Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2021 om 18:19 uur

Vaccinatie tegen het coronavirus

Op 15 januari zijn wij begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers in de regio Kennemerland. 

Op deze pagina vind je informatie over de volgorde van het vaccineren, de verschillende groepen voor vaccinatie, de verschillende vaccins en handige links. 

Algemene informatie

Hieronder vind je enkele belangrijke vragen en antwoorden over wat een vaccinatie tegen het coronavirus precies betekent. 

Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?

Nee, vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Je kiest zelf of je je wilt laten vaccineren tegen het coronavirus. De overheid geeft informatie over het coronavaccin en het vaccineren en legt uit wat het betekent voor de samenleving als veel mensen zich wel of niet laten vaccineren.

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Als iedereen zich laat vaccineren, kan corona niet meer om zich heen grijpen. Zo krijgen we stap voor stap meer vrijheid terug. Elk goedgekeurd vaccin is op tienduizenden mensen getest op veiligheid en bescherming. Een vaccinatie beschermt niet alleen jezelf. Maar ook je familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen.

Kan ik anderen nog besmetten als ik gevaccineerd ben?

Als je gevaccineerd bent, is de kans groot dat je niet (of minder) ziek wordt na besmetting met corona. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat het vaccin van BioNTech/Pfizer de kans op COVID-19 met 95% verlaagt. Dit vaccin is op 21 december goedgekeurd voor Nederland door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Andere coronavaccins zeggen tot 90% bescherming te bieden. De onderzoeken en goedkeuringen van deze vaccins door EMA lopen nog. De resultaten van deze onderzoeken zijn dan ook nog niet bekend.

Kan ik tussen de eerste en tweede vaccinatie corona krijgen?

Ja dat kan. Er zijn twee vaccinaties met een tussenpoos van 21 dagen nodig voor een goede bescherming tegen corona. Tussen de eerste en tweede vaccinatie is de afweer nog niet voldoende en kunnen mensen nog corona krijgen. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.

Kan ik na de tweede vaccinatie corona krijgen?

Ja dat kan. Zeven dagen na de tweede vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. Ook mensen die twee keer gevaccineerd zijn, kunnen dus nog corona krijgen. Maar de kans is wel klein en het ziekteverloop is dan meestal minder ernstig. Het blijft daarom altijd belangrijk om je te laten testen wanneer je klachten krijgt die passen bij corona.

Wat gebeurt er als ik na de eerste prik in aanraking kom met het coronavirus? Ben ik daarna ook beschermd of moet ik toch nog de tweede prik halen?

We adviseren om ook de tweede vaccinatie te halen. We weten nog niet goed hoe lang je bent beschermd na infectie met het coronavirus, en daarom adviseren we altijd om de vaccinatieserie af te maken. Het streven is om drie weken na de eerste vaccinatie ook de tweede vaccinatie te halen, als dat langer wordt is dat waarschijnlijk geen probleem. Je mag langskomen voor deze tweede vaccinatie als je hersteld bent van de ziekte, en er minstens vier weken zijn verstreken na het begin van de klachten. Als je twijfelt of je voldoende hersteld bent van corona, overleg dan met de arts of instelling die jou zal vaccineren.

Werkt het vaccin nog als er een nieuwe mutatie komt?

Ja het vaccin werkt nog steeds. Het is normaal dat het virus verandert. Dit betekent niet meteen dat het vaccin niet meer werkzaam is, omdat het om kleine veranderingen gaat in het virus. Voor nu zijn er geen aanwijzingen dat de vaccinatie niet beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de nieuwe Britse variant. Wereldwijd houden landen goed in de gaten of de vaccinatie ook beschermt tegen nieuwe virusmutaties.

Kunnen kinderen ook een vaccinatie krijgen?

Het is nog niet duidelijk hoe het coronavaccin werkt bij kinderen. Op dit moment wordt verder onderzoek gedaan naar de werking en veiligheid van het coronavaccin bij kinderen.

Vragen?

Heb je vragen of zoek je meer informatie? Kijk dan op de website coronavaccinatie.nl of bel naar 0800-1351. Op de website staan ook de bijsluiters.

