Geplaatst op: 12-12-2022 om 13:20 uur
Laatst gewijzigd op: 13-02-2023 om 10:13 uur

Meer over SOA test

Maak jij je zorgen over een mogelijke soa? Laat je dan testen. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook thuis een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests. Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je een soa-test moet doen.

Hoe werkt een SOA test

Je hebt eerst een gesprekje met een arts of verpleegkundige. Deze stelt je vragen over jouw situatie. Bijvoorbeeld of je klachten hebt, en waarom je een test laat doen.

Bij mannen wordt urine gebruikt voor het soa-onderzoek. Vrouwen doen zelf (of krijgen) een uitstrijkje met een vaginaal wattenstaafje. Soms is er een lichamelijk onderzoek nodig en/of nemen we bloed af. De uitslag krijg je meestal binnen een week via e-mail.

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen. En als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD. Op soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Is er een behandeling nodig?

Dan krijg je een afspraak bij de GGD, meestal voor een antibioticakuur. Je kunt bij ons terecht voor een soa-test maar wij geven ook voorlichting en advies over soa’s, veilig vrijen en seksualiteit. Op soaaids.nl lees je meer over de behandeling per soa.

Ben je een man en heb je seks met mannen? Laat je dan elk half jaar onderzoeken op soa’s en hiv. Laat je ook gratis vaccineren tegen hepatitis B.

Wat kost een SOA test

Ben je onder de 25 jaar? Dan is de test gratis en anoniem. Je kunt je één keer per half jaar laten testen.

Ben je ouder? Dan kan het zijn dat we je naar je huisarts verwijzen. Liever niet naar de GGD of huisarts? Dan kun je ook een soa-thuistest doen. Op soaaids.nl vind je betrouwbare thuistests.

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe de soa-check. Zo weet je of je een soa-test moet doen.

Op welke locaties kan ik terecht

Bij onze locaties in Haarlem, Hoofddorp en Heemskerk.

De uitslag

Na een bezoek aan de soa-poli kun je hier met je inloggegevens je uitslag ophalen. De inloggegevens staan op het contactkaartje dat je aan het einde van het bezoek aan de soa-poli hebt gekregen.

Let er op dat inloggen alleen mogelijk is nadat je een e-mail en sms hebt ontvangen met het bericht dat de uitslagen bekend zijn.

Jouw uitslagen

Daarnaast willen wij je erop wijzen dat de uitslagen na het stellen van de diagnose slechts één maand online op te vragen zijn. Is het langer geleden dan kun je telefonisch contact opnemen met de soa-poli.