Geplaatst op: 25-07-2017 om 15:35 uur
Laatst gewijzigd op: 31-05-2022 om 14:30 uur

SOA-test

LET OP: omtrent Apenpokken. Ben je recent naar het buitenland geweest of heb je last van 1 of de volgende klachten? Huiduitslag (op gezicht, armen, benen of genitaliën), verrmoeidheid, spierpijn, koorts. Kom dan NIET naar de poli, maar bel met de assistente via 023-7891610. Zij kan inschatten of het veilig is om langs te komen, of dat de afspraak verzet moet worden.

Heb je klachten die bij het corona-virus passen, dan verzoeken we je om thuis te blijven. Dit is in verband met de veiligheid van onze medewerkers.

 

Ben je onder de 25 jaar en wil je een soa-test?

Maak een afspraak voor een gratis test.    

Afspraak verzoek SOA-poli

Nadat je een afspraakverzoek hebt ingediend, zijn er in sommige gevallen aanvullende vragen nodig. In dat geval vragen wij je telefonisch contact met ons op te nemen.

Ouder dan 24 jaar en wil je een soa-test?

Dan kun je alleen bij ons terecht als je deel uitmaakt van een risicogroep (bijvoorbeeld mannen die seks hebben met mannen of prostituees). Als je niet tot een risicogroep hoort, is het dus mogelijk dat je na het invullen van het afspraakverzoek doorverwezen wordt naar je huisarts. 

 

Afspraak verzoek SOA-poli

  • Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je naar de GGD of je huisarts moet voor een soa-test.
  • Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

De soa-poli is bereikbaar op tel. 023 789 1610 op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur.

Voor intercollegiaal overleg of spoed (bijvoorbeeld PEP, bijwerkingen na behandeling, seksueel geweld) is er tot 17:00 uur een arts bereikbaar via de receptie van de GGD (023 515 9500).

De GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doen wetenschappelijk onderzoek om de soa-zorg te verbeteren. Voor meer info kijk op de website van het RIVM.

Zij gebruiken je gegevens zonder naam en adres. Indien je hier geen toestemming voor geeft, dien je dit zelf aan te geven tijdens het consult.

Hoe werkt een SOA-test

Je hebt eerst een gesprekje met een arts of verpleegkundige. Deze stelt je vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt, en waarom je een test laat doen.

Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen doen zelf (of krijgen) een uitstrijkje met een vaginaal wattenstaafje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. De uitslag krijg je meestal binnen een week via e-mail.

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen. En als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD.

Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Is er een behandeling nodig? Dan krijg je een afspraak bij de GGD, meestal voor een antibioticakuur. Je kunt bij ons terecht voor een soa-test maar wij geven ook voorlichting en advies over soa’s, veilig vrijen en seksualiteit.

Op soaaids.nl lees je meer over de behandeling per soa.

Ben je een man en heb je seks met mannen? Laat je dan elk half jaar onderzoeken op soa’s en hiv.
Laat je ook gratis vaccineren tegen hepatitis B.

Wat kost een SOA-test

Ben je onder de 25 jaar? Dan is de test gratis en anoniem. Je kunt je één keer per half jaar laten testen.

Ben je ouder? Dan kan het zijn dat we je naar je huisarts verwijzen. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je een soa-test moet doen.

Op welke locaties kan ik terecht

Bij onze locaties in Haarlem, Hoofddorp en Heemskerk.

De uitslag

Na een bezoek aan de soa-poli kun je hier met je inloggegevens je uitslag ophalen. De inloggegevens staan op het contactkaartje dat je aan het einde van het bezoek aan de soa-poli hebt gekregen.

Let er op dat inloggen alleen mogelijk is nadat je een e-mail en sms hebt ontvangen met het bericht dat de uitslagen bekend zijn.

Jouw uitslagen

Daarnaast willen wij je erop wijzen dat de uitslagen na het stellen van de diagnose slechts één maand online op te vragen zijn. Is het langer geleden dan kun je telefonisch contact opnemen met de soa-poli.

Als je een man bent en seks hebt met mannen

Laat je dan regelmatig gratis onderzoeken op soa´s en hiv.

Elke vrijdagmiddag is er een verpleegkundige van GGD Kennemerland aanwezig op Bullchat van 15:00 tot 17:00 uur. Zij geven informatie over veilige seks, soa/hiv en de gratis hepatitis B vaccinatie.

Heb je vragen? Spreek ze gerust aan. Of kijk op mantotman.nl voor informatie over seks, soa's, testen en vaccineren.

Laat je ook gratis vaccineren tegen hepatitis B.

Vragen over seksualiteit

Jongeren met vragen over seksualiteit kunnen voor informatie, begeleiding en behandeling terecht bij de GGD. Ook als je een vraag hebt over ongeplande zwangerschap, anticonceptiemorning afterpil of problemen bij de seks zoals erectieverlies of pijn bij het vrijen.

Als seks je werk is

Werk je in de prostitutie? Laat je dan regelmatig gratis op soa’s en hiv onderzoeken en je gratis vaccineren tegen hepatitis B.

Op prostitutie.nl lees je meer over veilig werken, soa-testen en vaccineren.