Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 13-01-2022 om 14:37 uur

Vaccinatie tegen het coronavirus

Het coronavaccin biedt bescherming tegen de ernstige ziekte die door het coronavirus kan ontstaan. Elk vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

Nieuwsberichten

Waarom vaccineren

 
 • Je wordt minder ernstig ziek wanneer je na je vaccinatie alsnog corona krijgt.
 • Je kans om met een coronabesmetting te worden opgenomen in het ziekenhuis is 17x kleiner als je je hebt laten vaccineren, dan wanneer je je niet hebt laten vaccineren.
 • De kans om met een coronabesmetting op de Intensive Care (IC) te belanden is 33x kleiner wanneer je gevaccineerd bent, dan wanneer je niet gevaccineerd bent.
 • Door je te laten vaccineren help je mee om de druk op de zorg te verlagen. Als er namelijk heel veel coronapatiënten op de IC liggen, moeten operaties van andere patiënten (bv. kankerpatiënten of mensen met hartklachten) worden afgezegd. 
 • Je kunt het virus minder goed overdragen op anderen nadat je gevaccineerd bent. Daarmee bescherm je je omgeving en in het bijzonder ouderen en kwetsbaren. 
 • Je verkleint de kans om langdurige coronaklachten (Long COVID) te krijgen. Jonge mensen hebben bv. vaak milde klachten na een coronabesmetting, maar lopen wel de kans om Long-COVID te krijgen. Zie ook: ggdkennemerland.nl/longcovid

Bijwerkingen

Bij een groot deel van de mensen treden bijwerkingen op als koorts, hoofdpijn en moeheid na vaccinatie met COVID-19-vaccins. Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn. Het aantal mensen dat na een vaccinatie deze bijwerkingen ervaart verschilt per vaccin. Vrouwen en jongeren ervaren vaker bijwerkingen. Zie ook: Bijwerkingen | RIVM

Informatieve video's

 Bekijk ook de video's van het ministerie van VWS over vaccineren.

Zwanger of een kinderwens? 🤰 Gynaecoloog Sam Schoenmakers beantwoordt 7 vragen over coronavaccinatie - YouTube

Wat gebeurt er in je lichaam als je een vaccinatie krijgt? | Coronavaccinatie - YouTube

“Sta niet stil strijder” 🎧🎤🎵 | Waarom vaccineren als je jong en fit bent? 🤔 | Een GGD-arts legt uit! - YouTube

ACTIE! 🎬 GGD-arts vertelt in eigen actiefilm over de bijwerkingen van coronavaccins 🚗💨 - YouTube

Hoe ontstaan mutaties van het coronavirus en hoe goed beschermen de coronavaccins daartegen? - YouTube

Zo werkt het vaccineren

Je krijgt een prik in je bovenarm. Na een aantal weken krijg je in de meeste gevallen een tweede prik. Als een vaccin goed werkt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen verdedigen het lichaam tegen het virus. Twee weken na je 2e prik met het Moderna- of Pfizer-vaccin ben je volledig beschermd en 4 weken na je 1e Janssen*-prik. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig en kost niets.

Boostervaccinatie 

De boostervaccinatie is een extra vaccinatie na de 1e en 2e prik (of 1e Janssen-prik), om de beschermingsgraad tegen het virus te verhogen en is een prikkel voor het afweersysteem. 

Voor wie
 • Leeftijd 60+ (uitnodigingen vanaf 18 nov. 2021 t/m eind 2021)
 • Leeftijd tussen 18 en 60 jaar (uitnodigingen uiterlijk 2e helft jan. 2022)
 • Zorgmedewerkers met direct patiëntcontact (uitnodigingen vanaf 3 dec. 2021 t/m half dec. 2021. Je krijgt een sms.)
 • Mensen met een medisch hoog risico die bij de GGD hun 1e en 2e prik kregen (uitnodiging uiterlijk vanaf 23 dec. Je krijgt een sms.)
Voorwaarden boosterprik Je kunt een boostervaccinatie krijgen vanaf 3 maanden na de laatste coronavaccinatie. Je kunt de datum van je laatste vaccinatie opzoeken in de Coronacheck-app.

