Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:01 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 om 11:17 uur

Scholen en kinderopvang

Vrije inloop vaccineren

Kinderen en jongeren/jongvolwassenen vanaf 12 jaar kunnen op inloop, dus zonder afspraak, bij GGD Kennemerland gevaccineerd worden tegen COVID-19 voor hun 1e/2e coronaprik. Doe een mondkapje op en neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de vaccinatielocatie. Meer info over het vaccineren, onze vaccinatielocaties en de tijden van de inloop vind je op ggdkennemerland.nl/coronavaccin.

Download de laatste nieuwsbrief

De corona nieuwsbrief voor primair en voortgezet onderwijs 18 januari 2022
(meer downloads in het uitklapmenu onderaan.)

 (Zelf)Testen gedurende het school-/studiejaar

Info over de zelftest

Zie ggdkennemerland.nl/coronatest

Preventief zelftesten

  Medewerkers binnen de kinderopvang, het (speciaal) basisonderwijs en het voortgezet (speciaal) doen 2 keer per week een zelftest, zonder dat daar direct aanleiding toe is. Dit geldt ook voor leerlingen in groep 6, 7 en 8 en in het voortgezet onderwijs. 

  Medewerkers en leerlingen nemen deze preventieve test zelf thuis af vóórdat ze naar school gaan:

  • ook als er geen klachten zijn,
  • ook als zij gevaccineerd zijn,
  • ook als zij corona hebben gehad.

  Heeft je kind een positieve zelftest? Laat je kind dan hertesten bij de GGD. Dit geldt uiteraard ook voor docenten en oudere leerlingen. Een herstest vraag je aan via: 0800-1202 of Coronatest.nl

  Laat je je kind liever niet hertesten? Meldt dan altijd de positieve zelftest bij de GGD. Dit kan bij het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland. Het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland is te bereiken via 023 789 1631 van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 20.00. Zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00. 

  Testen met voorrang

   
   

  Zelftesten aanvragen voor het MBO, HBO en WO


   

  Als je kind een positieve zelftest heeft


  • Je kind meldt zich bij de schoolleiding en gaat direct naar huis.
  • Thuis gaat je kind in isolatie en vermijdt contacten met anderen.
  • Plan ter bevestiging een test in bij de GGD via: 0800-1202 of www.coronatest.nl
  • In afwachting van de uitslag van de GGD test gaan alle huisgenoten in quarantaine (tenzij zij korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad of langer dan 7 dagen geleden een boostervaccinatie gehad hebben en geen klachten hebben). 
  • Neem contact op met het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland om de positieve zelftest te melden. We kunnen je dan snel verder informeren en het bron-en contactonderzoek starten.
    Het klantcontactcentrum van GGD Kennemerland is te bereiken via 023 789 1631 van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur. 

  BCO'ers op scholen

  Bekijk in de video hoe onze BCO'ers voorlichting hebben gegeven op scholen: Youtube.com/ggdkennemerland

  Handige apps

   
   CoronaCheck-app Met de app bewijs je dat je gevaccineerd bent, dat je negatief op corona getest bent of dat je recent al een corona-infectie gehad hebt. Je kunt de CoronaCheck-app gebruiken voor toegang tot bepaalde locaties en om internationaal te reizen. 
  CoronaMelder app CoronaMelder waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. 
  COVID Radar-app De COVID-Radar-app verzamelt gegevens over klachten, om te onderzoeken hoeveel mensen het coronavirus hebben (gehad) en waar zij in Nederland verblijven.

  Met deze gegevens wordt geprobeerd om te voorspellen wie een groot risico loopt en wie minder en wat de te verwachten zorgvraag zal zijn: hoeveel coronapatiënten verwachten we waar en wanneer? Je bijdrage aan dit onderzoek is erg belangrijk om tot populatiegerichte advisering te komen en de behoefte aan zorg te kunnen voorspellen.
  Download de laatste Nieuwsbrief

  Vorig schooljaar

  Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:50 uur
  Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 om 12:27 uur

  kinderOpvang en Primair onderwijs

  Leerlingen van groep 6, 7 en 8 en medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen, in de klas mag het mondkapje af.
  Kinderen op de kinderopvang en basisschool

  Kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar school of de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen kunnen getest worden. Laat je kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

  • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid.
  • Je kind ernstig ziek is, overleg met je huisarts of je kind getest moet worden.
  • Je kind in de privésituatie nauw contact heeft gehad met iemand met corona.
  • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona.
  • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

  Heeft je kind zware klachten en laat je het kind niet testen? Houd je kind dan thuis. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang.

  Wat is een nauw contact

  Wat zijn nauwe contacten op school?

  Nauwe contacten zijn mensen met wie de positief geteste persoon (tijdens de besmettelijke periode) op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact heeft gehad. Nauwe contacten op school zijn bijvoorbeeld:

  • Kinderen die met de positief geteste persoon in hetzelfde groepje zaten.
  • Kinderen die nauw hebben samengewerkt met de positief geteste persoon.
  • Kinderen die tijdens de pauzes intensief contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
  • Luizenouders, leesouders, logopedisten en andere externe helpers op school die nauw contact hebben gehad met de positief geteste leerling of medewerker.
  • Medewerkers in de koffiekamer of tijdens een vergadering die nauw contact hebben gehad met een positief geteste medewerker.

  Belangrijk om te weten: een bron- en contactonderzoek is maatwerk. Bovenstaande punten zijn slechts voorbeelden, de situatie kan per school verschillen.

