Geplaatst op: 12-12-2022 om 13:20 uur
Laatst gewijzigd op: 16-10-2023 om 14:33 uur

Hoe werkt een soa-test?

Als je naar de GGD komt voor een soa-test dan heb je eerst een gesprek met een arts of verpleegkundige. Deze stelt je vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt en waarom je een test laat doen. Daarna volgt de test.
Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen doen zelf (of krijgen) een uitstrijkje met een vaginaal wattenstaafje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. De uitslag krijg je meestal binnen een week via e-mail.
 
Bekijk het filmpje van Soa Aids Nederland voor meer uitleg over de soa-test:

 

 

Ik wil een soa-test doen >

Een soa, en dan?

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen en als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD. Op de website van Soa Aids Nederland lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

De behandeling

Heb je een soa, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Lees op de website van Soa Aids Nederland meer over verschillende soorten soa’s en behandelingen.
 

Kosten van een soa-test

  • Ben je onder de 25 jaar? Dan is de soa-test gratis en anoniem. Je kunt je één keer per half jaar laten testen.
  • Ben je ouder dan 25 jaar? Dan kan het zijn dat we je naar je huisarts verwijzen. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen eventueel in combinatie met een online consult. Op de website van Soa Aids Nederland vind je betrouwbare thuistests.

De uitslag van de test

Na het doen van een soa-test bij het Centrum Seksuele Gezondheid kun je online je uitslag inzien. De inloggegevens staan op het contactkaartje dat je aan het einde van het bezoek hebt gekregen. Let er op dat inloggen alleen mogelijk is nadat je een e-mail en sms hebt ontvangen met het bericht dat de uitslagen bekend zijn.


Uitslagen bekijken >

 
Je uitslagen zijn slechts één maand na het stellen van de diagnose online op te vragen. Is het langer geleden dan kun je telefonisch contact opnemen met het Centrum Seksuele Gezondheid.