Ben je na de laatste vaccinatie nog positief getest op corona? Dan moet je 3 maanden wachten nadat je corona hebt gehad, eerder kan de afspraak niet ingepland worden. 
Informatie over het boostervaccin

Zie wanneer je een afspraak kunt maken

GGD Kennemerland bepaalt deze volgorde niet.

Afspraak maken

 Je kunt op twee manieren een afspraak maken: 

Minder digitaal vaardig?

Heb je moeite om online een afspraak te maken?

Vaccinatielocaties GGD Kennemerland

Velsen-Noord

Concordiastraat 28, 1951 AR Velsen-Noord.

 • Kom je voor een boosterprik? Maak dan een afspraak. Vrije inloop is dan niet mogelijk. 
 • Openingstijden voor vrije inloop (1e of 2e Pfizer/Moderna-prik): woensdag t/m maandag van 09:00 tot 15:30 uur vrije inloop en op dinsdag van 12.30 tot 19.00 uur.

Haarlem

IJsbaanlaan 4a, 2024 AV Haarlem

 • Kom je voor een boosterprikMaak dan een afspraak. Vrije inloop is dan niet mogelijk. 
 • Openingstijden voor vrije inloop (1e of 2e Pfizer/Moderna-prik) op donderdag van 12.30 - 19.30 uur en op overige dagen van 09:00 tot 16:00 uur.

Schiphol

Loevesteinse Randweg 110, 1118 EK op Schiphol/Badhoevedorp (P4 langparkeren).

 • Kom je voor een boosterprik? Maak een afspraak of kom op inloop langs. Tijden voor de inloop boosterprik: maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag: 11:00-15:00 uur. Woensdag en vrijdag: 14:30-18:30 uur.
 • Openingstijden voor vrije inloop (1e of 2e Pfizer/Moderna-prik): maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 15.30 uur en woensdag en vrijdag van 13.30 tot 19.00 uur.

IJmuiden

Dokweg 43, 1976 CA IJmuiden

 • Kom je voor een boosterprikMaak dan een afspraak. Vrije inloop is dan niet mogelijk. 
 • Openingstijden voor vrije inloop (1e of 2e Pfizer/Moderna-prik): maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 15.30 uur en woensdag van 13.30 - 19.00 uur.

Vervoer naar de priklocatie

Lukt het niet om zelfstandig naar de vaccinatielocatie te komen? Bekijk hieronder de mogelijkheden voor alternatief vervoer. 

 • Optie 1: Onder begeleiding
  Vraag om gereden te worden door een begeleider (bijvoorbeeld een familielid.)
 • Optie 2: RegioRijder met een wmo-vervoerspas
  Met een wmo-vervoerspas kun je gebruikmaken van de RegioRijder door te bellen met het reserveringsnummer: 0900-6343. Er wordt geen bijdrage gevraagd en niets van je kilometers-saldo afgeschreven.
 • Optie 3: Valys met een Valyspas
  Met een Valyspas kun je een beroep doen op personenvervoerder Valy door te bellen naar: 0900-9630. Er wordt geen bijdrage gevraagd en niets van je kilometers-saldo afgeschreven.
 • Optie 4: Vrijwilligersorganisaties in de regio
  Zonder wmo-vervoerspas of Valyspas kun je gebruikmaken van het vrijwilligersaanbod in jouw gemeente. Zie hiervoor de website van de gemeente.
 • Optie 5: Publieksinformatienummer
  Als bovenstaande opties niet mogelijk zijn, kun je contact opnemen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid via 0800-1351. Een medewerker gaat samen met jou op zoek naar mogelijkheden. In het uiterste geval kun je contact opnemen met RegioRijder via 0900-9343. Deze vervoerder is bereid je in dit geval gratis te vervoeren. Houd er rekening mee dat RegioRijder je rit moet inpassen in zijn vervoersschema. In verband met het afstand houden, is sprake van een beperkt aantal zitplaatsen in de bus. Reserveer uiterlijk 1 dag voor vertrek.
 • Mondkapje in de taxi/bus 
  Het is verplicht om tijdens het vervoer een mondkapje te dragen, bij voorkeur een medisch mondkapje (een IIR ofwel 2R). Medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of online te bestellen.