  Wat is een besmettelijke periode
  Iemand is besmettelijk vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten.
  quarantaineadvies en testbeleid nauwe contacten 

  Is een klasgenoot of medewerker in de klas besmet? Dan zoekt de GGD uit wie in nauw contact waren met de besmette klasgenoot of medewerker. Een 'nauw contact' was op 1 dag minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter van iemand met corona. 

  Soms geeft de GGD een hele groep of klas het advies om thuis te blijven. Als dat gebeurt, geeft de school zoveel mogelijk les op afstand. Ook kan de school een huiswerkopdracht meegeven.

  Quarantaine-regels voor gezinnen

  Heeft je kind nauw contact gehad met een besmette leerling of medewerker? Dan volg je als ouders de regels bij quarantaine voor gezinnen met kinderen.

  Medewerkers binnen een risicogroep

  Ben je medewerker en val je volgens het RIVM binnen een risicogroep? Dan hoef je niet naar school te komen. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand, of een chronische long- of luchtwegaandoening. Of als de vaccinatie niet aanslaat.

  Lees ook: Risicogroepen en corona (rivm.nl)

  Ben je medewerker en valt je huisgenoot binnen een risicogroep? Neem dan contact op met de school. Je zoekt dan samen naar een oplossing.

  Overige contacten

  Overige contacten

  Overige contacten hoeven niet in quarantaine en mogen naar de school en kinderopvang komen. Ontstaan er klachten? Doe dan een zelftest of maak een afspraak voor een coronatest bij de GGD. 

  Geplaatst op: 29-10-2020 om 19:53 uur
  Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 om 12:28 uur

  Voortgezet onderwijs

  Medewerkers houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. Leerlingen hoeven onderling geen afstand te houden maar bij voorkeur wel van de docent/leraar. Leerlingen en medewerkers dragen een mondkapje als zij zich door de school bewegen. In de klas mag het mondkapje af.

  Voortgezet Onderwijs: Als een leerling of medewerker klachten heeft

  Onderwijspersoneel en leerlingen met klachten

  Heeft een medewerker of leerling klachten die passen bij het coronavirus? Doe dan het volgende:

  • Blijf thuis.
  • Laat je testen bij de GGD, of doe een zelftest.
  • Als de uitslag van de zelftest negatief is, kan de medewerker of leerling naar school. Is de uitslag van de zelftest positief? Maak dan alsnog direct een testafspraak bij de GGD. Medewerkers in het onderwijs krijgen voorrang bij de teststraat van de GGD.

  Uitslag zelftest positief

  Als de leerling of leraar een positieve corona-zelftest heeft:

  • blijven alle huisgenoten thuis,
  • laat de leraar of leerling met positieve zelftest zich (her)testen bij de GGD. 
  Geplaatst op: 02-11-2020 om 13:10 uur
  Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 om 12:22 uur

  MBO, HBO, WO

  Op de onderwijsinstellingen geldt het advies om daar waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Iedereen draagt binnen een mondkapje, liefst een wegwerpmondkapje (type II). Er geldt een maximale groepsgrootte van 75 studenten per zelfstandige ruimte, behalve bij tentamens en examens. Op de onderwijslocaties wordt gezorgd voor goede ventilatie. 
  Als een student besmet is

  De positief geteste student gaat thuis in isolatie. Medestudenten en medewerkers die in nauw contact met de student zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine, tenzij zij korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad of langer dan 7 dagen geleden een boostervaccinatie gehad hebben en geen klachten hebben). De quarantaine kan bekort worden door op dag 5 een coronatest te doen. Overige studenten en medewerkers mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Als je als school nog vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de student in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste student en de medewerkers die geen nauw contact met de student hebben gehad. Hiervoor kun je de geschikte brief voor je situatie (in verschillende talen) gebruiken.

  Als een medewerker besmet is

  De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Medewerkers en studenten die in nauw contact met deze medewerker zijn geweest (>15 minuten op <1,5 meter) gaan uit voorzorg 10 dagen in quarantaine, tenzij zij korter dan 8 weken geleden corona hebben gehad of langer dan 7 dagen geleden een boostervaccinatie gehad hebben en geen klachten hebben). De quarantaine kan bekort worden door een coronatest op dag 5 van de quarantaine. De overige studenten en medewerkers mogen gewoon naar school, tenzij ze klachten krijgen die passen bij COVID-19.

  Dit wordt van de school verwacht

  Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste medewerker. Hiervoor kun je de geschikte brief voor je situatie (in verschillende talen) gebruiken. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden vallen onder de overige contacten en ontvangen deze brief.

  Geplaatst op: 02-11-2020 om 13:55 uur
  Laatst gewijzigd op: 24-08-2021 om 11:51 uur

  Ondersteuning vanuit GGD Kennemerland

  Ventilatie op scholen

  Goede ventilatie is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Het verkleint ook de kans op de verspreiding van ziekteverwekkers. Momenteel wordt er onderzoek gedaan naar de rol van ventilatiesystemen bij de verspreiding van corona. Volgens het RIVM is het vooralsnog niet nodig om af te wijken van de huidige eisen voor ventilatie.

  Lees meer over ventilatie op onze GGD leefomgeving site. 

  De website lesopafstand.nl biedt actuele informatie over de richtlijnen voor ventilatie in verband met corona. Deze website is een initiatief van onder andere het ministerie van OCW, de PO-Raad, de VO-Raad en de MBO-Raad.

  Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Milieu en Gezondheid via telefoonnummer 023 515 9500.

  Contactinformatie

  Jeugdartsen en -verpleegkundigen

  Als je als school vragen hebt, neem dan contact op met JGZ Frontoffice, elke werkdag bereikbaar op 023-7891777. Zij zorgen dat een jeugdarts of jeugdverpleegkundige contact opneemt met de school.

  Callcenter infectieziektebestrijding

  Heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.