Jeugdgezondheidszorg

GGD Kennemerland Jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen van 4-18 jaar en hun ouders. In de gemeente Haarlemmermeer en Halfweg ook voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders. We zijn er voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap op alle leeftijden. Voor contact of een afspraak met jeugdgezondheidszorg. Bel of mail frontofficejgz@vrk.nl
023 789 1777
Het consultatiebureau Haarlemmermeer

Bij het consultatiebureau kun je terecht met al je vragen over je baby of peuter. Samen volgen we de groei en ontwikkeling van je kind. We zijn er voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Ook kan je kind worden ingeënt tegen een aantal kinderziektes. De gegevens van je kind noteren wij in het dossier van uw kind.

Voor meer informatie over opvoeden:

Video's over opvoeden: www.groterworden.nl

Woont u niet in de gemeente Haarlemmermeer maar wel in de regio Kennemerland, dan wordt de zorg voor kinderen van 0-4 jaar uitgevoerd door JGZ Kennnemerland

Pink cloud e- cursus voor kersverse ouders Haarlemmermeer
Meer informatie over deze cursus is hier binnenkort te vinden.
Inloopspreekuren 0 - 4 jaar

Soms zijn er van die kleine dingen die je tussendoor even met ons wil bespreken of je wilt je baby een keer extra wegen. Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur.

Overzicht inloopspreekuren Haarlemmermeer

 

 

Woensdag

Tijdens feestdagen vervallen de inloopspreekuren

Vrijdag

Tijdens feestdagen vervallen de inloopspreekuren

Badhoevedorp Snelliuslaan 35

Consultatiebureau

 

Even weken van 9.00 -10.00

 

Hoofddorp Graan voor Visch 14302 Centrum voor jeugd en gezin

 

Elke week van 8.30 – 9.30

 

Hoofddorp Dussenstraat 30

Consultatiebureau

 

Elke week van 8.30 – 9.30

Elke week van 8.30 – 9.30

Nieuw-Vennep Vivaldisingel 309

Consultatiebureau

 

 

Elke week van 13.30 - 15.30

Zwanenburg Iepenlaan 133

Consultatiebureau

 

 

Elke week van 13.00- - 13.30

 

 

 

Contactmomenten
Jeugdgezondheidszorg op school

Aan iedere school is een Jeugdgezondheids(JGZ)-team verbonden. Het JGZ-team bestaat uit een JGZ-arts, een JGZ-verpleegkundige en een assistent.

 

Samen met ouders kijken we naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van hun kinderen en bespreken we hoe het thuis gaat. Wij doen wij op vaste leeftijden, zie hieronder. 

Ouders, kinderen en leerkrachten/ docenten kunnen op elke leeftijd zorgen bespreken. Een afspraak maken kan via 023 7891777.

 

Ook vaccineren wij kinderen in tegen een aantal kinderziekten. De gegevens over je kind noteren wij in het dossier van uw kind.

 

Leeftijd van het kind Wat gebeurt er 

5 jaar 

Op school meet de doktersassistente lengte en gewicht en test ze de oren en ogen. We kijken naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind mede op basis van een door u vooraf ingevulde digitale vragenlijst. 

9 jaar Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
Groep 7 

Op school vindt een screening plaats. We kijken naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind mede op basis van een door u vooraf ingevulde vragenlijst. 

12 jaar meisjes 

14 jaar

Je dochter ontvangt een uitnodiging voor de HPV vaccinatie.

 

Je kind ontvangt een uitnodiging voor Meningococcen ACWY vaccinatie

2e klas VO 

Er vindt een screening plaats op school. We kijken naar de gezondheid en ontwikkeling van de jongere aan de hand van een eerder ingevulde vragenlijst. 

4e klas VO 

Er vindt een screening plaats op school. We kijken naar de gezondheid en ontwikkeling van de jongere aan de hand van een eerder ingevulde digitale vragenlijst. filmpje 

                               
Pilot nieuwe werkwijze Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Tot het vierde jaar heb je regelmatig contact met jeugdgezondheidszorg. In de basisschoolperiode zijn er twee contactmomenten.

Nu vullen ouders een vragenlijst in en worden 5 jarigen en groep 7 leerlingen op school gemeten en gewogen en krijgen zij een ogentest en de 5 jarigen ook een gehoortest. Alleen bij bijzonderheden of op verzoek word je uitgenodigd voor een vervolggesprek. Op een aantal scholen voeren wij in 2018 een pilot uit. Lees hieronder meer.

Wat doet Jeugdgezondheidszorg als je kind 5 is?

Jeugdgezondheidszorg stuurt een uitnodiging voor een afspraak en een vragenlijst. Deze vragenlijst helpt bij de voorbereiding van de afspraak bij de assistente jeugdgezondheidszorg en de jeugdarts. Deze afspraak is op school of op een GGD locatie.

Eerst kom je samen met je kind bij de assistente jeugdgezondheidszorg. Zij test de ogen en het gehoor en meet de lengte en het gewicht van je kind. Daarna hebben jij en je kind een gesprek met de jeugdarts over hoe het met je kind en gezin gaat en kun je vragen stellen. De jeugdarts kan je kind lichamelijk onderzoeken. Ook kan hij/zij naar de motoriek en de taal- en spraakontwikkeling kijken.

Wat doet Jeugdgezondheidszorg als je kind in groep 7 zit?

Jeugdgezondheidszorg stuurt een uitnodiging voor een afspraak en een vragenlijst. Deze vragenlijst helpt bij de voorbereiding van de afspraak bij de jeugdverpleegkundige. Deze afspraak is op school of op een GGD locatie.

De jeugdverpleegkundige test de ogen en meet de lengte en het gewicht van je kind. Daarna praat zij met jullie over hoe het met je kind en gezin gaat en kun je vragen stellen.

Jeugdgezondheidszorg op speciaal onderwijs

Kinderen krijgen bij plaatsing op het speciaal onderwijs een gezondheidsonderzoek. Twee tot drie jaar na plaatsing vindt een herhalingsonderzoek plaats.

Daarnaast krijgen zij de reguliere vaccinatiemomenten aangeboden. Een kind dat extra zorg nodig heeft, krijgt extra contactmomenten in overleg met ouder/verzorger en kind.