  Vaccinatie kinderen en jongeren

  GGD Kennemerland vaccineert ook kinderen vanaf 5 jaar tegen COVID-19 en daarvoor gelden bepaalde regels. GGD Kennemerland volgt hierin de wet.
  Kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar

  Voor een coronavaccinatie is zowel de toestemming van de ouders/verzorgers als de toestemming van het kind nodig. Is het kind het niet eens met de beslissing van de ouders? Dan is de mening van het kind doorslaggevend. Het kind moet in het geval van een coronavaccinatie wel goed weten waar de vaccinatie over gaat. Er vindt altijd eerst een gesprek plaats met een arts.

  Zie ook:

  Jongeren vanaf 16 jaar Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.
  Als kinderen of jongeren vragen hebben over de coronavaccinatie Ben je jonger dan 23 jaar en heb je vragen over de coronavaccinatie? Die kun je stellen via de chat voor jongeren op www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

  Na corona één prik genoeg

  Laat je je vaccineren en heb je al corona gehad? Dan heb je aan één prik genoeg.

  Wat moet ik doen als ik al COVID-19 heb gehad?

  Wacht totdat je de uitnodigingsbrief thuis hebt ontvangen en maak telefonisch je vaccinatieafspraak via het telefoonnummer en de code in de brief. Geef daarbij aan dat je al corona hebt gehad. Het is voor je vaccinatiebewijs belangrijk dat de GGD hiervan op de hoogte is. Blijf dus niet zomaar weg van je tweede vaccinatie-afspraak.
  Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik corona heb gehad? Als je twijfelt of je wel corona hebt gehad, kan het geen kwaad om twee prikken te nemen.
  Wat moet ik doen als ik al wel twee prikken gehad en eerder corona had? Het is niet erg als je al twee prikken hebt gehad terwijl je ook corona hebt gehad. Je hoeft dan niets te doen.

  Aantal vaccinaties landelijk

  Bekijk hoeveel vaccinaties er tot nu toe in Nederland gezet zijn.

  Statistieken COVID-19-vaccinaties

  Vaccinaties per gemeente 

  Vaccinatiecijfers per gemeente beschikbaar | RIVM

  Soorten vaccins

  Hoe werkt elk vaccin, hoeveel bescherming biedt het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? GGD Kennemerland vaccineert op dit moment alleen met mRNA-vaccins (Pfizer/Moderna).

  Zie ook: Effectiviteit van de COVID-19-vaccins (RIVM)

  Janssen vaccin

  AstraZeneca vaccin

   BioNTech/Pfizer vaccin Moderna vaccin

  Meer informatie

  Information in English

  vragen over de uitnodiging  
  • Wie vult de gezondheidsverklaring in? De gezondheidsverklaring wordt door jou zelf, eventueel met hulp van familie of andere mantelzorg, ingevuld. De gezondheidsverklaring wijst zichzelf.
  • Wat doe ik als ik bij een trombosedienst onder behandeling ben? Dan maak je een telefonische afspraak via het landelijk callcenter van de GGD voor vaccinatie. De callcentermedewerker plant voor de afspraak voldoende tijd in de toekomst en vraagt je om voorafgaand aan de vaccinatie contact op te nemen met de trombosedienst met de vraag of je gevaccineerd kan worden en of er nog maatregelen genomen moeten worden. Je wordt alleen gevaccineerd na contact met de trombosedienst.
  • Wat doe ik als ik antistollingsmedicatie gebruik? Dan mag je een afspraak maken voor vaccinatie op de GGD-vaccinatielocatie.
  • Hoe kom ik aan een medicatieoverzicht? Je kunt een medicatieoverzicht opvragen bij de apotheek.
  • Waarom zit er bij de uitnodiging geen toestemmingsverklaring voor landelijke registratie? In de uitnodiging zit geen toestemmingsverklaring. Je ontvangt wel een informatieblad over landelijke registratie. De callcentermedewerker van de GGD vraagt bij het maken van de afspraak aan de genodigde of je wel of geen toestemming geeft voor het doorsturen van gegevens naar het landelijke registratiesysteem. De GGD maakt hiervan een aantekening in je dossier. Deze mondelinge toestemming volstaat voor het mogen doorsturen van gegevens. De GGD vraagt ook toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met de huisarts.