In begrijpelijke taal

Uitleg over vaccineren

 • Download de beelduitleg hieronder over het vaccin tegen corona. 

vaccin, begrijpelijke taal

Planning vaccinaties

De volgorde van de vaccinaties

Benieuwd wanneer je aan de beurt bent voor een vaccinatie? Bekijk de links hieronder voor een actueel overzicht. 

Let op: de volgorde van vaccinatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een latere levering van vaccins.

Meer info

Informatie zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers per groep

De overheid heeft zorgmedewerkers onderverdeeld in verschillende groepen. Wanneer je een uitnodiging voor een vaccin ontvangt, is afhankelijk van de groep waartoe je behoort.

 • (Eerste groep) Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.
 • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp).
 • Zorgmedewerkers van intramurale GGZ-cliënten
 • Alle overige zorgmedewerkers, bijvoorbeeld mantelzorgers.

Meer over de verschillende groepen en de volgorde van vaccineren

Eerste groep zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten komen sinds 15 januari aanstaande in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Als eerste worden zorgmedewerkers die direct cliëntcontact hebben binnen de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen per brief door hun werkgever uitgenodigd.

Afspraak maken vaccinatie zorgmedewerkers

Je kunt alleen een afspraak maken voor de vaccinatie nadat je een uitnodigingsbrief van je werkgever hebt ontvangen. Heb je geen persoonlijke uitnodiging (dus op eigen naam) gekregen? Neem dan contact op met je werkgever. De GGD'en geven de vaccinatie op verschillende locaties in het land. 

Let op: het is niet mogelijk om een afspraak voor een vaccinatie te maken via GGD Kennemerland.

Locatie vaccineren

Het vaccineren in de 1e fase vindt plaats in hal B op het parkeerterrein P4 van Airport Amsterdam Schiphol, Loevesteinserandweg, 1171 PK Badhoevedorp waar ook de XL-teststraat is geplaatst.

Informatie ouderen vanaf 60 jr

Ben je 60 jaar of ouder, en woon je nog thuis? Dan behoor je tot één van deze twee groepen voor de vaccinatie:

 • Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar
 • Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar

Wie is mobiel en wie is niet mobiel? Ouderen die in staat zijn om naar een GGD-vaccinatielocatie toe te gaan, al dan niet met hulp, worden beschouwd als mobiel. Personen die liggend vervoerd moeten worden, worden niet mobiel geacht en kunnen daarom niet via de GGD hun vaccinatie krijgen.

Wanneer, welk vaccin en door wie

90-plussers (thuiswonend en mobiel)

 • Vanaf dinsdag 26 januari hebben de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie. De door de huisarts aangemerkte thuiswonende 90-plussers die mobiel genoeg zijn om een vaccinatielocatie van de GGD te bezoeken, hebben vanaf dinsdag 26 januari een uitnodiging gekregen van hun eigen huisarts. 
 • Vaccin: BioNTech/Pfizer. Zie voor meer info het tabblad Vaccins. 
 •  Door wie: GGD Kennemerland

  85-90 jaar (thuiswonend en mobiel)

  • Thuiswonende ouderen in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar krijgen vanaf het einde van de week van 25 januari, een uitnodiging voor vaccinatie bij de GGD via het RIVM.
  • Vaccin: BioNTech/Pfizer. Zie voor meer info het tabblad Vaccins. 
  • Door wie: GGD Kennemerland

  65-85 jaar (thuiswonend en mobiel)

  • Het vaccineren is half februari gestart. Er wordt van oud naar jong gevaccineerd.
  • Vaccin: BioNTech/Pfizer. Zie voor meer info het tabblad Vaccins. 
  • Door wie: GGD Kennemerland

  60 t/m 64 jaar (thuiswonend en mobiel)

  • Het vaccineren is half februari gestart. Er wordt van oud naar jong gevaccineerd.
  • Vaccin: AstraZeneca. Zie voor meer info het tabblad Vaccins. 
  • Door wie: de huisarts

  Niet-mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar

  • Het vaccineren voor deze groep start in verwachting in maart. Zie ook het tabblad Planning.
  • Vaccin: Moderna. Zie voor meer info het tabblad Vaccins. 
  • Door wie: de huisarts 

  Vaccinatielocatie GGD Kennemerland

  Als je door GGD Kennemerland gevaccineerd wordt, krijg je de vaccinatie op Schiphol, waar ook de XL-teststraat is (zie afbeelding). Je vindt de vaccinatielocatie bij P4, Loevesteinse Randweg in Badhoevedorp (zie afbeelding). Route: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110.

  schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

  Tips voor ouderen

  Opties voor vervoer

  Het kan moeilijk zijn om naar de vaccinatielocatie te komen. Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie, kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag een begeleider meenemen. Daarnaast zijn er andere vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, zoals ANWB AutoMaatje. Als je weleens gebruikmaakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek je rit dan zo snel mogelijk na het maken van de vaccinatieafspraak.

