertoe bijdragen dat tieners emotioneel worden. Vervolgens worden praktische suggesties gegeven over hoe je als ouder je kind kunt leren omgaan met zijn of haar emoties. |
 

Workshop ruzie in het gezin voorkomen

Als tieners de overgang maken van kind naar volwassene, ervaren veel ouders een toename van conflicten met hun tiener. Bij dit onderwerp, krijg je informatie hoe je ruzies met je tiener kunt voorkomen, hoe je je tiener leert om te gaan met anderen in het gezin zonder voortdurend strijd en ruzie, en hoe je de harmonie in het gezin kunt stimuleren.
                                              

Data: Door personeelstekort kunnen we deze workshops nu niet aanbieden. 

       

Aanmelden kan voorlopig niet

  • Komt u met 2 personen dan graag beide apart aanmelden 
  • De workshop is voor inwoners in de gemeente Haarlemmermeer en gaat door bij minimaal 6 personen.
  • Indien wij een workshop moeten annuleren in verband met te weinig aanmeldingen, stellen wij je hiervan voor de geplande startdatum op de hoogte. 
  • Op deze cursus zijn de volgende voorwaarden van toepassing. Er zijn geen kosten aan deze workshops verbonden voor inwoners Haarlemmermeer. Voor inwoners buiten Haarlemmermeer zijn de kosten 50 euro.

Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met de Frontoffice JGZ tel. 023-7891777 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur.