Geplaatst op: 24-09-2020 om 14:42 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2021 om 14:51 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je praktische informatie over Covid-19 (Corona Virus Disease 2019). GGD Kennemerland volgt de richtlijnen van het RIVM.
Update 20 januari: vanwege de zorgen om nieuwe virusvarianten geldt vanaf vandaag dat je maximaal 1 bezoeker (13 jaar of ouder) per dag mag ontvangen en maximaal 1 keer per dag op bezoek mag gaan. Lees het nieuwsbericht n.a.v. de persconferentie.
 

 lockdown, 12 jan 2021lockdown 12 jan beeld

Uitleg in begrijpelijke taal

Uitleg over vaccineren

Steffie vertelt je alles over het vaccin tegen het coronavirus. Bekijk de animatie

Uitleg over de coronamaatregelen

Bekijk deze pagina met uitleg over:

 • Wat de regels zijn
 • Welke klachten je kan hebben
 • Hoe het testen gaat

Tip: je kunt ook naar de tekst luisteren. Klik dan op: 'Lees voor'.

Bekijk afbeeldingen over de maatregelen

corona, coronavirus, begrijpelijk, laaggeletterdenOp de volgende pagina kun je afbeeldingen downloaden over het dragen van een mondkapje, zwanger zijn tijdens corona en meer.

Animaties met uitleg over het coronavirus 

steffie, coronavirus, steffie legt het eenvoudig uitSteffie legt het coronavirus eenvoudig uit. Zet het geluid van je computer aan om te kunnen luisteren. 

Video over het dragen van een mondkapje

Bekijk de video en leer hoe je een niet-medisch mondkapje draagt.

Informatie voor inwoners
 • Woon je in de veiligheidsregio Kennemerland en heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.
 • Zit je in quarantaine of thuisisolatie in verband met het coronavirus en heb je hierover vragen? Bel met de Rode Kruis hulplijn: 070-445 5888. Deze is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. Meer info: www.rodekruis.nl. Bekijk ook de veel gestelde vragen over thuisquarantaine op de website van de Rijksoverheid. 

 • Heb je stress door corona of last van eenzaamheid? Voor iedereen is deze periode zwaar. Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl
 • Heb je vragen over de Noodverordening en de maatregelen die in je gemeente zijn genomen? Neem dan contact op met je gemeente.
 • Reis je naar een oranje of rood risicogebied of kom je daar net vandaan? Kijk dan op www.lci.rivm.nl voor de richtlijnen.
Vaccineren

Start vaccineren zorgmedewerkers

GGD Kennemerland start 15 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Een taak die de GGD met alle partners (gemeenten, zorgorganisaties, huisartsen, landelijke organisaties) snel, zorgvuldig en planmatig vorm gaat geven.

Alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten komen vanaf 15 januari aanstaande in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Als eerste worden zorgmedewerkers die direct cliëntcontact hebben binnen de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen per brief door hun werkgever uitgenodigd.

Afspraak maken vaccinatie zorgmedewerkers

Je kunt alleen een afspraak maken voor de vaccinatie nadat je een uitnodigingsbrief van je werkgever hebt ontvangen. Heb je geen persoonlijke uitnodiging (dus op eigen naam) gekregen? Neem dan contact op met je werkgever. De GGD'en geven de vaccinatie op verschillende locaties in het land. 

Let op: het is niet mogelijk om een afspraak voor een vaccinatie te maken via GGD Kennemerland.

Locatie vaccineren

Het vaccineren in de 1e fase vindt plaats in hal B op het parkeerterrein P4 van Airport Amsterdam Schiphol, Loevesteinserandweg, 1171 PK Badhoevedorp waar nu ook de XL-teststraat is geplaatst.

Overige groep vaccineren

In de landelijke vaccinatiestrategie staat wie er (naar verwachting) wanneer gevaccineerd wordt. Het Ministerie van VWS bepaalt deze vaccinatiestrategie in Nederland. De infographic met de vaccinatiestrategie kun je hieronder downloaden. 

De vaccinatiestrategie in beeld

Download de infographic Roadmap vaccinatiestrategie die vanaf 12 januari 2021 geldt, met daarin de volgorde van de vaccinaties. 

vaccin

Download de infographic vaccinatiestrategie flowchart die vanaf 12 januari 2021 geldt.

vaccin flowchart

Download de infographic 'De weg naar vaccinatie tegen het coronavirus'

vaccin, corona, coronavirus

 

 

Afspraak voor een coronatest
Wil je een afspraak maken voor een coronatest? Ga naar onze informatiepagina over testen
Mondkapjesplicht

Sinds 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen.

Let op: met een mondkapje op, moet je nog steeds 1.5 meter afstand houden.

Waar moet je een mondkapje dragen?

 • Openbare plekken die binnen zijn. Zoals musea, winkels, restaurants en theaters.
 • Scholen en onderwijsinstellingen. Zoals middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Maar niet op basisscholen.
 • Bij contactberoepen. Zoals bij de kapper en de fysiotherapeut.
 • In het openbaar vervoer. Ook op de perrons en bij de haltes.
 • Tijdens vervoer met een touringcar; en in het vliegtuig en op luchthavens.

Als je een vaste zitplaats hebt, mag het mondkapje af. Bijvoorbeeld in een theater. Als je van je plek opstaat, moet het mondkapje weer op. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar je te allen tijde in trein, bus, tram of metro het mondkapje moet ophouden. 

Lees meer over wanneer het mondkapje verplicht is.

Wat voor soort mondkapje moet ik dragen?