  Als vervoer regelen niet lukt

  Neem als het niet lukt om vervoer te regelen, contact op met telefoonnummer 0800-1351. Blijkt uit dat gesprek dat je alleen een vaccinatie aan huis kunt krijgen, maak dan een afspraak met je huisarts. Het kan in dat geval wel langer duren voordat je de vaccinatie krijgt. De huisarts moet namelijk een vaccin beschikbaar hebben. 

   
  18-60 jr met medische indicatie

   Ben je tussen de 18 en 60 jaar oud en heb je een medische indicatie? Dan behoor je tot de een na laatste groep voor de vaccinaties. 

  Wanneer

  De vaccinaties voor de groep mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie start naar verwachting in maart van dit jaar. Zie ook het tabblad Planning. 

  Welk vaccin

  Het AstraZeneca-vaccin. Zie voor meer info het tabblad Vaccins

  Door wie

  De vaccinaties zullen niet uitgevoerd worden door GGD Kennemerland, maar door de huisarts. 

  Informatie 18 tot 60 jr zonder medische indicatie

  Ben je tussen de 18 en 60 jaar oud en heb je geen medische indicatie? Dan behoor je tot de laatste groep die gevaccineerd gaat worden.

  Wanneer

  Naar verwachting wordt er in mei gestart met vaccineren. Zie ook het tabblad planning. Er wordt van oud naar jong gevaccineerd. 

  Welk vaccin

  Het AstraZeneca-vaccin. Zie voor meer info het tabblad Vaccins

  Door wie

  GGD Kennemerland en de huisartsen. 

  Informatie zwangere vrouwen

  Ben je zwanger of wil je zwanger worden en vraag je je af of je gevaccineerd kan worden? 

  Vaccinatie wordt afgeraden

  Op dit moment wordt het afgeraden om je te laten vaccineren als je zwanger bent. De Gezondheidsraad geeft aan dat zwangere vrouwen nog niet in aanmerking komen voor vaccinatie, omdat de werkzaamheid en veiligheid bij zwangere vrouwen nog onvoldoende is getest.

  Uitzonderingen mogelijk

  Wel zijn er soms uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld wanneer de risico’s van COVID-19 groter zijn dan de mogelijke nadelen van vaccinatie. Bespreek in dat geval met je huisarts of behandelend arts of je een vaccinatie moet overwegen.

  Wil je zwanger worden, dan kun je wel gevaccineerd worden. Ontdek je achteraf, dat je ten tijde van de vaccinatie zwanger was? Dan word je zorgvuldig gemonitord door Bijwerkingencentrum Lareb. Als na je eerste vaccinatie blijkt dat er sprake is van een zwangerschap, dan adviseren je om de tweede vaccinatie pas te nemen na de zwangerschap.

  Meer informatie

  Bekijk alle vraag en antwoorden op de website van het RIVM over zwangerschap en vaccinatie

  Soorten vaccins

  Er zijn tot nu toe 3 vaccins goedgekeurd voor gebruik in Nederland: een vaccin van BioNTech/Pfizer, het vaccin van Moderna en het vaccin AstraZeneca. 

  Veiligheid van het coronavaccin staat bovenaan. Hier gelden strenge eisen voor. Net als bij andere vaccins. Bij twijfel over de veiligheid van een vaccin mag het niet worden toegelaten in Nederland. Ook voor de bijwerkingen gelden strenge regels. De voordelen (de werkzaamheid van vaccins) moeten groter zijn dan de nadelen (eventuele bijwerkingen). 

  Veiligheid coronavaccin

  Lees meer over de veiligheid van het coronavaccin op de website van de Rijksoverheid. 

