Geplaatst op: 24-09-2020 om 14:42 uur
Laatst gewijzigd op: 17-10-2020 om 22:02 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je praktische informatie over Covid-19 (Corona Virus Disease 2019). GGD Kennemerland volgt de richtlijnen van het RIVM.
Uitleg in begrijpelijke taal

Uitleg over de coronamaatregelen

Bekijk deze pagina met uitleg over:

 • Wat de regels zijn
 • Welke klachten je kan hebben
 • Hoe het testen gaat

Tip: je kunt ook naar de tekst luisteren. Klik dan op: 'Lees voor'.

Bekijk afbeeldingen over de maatregelen

corona, coronavirus, begrijpelijk, laaggeletterdenOp de volgende pagina kun je afbeeldingen downloaden over het dragen van een mondkapje, zwanger zijn tijdens corona en meer.

Animaties met uitleg over het coronavirus 

steffie, coronavirus, steffie legt het eenvoudig uitSteffie legt het coronavirus eenvoudig uit. Zet het geluid van je computer aan om te kunnen luisteren. 

Video over het dragen van een mondkapje

Bekijk de video en leer hoe je een niet-medisch mondkapje draagt.

Informatie voor inwoners
 • Woon je in de veiligheidsregio Kennemerland en heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.
 • Zit je in quarantaine of thuisisolatie in verband met het coronavirus en heb je hierover vragen? Bel met de Rode Kruis hulplijn: 070-445 5888. Deze is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. Meer info: www.rodekruis.nl. Bekijk ook de veel gestelde vragen over thuisquarantaine op de website van de Rijksoverheid. 

 • Heb je stress door corona of last van eenzaamheid? Voor iedereen is deze periode zwaar. Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl
 • Heb je vragen over de Noodverordening en de maatregelen die in je gemeente zijn genomen? Neem dan contact op met je gemeente.
 • Reis je naar een oranje of rood risicogebied of kom je daar net vandaan? Kijk dan op www.lci.rivm.nl voor de richtlijnen.
Scholen en corona
Op onze pagina Scholen en corona, lees je over wat er gebeurt als op een school een besmetting plaatsvindt, en vind je andere handige informatie voor scholen, leerlingen en ouders. 
Advies voor kwetsbare ouderen

Bent u een oudere die regelmatig zorg ontvangt? Dan is het extra belangrijk dat u 1,5 meter afstand houdt om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken. 

We hebben een informatiekaart voor u gemaakt waarop overzichtelijk staat wat de belangrijkste adviezen zijn. Deze kaart is een geheugensteuntje en kan u helpen in gesprekken met mensen in uw omgeving.

U kunt de informatiekaart hier downloaden

ouderen, corona, kwetsbare, adviezen

Info in andere talen / different languages

Voor wie de Nederlandse taal niet beheerst, kan het lastig zijn om de huidige maatregelen en gezondheidsadviezen rondom het coronavirus te volgen.

Begrijpelijke informatie in andere talen

Op de website van Pharos vind je informatie over het coronavirus in allerlei talen zoals Chinees, Frans, Arabisch en Turks.

Information in different languages (easy to understand)

On the website of Pharos you will find easy to understand information about the coronavirus in different languages.

Government information in English

On the following website you can find all governement information about the coronavirus

Facebook-groepen in Farsi, Eritrees en Syrisch

Voor mensen die Farsi spreken, Eritrees of Syrisch, hebben GGD Utrecht en Pharos Facebookpagina's opgericht met informatie over gezondheid en het coronavirus.

Je kunt hier vragen stellen over gezondheidszorg, die worden beantwoord door een team van zorgprofessionals die deze talen zelf spreken.

Whatsapp-hulplijn in Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees en Portugees

De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig tijdens de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je terecht bij de speciale WhatsApp-nummers.

Hoe werkt het? Stuur via Whatsapp een (voice-)berichtje naar het betreffende telefoonnummer. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt je terug.

Informatie voor professionals
 • Ben je een professional en heb je vragen over het coronavirus? Bel dan met telefoonnummer: 023 789 1612. Bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur.
 • Aanvraag CoronIT
  Ben je arbo-arts en wil je je aanmelden voor een CoronIT-account? E-mail dan naar: servicedesk-coronit@ggdghor.nl. Vermeld je initialen, voornaam, achternaam, BIG-nummer en je zakelijke e-mailadres.
 • Spoed
  Roep voor spoedoverleg de dienstdoende arts infectieziektebestrijding op via het bij je bekende nummer van de meldkamer Noord-Holland.
 • De coronacrisis legt een enorme druk op de gezondheidszorg en zorgprofessionals. De situatie veroorzaakt stress en onrust. Hoe blijven jij en je collega's in deze tijd mentaal gezond? Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Kijk op www.steunpuntcoronazorgen.nl.
Coronamelder app

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Heb je vragen over de Coronamelder? Kijk dan bij de veel gestelde vragen op coronamelder.nl. Je kunt ook bellen met 0800-1280 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronamelder.nl

coronamelder app icoon

Geplaatst op: 18-11-2020 om 10:39 uur
Laatst gewijzigd op: 18-11-2020 om 12:36 uur

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Lees de persconferentie coronavirus 17 november in eenvoudige taal

Download de coronamaatregelen 'De gedeeltelijke lockdown gaat verder' die vanaf 19 november 2020 gelden. 

Download de beeldsamenvatting van de coronavirusmaatregelen die gelden per 19 november 2020.