Je draagt een mondkapje voor publiek gebruik, draag geen medische mondkapjes. Je kunt deze mondkapjes op veel plekken kopen, of je kunt ze zelf maken. Een mondkapje moet je neus, mond en kin bedekken. Je hebt wegwerpmondkapjes (voor eenmalig gebruik) en mondkapjes van textiel, die je kunt wassen en hergebruiken. 

Lees meer over welk soort mondkapjes je kunt dragen

Hoe draag ik een mondkapje?

Instructies

 • Neem genoeg mondkapjes mee
 • Bewaar de mondkapjes in een zakje of bakje. Houd schone en gebruikte mondkapjes apart.
 • Raak het mondkapje alleen aan met schone handen
 • Het mondkapje moet je neus, mond en kin bedekken
 • Raak alleen het touwtje of elastiekje van het mondkapje aan
 • Raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen
 • Gebruik geen natte mondkapjes
 • Zet het mondkapje ook weer af met schone handen

Lees meer over het correct gebruik van een mondkapje

Boete voor het niet dragen van een mondkapje

Je kunt een boete van € 95 krijgen als je je niet aan de coronaregels houdt. Een voorbeeld is het niet dragen van een mondkapje, daar waar dat verplicht is. De komende tijd handhaven politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) strenger en sneller op de maatregelen. 

Lees meer over de boetes en handhaving van de coronamaatregelen.  

Uitzondering voor het dragen van een mondkapje

Heb je een beperking of ziekte? Dan hoef je in sommige gevallen geen mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld als je een longaandoening hebt, een aandoening aan je gezicht hebt of ontregeld raakt door een mondkapje vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders. Ook mensen en hun begeleiders die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie zoals liplezen hoeven geen mondkapje te dragen. 

Aantonen dat je tot deze uitzondering behoort

Hoe toon je aan dat je door een beperking of ziekte geen mondkapje kunt dragen? Medewerkers van politie, boa’s maar ook personeel van een winkel of van een OV-bedrijf kunnen je hierom vragen. Mogelijkheden zijn:

 • Het dragen van een faceshield - als dat wel mogelijk is;
 • een kaartje (zie onder)
 • een briefje van een (huis)arts, behandelaar of instelling;
 • een verklaring van een begeleider of een naaste die gebeld kan worden;
 • een hulpmiddel of relevante medicijnen laten zien.

Bewijs voor uitzondering uitprinten (kaartje)

Er is een kaartje voor mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje dragen. Dit kaartje wordt door zorgaanbieders en cliëntenorganisaties verspreid. Je kunt dit zelf uitprinten.

Lees meer over de uitzonderingen voor het dragen van een mondkapje.

Meer informatie mondkapjesplicht

Meer informatie over de mondkapjesplicht vind je op de website van de rijksoverheid.

Scholen en corona
Op onze pagina Scholen en corona, lees je over wat er gebeurt als op een school een besmetting plaatsvindt, en vind je andere handige informatie voor scholen, leerlingen en ouders. 
Advies voor kwetsbare ouderen

Bent u een oudere die regelmatig zorg ontvangt? Dan is het extra belangrijk dat u 1,5 meter afstand houdt om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken. 

We hebben een informatiekaart voor u gemaakt waarop overzichtelijk staat wat de belangrijkste adviezen zijn. Deze kaart is een geheugensteuntje en kan u helpen in gesprekken met mensen in uw omgeving.

U kunt de informatiekaart hier downloaden

ouderen, corona, kwetsbare, adviezen

Info in andere talen / different languages

Voor wie de Nederlandse taal niet beheerst, kan het lastig zijn om de huidige maatregelen en gezondheidsadviezen rondom het coronavirus te volgen.

Begrijpelijke informatie in andere talen

Op de website van Pharos vind je informatie over het coronavirus in allerlei talen zoals Chinees, Frans, Arabisch en Turks.

Information in different languages (easy to understand)

On the website of Pharos you will find easy to understand information about the coronavirus in different languages.

Government information in English

On the following website you can find all governement information about the coronavirus

Facebook-groepen in Farsi, Eritrees en Syrisch

Voor mensen die Farsi spreken, Eritrees of Syrisch, hebben GGD Utrecht en Pharos Facebookpagina's opgericht met informatie over gezondheid en het coronavirus.

Je kunt hier vragen stellen over gezondheidszorg, die worden beantwoord door een team van zorgprofessionals die deze talen zelf spreken.

Whatsapp-hulplijn in Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees en Portugees

De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig tijdens de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je terecht bij de speciale WhatsApp-nummers.

Hoe werkt het? Stuur via Whatsapp een (voice-)berichtje naar het betreffende telefoonnummer. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt je terug.

Informatie voor professionals
 • Ben je een professional en heb je vragen over het coronavirus? Bel dan met telefoonnummer: 023 789 1612. Bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur.
 • Aanvraag CoronIT
  Ben je arbo-arts en wil je je aanmelden voor een CoronIT-account? E-mail dan naar: servicedesk-coronit@ggdghor.nl. Vermeld je initialen, voornaam, achternaam, BIG-nummer en je zakelijke e-mailadres.
 • Spoed
  Roep voor spoedoverleg de dienstdoende arts infectieziektebestrijding op via het bij je bekende nummer van de meldkamer Noord-Holland.
 • De coronacrisis legt een enorme druk op de gezondheidszorg en zorgprofessionals. De situatie veroorzaakt stress en onrust. Hoe blijven jij en je collega's in deze tijd mentaal gezond? Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl.
Coronamelder app

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Heb je vragen over de Coronamelder? Kijk dan bij de veel gestelde vragen op coronamelder.nl. Je kunt ook bellen met 0800-1280 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronamelder.nl

coronamelder app icoon