Geplaatst op: 06-10-2017 om 11:57 uur
Laatst gewijzigd op: 23-08-2021 om 12:08 uur

Positief opvoeden

Soms is opvoeden een gevecht. Dan kan de cursus Positief Opvoeden ondersteuning geven.

Daar leer je oorzaken van gedragsproblemen te herkennen en gewenst gedrag te stimuleren om zo problemen te verminderen. Ook als je meer wilt weten over Positief Opvoeden is de cursus geschikt. Deelname is gratis voor inwoners Haarlemmermeer.Positief opvoeden jongen

De cursus wordt gegeven volgens de Triple P-methode, Positief Pedagogisch Programma. Dit programma is 25 jaar geleden in Australië gestart en wereldwijd een succes. Het programma leidt tot een vermindering van gedrags- en emotionele problemen bij kinderen en helpt ouders zelfverzekerd en rustig te zijn.

Bekijk hier een filmpje over de cursus positief opvoeden 0-12

De cursus wordt gegeven volgens de vijf basisprincipes:

 1. Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden
 2. Kinderen laten leren door positieve ondersteuning
 3. Een aansprekende discipline hanteren
 4. Realistische verwachtingen hebben
 5. Goed voor jezelf als ouder zorgen

De cursus bestaat uit vier wekelijkse groepsbijeenkomsten van twee uur. Daarin leer je opvoedingsvaardigheden, stimuleren van de ontwikkeling van je kind, omgaan met het probleemgedrag en handvatten die je in veel situaties kunt gebruiken. Elke groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

Tijdens de bijeenkomsten wordt gebruik gemaakt van filmpjes van situaties uit de praktijk. En je krijgt een praktisch werkboek mee. Hierin staan opdrachten voor thuis die je helpen de vaardigheden onder de knie te krijgen.

Tijdens de groepsbijeenkomsten word je thuis gebeld door onze begeleiders om te bespreken hoe het gaat. Tenslotte volgt een laatste bijeenkomst ter afsluiting. 

Data groepscursus 2021 / 2022  

Data zijn onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen

 
Woensdag 27 okt. 3,10,17 nov. en 8 dec, 2021  19:00-21:00  Buurtcentrum de Veste Schuilenburg 3 Hoofddorp 
Dinsdag 1,8,15, 22 maart en 12 april 2022  19:00-21:00  Centrum voor Jeugd en Gezin Graan voor Visch 14302 Hoofddorp 

Aanmelden 

Deelnemen aan de cursus is gratis voor inwoners Haarlemmermeer . Je kunt je hier online aanmelden of een e-mail sturen naar cursus@vrk.nl. Komt u met 2 personen dan s.v.p. beide apart aanmelden. Op deze cursus zijn de volgende voorwaarden van toepassing.

 

Online cursus positief opvoeden 

 • De Positief opvoeden oudercursus is ook individueel online te volgen. In je eigen tempo volg je de acht modules over verschillende onderwerpen.

  Dit varieert van het stimuleren van goed gedrag en ervoor zorgen dat boodschappen doen leuk is, tot het omgaan met ongewenst gedrag en ongehoorzaamheid.

 • In elke module zie je  videofilmpjes met demonstraties van positieve opvoedvaardigheden. Er zijn opdrachten om deze vaardigheden te gebruiken bij de dagelijkse uitdagingen van het opvoeden. Je werk wordt automatisch opgeslagen in een persoonlijk werkboek.
 • Ook zijn er 2 belmomenten met een trainer van de cursus om eventuele vragen te bespreken.
 • Zodra je module 8 heeft afgerond, ontvang je via e-mail een opvoedcertificaat.

Aanmelden online cursus:

Inwoners uit de Haarlemmermeer kunnen zich aanmelden via trainer Jos Niemantsverdriet, JNiemantsverdriet@ggdkennemerland.nl Zij neemt daarna telefonisch contact met je op. Ook aan deze cursus zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de Frontoffice JGZ tel. 023 - 789 1777 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30-12.30 en van 13.00-17.00 uur. Er zijn aan deze cursus geen kosten verbonden.