   Zie ook: Vaccinatieregistratie bij het RIVM en uw privacy
   Prik tegen Corona in begrijpelijke taal

   Uitleg over vaccineren

   vaccinatie, prik corona, eenvoudige uitleg

   • Download de beelduitleg hieronder over de prik tegen corona. 

   vaccin, begrijpelijke taal

   Bezoek aan de vaccinatielocatie 

   Voor een veilig bezoek is het belangrijk dat je:

   • Een mondkapje draagt
   • 1.5 meter afstand houdt van anderen
   • Kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk bloot kunt maken
   • De ingevulde gezondheidsverklaring meeneemt 
   • Als je medicijnen gebruikt, een medicatieoverzicht meeneemt
   • Een paspoort of identiteitsbewijs meeneemt
   • De afspraakbevestiging meeneemt
   • Ben je een zorgmedewerker? Neem dan ook de uitnodiging voor vaccinatie van je werkgever mee. 

   Blijf thuis als je klachten hebt die passen bij corona en laat je testen

   Route locatie Schiphol (zie afbeelding)

   Met de auto: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110 op Schiphol. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 
   Met het openbaar vervoer: stap uit bij busstation Knooppunt Schiphol Noord. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 

   schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

   Vaccineren tijdens de ramadan

   Meest gestelde vragen over vaccineren tijdens de Ramadan


   Hoe staat de Islam tegenover vaccineren?

   De Islam adviseert mensen om zich te laten behandelen bij ziekte. Door te vaccineren voorkom je ziektes en besmettingen. Op die manier bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. De Islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims om te doen. Het vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze.

   Is het vaccin halal?

   Ja, vaccins bevatten geen dierlijke bestandsdelen volgens fabrikanten. Dat wordt bevestigd door moslimgeleerden in Europa en wereldwijd. Ook zijn geleerden het erover eens, dat mocht een vaccin wel een dierlijk bestandsdeel bevatten, dat in dit soort gevallen, nood-breekt-wet geldt.

   Als ik me overdag laat vaccineren, verbreekt het mijn vasten?

   Nee, want het vaccin is niet voedend en daarmee blijft jouw vasten geldig.

   Als ik bijwerkingen ervaar door het vaccin, zal ik dan mijn vasten verbreken?

   De meeste mensen zullen geen of minimale bijwerkingen ervaren van het vaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, vermoeidheid, pijne prikplek. Als je het gevoel hebt dat tijdens het vasten, je klachten verergeren, dan is het toegestaan om het vasten te verbreken. Raadpleeg jouw huisarts als je twijfelt of het vasten veilig voor je is of raadpleeg jouw imam als je twijfelt over wanneer het verbreken van het vasten is toegestaan.

   Zal ik mijn vaccinatie-afspraak uitstellen tot na de Ramadan?

   Zolang je je goed voelt, is er geen medische of religieuze reden om een vaccinatie uitspraak uit te stellen tijdens het vasten.

   Veel kennissen en familieleden hebben hun eerste prik al gehad, kunnen we dan veilig samenkomen voor de iftar?

   Nee, het vaccin biedt pas volledige bescherming na toedienen van de tweede prik. En ook dan blijft het belangrijk om aan de huidige coronamaatregelen te houden. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen belangrijk.

   Informatie zwangere vrouwen

   Ben je zwanger of wil je zwanger worden en vraag je je af of je gevaccineerd kan worden? Sinds eind april 2021 is er een verandering gekomen in het vaccinatieadvies aan zwangere vrouwen.

   Is het veilig om mij te laten vaccineren tegen het coronavirus tijdens de zwangerschap?

   Ja, als je zwanger bent kun je je laten vaccineren. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.