Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 21-09-2023 om 09:06 uur

De coronaprik

Vanaf 2 oktober kunnen risicogroepen en zorgmedewerkers een coronaprik bij de GGD Kennemerland halen. De coronaprik beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname door corona.

Wie mogen een coronaprik halen?

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen dit najaar de coronaprik halen. Dit zijn:

 • mensen van 60 jaar en ouder
 • mensen van 18 tot en met 59 jaar oud die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen
 • volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen
 • zwangere vrouwen

Ook zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten kunnen de coronaprik halen.

Soms is het ook mogelijk om een coronaprik te halen als je buiten de genoemde doelgroepen valt. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid.

Waarom is een coronaprik nodig?

Corona is niet weg. Het virus kan weer opleven. Daarom kunnen mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona dit najaar de coronaprik halen. Zo brengen zij hun afweer tegen het coronavirus weer op peil. Dit beschermt tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden door corona.

Hoe maak je een afspraak?

 • Ben je 60 jaar of ouder? Je ontvangt vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik bij de GGD.
   
 • Ben je in de leeftijd van 18 jaar tot en met 59 jaar en krijg je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik? Werk je in de zorg? Of ben je zwanger? Je ontvangt geen uitnodigingsbrief. Maak zelf een afspraak bij de GGD. Dit kan vanaf 16 oktober en kan eenvoudig met je DigiD via planjeprik.nl of bel tijdens kantooruren met 0800-7070.

Je kunt de coronaprik tot eind december 2023 bij de GGD halen.

Tijdelijk geen vrije inloop

De vaccinatieronde die in het najaar van 2022 startte, is op 16 september geëindigd. Vanaf 2 oktober 2023 starten wij met de nieuwe vaccinatieronde. Het is niet mogelijk om zonder afspraak een coronaprik te halen bij de GGD. Later dit najaar wordt dat wel mogelijk. Wanneer en waar dat kan, zal te zien zijn op de website prikkenzonderafspraak.nl.

Ben je zwanger of heb je een doorverwijzing gekregen van een medisch specialist?

Dan kun je het hele jaar door bij de GGD terecht. Met de coronaprik bescherm je jezelf tijdens de zwangerschap tegen ernstige ziekte door corona en verklein je de kans dat je kindje te vroeg geboren wordt. Voor zwangeren is de coronaprik daarom niet alleen dit najaar maar het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Dat geldt ook voor volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen voor de coronaprik.

Over de coronaprik

 • De coronaprik is vrijwillig: Je kiest zelf of je de coronaprik wilt. Een coronaprik is dus niet verplicht. Informeer jezelf goed, zodat je de juiste keuze kunt maken.
 • De coronaprik is gratis.
 • Je krijgt de prik in je bovenarm.
 • Neem een geldig identiteitsbewijs mee (rijbewijs, paspoort of ID-kaart)
 • Tijdens je bezoek aan de priklocatie mag je een mondneusmasker dragen, maar het is niet verplicht. Je mag de prikker ook vragen om een mondneusmasker te dragen.
 • Verzet je afspraak via planjeprik.nl/afspraak als je ziek bent of koorts hebt op de dag dat je de coronaprik krijgt.

Vaccinatielocaties GGD Kennemerland

De volgende locaties zijn geopend vanaf 2 oktober 2023

Beverwijk

Laan der Nederlanden 152, 1945 AC Beverwijk (Vredevorstkerk)

 • Open op maandag van 09.00 - 16.30 uur.

Haarlem

IJsbaanlaan 4a, 2024 AV Haarlem

 • Open op woensdag, donderdag en vrijdag van 09.00 - 16.30 uur.

Hoofddorp

IJweg 1100, 2133 MH Hoofddorp (Graankorrel)

 • Open op dinsdag van 09.00 - 16.30 uur.

Nieuw Vennep

Oostmoor 52, 2151 VC Nieuw Vennep (Linquenda)

 • Open op zondag van 09:00 - 16:30 uur.
Extreme weersomstandigheden? Check voordat je naar één van onze vaccinatielocaties komt, bij de actuele nieuwsberichten of deze niet gesloten is. Had je een afspraak gemaakt? We nemen contact met je op voor het maken van een nieuwe afspraak.

Meer informatie?

Kijk op www.mijnvraagovercorona.nl. Op deze website vind je veel informatie over corona en de coronaprik. Staat het antwoord op je vraag daar niet bij? Neem dan contact op met ons corona klantcontactcentrum via 023 789 1631 (Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur).