Geplaatst op: 24-09-2020 om 14:42 uur
Laatst gewijzigd op: 11-01-2022 om 18:16 uur

Coronavirus

Op deze pagina vind je praktische informatie over Covid-19 (Corona Virus Disease 2019). GGD Kennemerland volgt de richtlijnen van het RIVM.

Coronabewijs gebruiken

Hoe je een coronabewijs (herstelbewijs, vaccinatiebewijs of negatief testbewijs) gebruikt voor toegang tot bepaalde locaties. 

Coronavaccin

 Alles over het vaccineren tegen COVID-19.

Coronatest

 Alles over het testen op COVID-19

Scholen en kinderopvang

Op onze pagina Scholen en kinderopvang, lees je over wat er gebeurt als op een school een besmetting plaatsvindt, en vind je andere handige informatie voor scholen, leerlingen en ouders. 

Mentale gezondheid

Vind hulplijnen waar je terecht kunt als je je eenzaam of somber voelt tijdens de coronacrisis

Long COVID

 Alles over langdurige coronaklachten

Reizen en corona

Lees alles over Reizen en Corona.

Gele boekje

 Alles over het gele boekje.
 Nieuwsbericht over het gele boekje.

Corona dashboard Kennemerland

Bekijk het aantal positief geteste mensen in de regio.

Telefoonnummers voor inwoners en professionals

Voor inwoners

 • Woon je in de veiligheidsregio Kennemerland en heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.
 • Zit je in quarantaine of thuisisolatie in verband met het coronavirus en heb je hulp nodig? Bel dan met de Rode Kruis hulplijn: 070-445 5888. Deze is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 9.00 – 17.00 uur. Meer info: www.rodekruis.nl. Bekijk ook de veel gestelde vragen over thuisquarantaine op de website van de Rijksoverheid. 
 • Heb je vragen over de Noodverordening en de maatregelen die in je gemeente zijn genomen? Neem dan contact op met je gemeente.
 • Reis je naar een oranje of rood risicogebied of kom je daar net vandaan? Kijk dan op www.lci.rivm.nl voor de richtlijnen.

Voor professionals

 • Ben je een professional en heb je vragen over het coronavirus? Bel dan met telefoonnummer: 023 789 1612. Bereikbaar op werkdagen van 09.00-17.00 uur.
 • Aanvraag CoronIT
  Ben je arbo-arts en wil je je aanmelden voor een CoronIT-account? E-mail dan naar: servicedesk-coronit@ggdghor.nl. Vermeld je initialen, voornaam, achternaam, BIG-nummer en je zakelijke e-mailadres.
 • Spoed
  Roep voor spoedoverleg de dienstdoende arts infectieziektebestrijding op via het bij je bekende nummer van de meldkamer Noord-Holland. 
Coronavirus in begrijpelijke taal

Uitleg over corona

Bekijk deze pagina met uitleg over:

 • Wat de regels zijn
 • Welke klachten je kan hebben
 • Hoe het testen gaat

Tip: je kunt ook naar de tekst luisteren. Klik dan op: 'Lees voor'.

Animatie over het coronavirus 

steffie, coronavirus, steffie legt het eenvoudig uitSteffie legt het coronavirus eenvoudig uit. Zet het geluid van je computer aan om te kunnen luisteren. 

Afbeeldingen over de maatregelen

corona, coronavirus, begrijpelijk, laaggeletterdenOp de volgende pagina kun je afbeeldingen downloaden over het dragen van een mondkapje, zwanger zijn tijdens corona en meer.

Video over mondkapjes

Bekijk de video en leer hoe je een niet-medisch mondkapje draagt.

Coronavirus and advice in other languages

Voor wie de Nederlandse taal niet beheerst, kan het lastig zijn om de huidige maatregelen en gezondheidsadviezen rondom het coronavirus te volgen.

Begrijpelijke informatie in andere talen

Op de website van Pharos vind je informatie over het coronavirus in allerlei talen zoals Chinees, Frans, Arabisch en Turks.

Information in different languages (easy to understand)

On the website of Pharos you will find easy to understand information about the coronavirus in different languages.

Government information in English

On the following website you can find all governement information about the coronavirus

Facebook-groepen in Farsi, Eritrees en Syrisch

Voor mensen die Farsi spreken, Eritrees of Syrisch, hebben GGD Utrecht en Pharos Facebookpagina's opgericht met informatie over gezondheid en het coronavirus.

Je kunt hier vragen stellen over gezondheidszorg, die worden beantwoord door een team van zorgprofessionals die deze talen zelf spreken.

Whatsapp-hulplijn in Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers), Turks, Chinees en Portugees

De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig tijdens de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je terecht bij de speciale WhatsApp-nummers.

Hoe werkt het? Stuur via Whatsapp een (voice-)berichtje naar het betreffende telefoonnummer. Een Rode Kruis-vrijwilliger belt je terug.

GGD Contact-app

ggd contactHeb je corona? Dan is het belangrijk dat mensen met wie je contact hebt gehad snel weten dat zij misschien ook besmet zijn. De GGD doet samen met jou contactonderzoek om na te gaan wie dat zijn. De GGD Contact-app is een handig hulpmiddel om snel én makkelijk je contacten in kaart te brengen. Daarna zie je in de app meteen welke leefregels per persoon gelden. Bijvoorbeeld of het nodig is dat iemand thuisblijft of een coronatest doet. Zo voorkomen we samen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Download de GGD-Contact-app.


Coronamelder app

Het coronavirus is er nog. Gebruik daarom de CoronaMelder-app. De app informeert je als je mogelijk bent besmet. Zo kun je voorkomen dat je onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor je klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig.

Positieve (GGD-)coronatest doorgeven aan de Coronamelder-app

Sinds woensdagavond 13 oktober 2021 is het voor positief geteste personen mogelijk om via coronatest.nl een melding te sturen met de CoronaMelder-app. Het versturen van een beveiligde melding kon voor die tijd alleen door de GGD gedaan worden. 

Zo werkt het

Ben je positief getest? Dan kan je een melding sturen met de CoronaMelder-app door met DigiD in te loggen op coronatest.nl. Via een knop in de positieve uitslagtekst kun je vervolgens een beveiligde melding sturen. Dit kan alleen als je de app al had vóórdat je de uitslag kreeg. De melding kan tot 10 dagen na de test en maar één keer worden verstuurd. Daarna heeft het sturen van een melding geen nut meer en verdwijnt de optie om een melding te sturen via de positieve uitslag.

Wat is de CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app van de Rijksoverheid waarschuwt mensen als ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona. De app stuurt een melding als iemand minstens 15 minuten dicht bij iemand is geweest die later corona bleek te hebben. Dit geldt alleen wanneer allebei de personen de app in gebruik hebben. Meer informatie lees je op www.coronamelder.nl.

Meer weten

Heb je vragen over de Coronamelder? Kijk dan bij de veel gestelde vragen op coronamelder.nl. Je kunt ook bellen met 0800-1280 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronamelder.nl

coronamelder app icoon

Advies voor kwetsbare ouderen

Bent u een oudere die regelmatig zorg ontvangt? Dan is het extra belangrijk dat u 1,5 meter afstand houdt om de kans op besmetting met het coronavirus te beperken. 

We hebben een informatiekaart voor u gemaakt waarop overzichtelijk staat wat de belangrijkste adviezen zijn. Deze kaart is een geheugensteuntje en kan u helpen in gesprekken met mensen in uw omgeving.

U kunt de informatiekaart hier downloaden

ouderen, corona, kwetsbare, adviezen