  AstraZeneca vaccin

  BioNTech/Pfizer vaccin

  Moderna vaccin

  Vraag en antwoord over de vaccins

  Lees de vragen en antwoorden over de verschillende soorten vaccins op de website van de Rijksoverheid.

  Naar de vaccinatielocatie

  Bezoek aan de vaccinatielocatie

  Voor een veilig bezoek is het belangrijk dat je:

  • Een mondkapje draagt
  • 1.5 meter afstand houdt van anderen
  • Kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk bloot kunt maken
  • De ingevulde gezondheidsverklaring meeneemt 
  • Als je medicijnen gebruikt, een medicatieoverzicht meeneemt
  • Een paspoort of identiteitsbewijs meeneemt
  • De afspraakbevestiging meeneemt
  • Ben je een zorgmedewerker? Neem dan ook de uitnodiging voor vaccinatie van je werkgever mee. 

  Blijf thuis als je klachten hebt die passen bij corona en laat je testen

  Waar

  Als je door GGD Kennemerland wordt gevaccineerd, krijg je de vaccinatie op Schiphol, waar ook de XL-teststraat is (zie afbeelding).
  Je vindt de vaccinatielocatie bij P4, Loevesteinse Randweg in Badhoevedorp (zie afbeelding).
  Route: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110.
  Kom je met het openbaar vervoer, stap dan uit bij busstation Knooppunt Schiphol Noord.

  schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

  Tips voor ouderen

  Opties voor vervoer

  Het kan zijn dat het moeilijk is om naar de vaccinatielocatie te komen. Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag een begeleider meenemen. Daarnaast zijn er andere vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, zoals ANWB AutoMaatje. Als je weleens gebruikmaakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek je rit dan zo snel mogelijk na het maken van de vaccinatieafspraak.

  Als vervoer regelen niet lukt

  Neem als het niet lukt om vervoer te regelen, contact op met telefoonnummer 0800-1351. Blijkt uit dat gesprek dat je alleen een vaccinatie aan huis kunt krijgen, maak dan een afspraak met je huisarts. Het kan in dat geval wel langer duren voordat je de vaccinatie krijgt. De huisarts moet namelijk een vaccin beschikbaar hebben. 

  Vraag en antwoord

  Vraag en antwoord

  • Wie vult de gezondheidsverklaring in? De gezondheidsverklaring wordt door jou zelf, eventueel met hulp van familie of andere mantelzorg, ingevuld. De gezondheidsverklaring wijst zichzelf.
  • Wat doe ik als ik bij een trombosedienst onder behandeling ben? Dan maak je een telefonische afspraak via het landelijk callcenter van de GGD voor vaccinatie. De callcentermedewerker plant voor de afspraak voldoende tijd in de toekomst en vraagt je om voorafgaand aan de vaccinatie contact op te nemen met de trombosedienst met de vraag of je gevaccineerd kan worden en of er nog maatregelen genomen moeten worden. Je wordt alleen gevaccineerd na contact met de trombosedienst.
  • Wat doe ik als ik antistollingsmedicatie gebruik? Dan mag je een afspraak maken voor vaccinatie op de GGD-vaccinatielocatie.
  • Hoe komt ik aan een medicatieoverzicht? Je kunt een medicatieoverzicht opvragen bij de apotheek.
  • Wanneer is vaccinatie aan huis voor niet-mobiele personen mogelijk? De mogelijkheden voor vaccinatie aan huis worden nog onderzocht. Mensen die niet naar de GGD-vaccinatielocatie kunnen gaan en niet in een instelling worden gevaccineerd, moeten hier dus op wachten.
  • Waarom zit er bij de uitnodiging geen toestemmingsverklaring voor landelijke registratie? In de uitnodiging zit geen toestemmingsverklaring. Je ontvangt wel een informatieblad over landelijke registratie. De callcentermedewerker van de GGD vraagt bij het maken van de afspraak aan de genodigde of je wel of geen toestemming geeft voor het doorsturen van gegevens naar het landelijke registratiesysteem. De GGD maakt hiervan een aantekening in je dossier. Deze mondelinge toestemming volstaat voor het mogen doorsturen van gegevens. De GGD vraagt ook toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met de huisarts.

  Meer weten?