Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 29-09-2021 om 12:19 uur

Vaccination against COVID-19

An effective vaccine is the best way to stop the spread of coronavirus worldwide. GGD Kennemerland wants to make sure that everyone in the region who wants to get vaccinated can do so. By getting vaccinated you can protect yourself against the serious illness of COVID-19.

The vaccination also protects the people around you. If you have been vaccinated, you can still become infected, but it is less likely that you will be contagious. You have a lower risk of being contagious than if you had not been vaccinated.

The safety of the COVID-19 vaccines is assessed by the European Medicines Agency (EMA), and in the Netherlands also by the Medicines Evaluation Board (CBG-MEB). Even after vaccines are approved, they are monitored. More information about vaccine safety is available on Government.nl.

Zo werkt het coronavaccin

Je krijgt een prik in je bovenarm. Na een aantal weken krijg je in de meeste gevallen een tweede prik. Als een vaccin goed werkt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen verdedigen het lichaam tegen het virus. Na de eerste vaccinatie kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Twee tot vier weken na de tweede (of eerste Janssen-) vaccinatie heb je minder kans om ziek of ernstig ziek te worden door het coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad. Dit helpt ook om de druk op de zorg te verlagen. Op dit moment onderzoekt het RIVM het langetermijneffectiviteit van de COVID-19 vaccins. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig en kost niets. 

Vaccinatielocaties* GGD Kennemerland

*Op al deze locaties kun je ook zonder afspraak langskomen voor een 1e coronavaccinatie. Neem wel je identiteitsbewijs mee. Kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar hebben de toestemming van hun ouder/verzorger nodig.

Vaccinatie in de wijk

In de maanden september, oktober en november komt GGD Kennemerland op verschillende plaatsen in de regio om voorlichting te geven over vaccineren tegen COVID-19. Mensen die dat willen, kunnen zich op deze locaties direct laten vaccineren.

Zie voor alle data en de locaties: Vaccinatie in de wijk | GGD Kennemerland.

Schiphol

Loevesteinse Randweg 110, 1118 EK op Schiphol (P4 langparkeren).

  • Inloop op maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Inloop op woensdag en vrijdag van 13.30 tot 19.30 uur.

IJmuiden

Dokweg 43, 1976 CA IJmuiden

  • Inloop op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur
  • Inloop op woensdag van 13.30 tot 19.30 uur.

Updates

Prikangst

 
Wil jij je wel laten vaccineren tegen COVID-19, maar houdt de prikangst je tot nu toe tegen? 

Dat is niet nodig! Prikangst komt veel voor. Daarom zijn onze medewerkers erop getraind om daarmee om te gaan. Kom naar één van onze vaccinatielocaties en geef direct bij binnenkomst aan dat je kampt met prikangst. We nemen dan extra de tijd voor je, net zolang totdat jij je op je gemak voelt. 

De Rijksoverheid heeft hier ook een artikel over geschreven met een aantal tips om je nog verder voor te bereiden: Bang voor een prik? 6 tips om prikangst te overwinnen | Publicatie | Rijksoverheid.nl

Aantal vaccinaties landelijk

Bekijk hoeveel vaccinaties er tot nu toe in Nederland gezet zijn.

Statistieken COVID-19-vaccinaties

Vaccinatie kinderen en jongeren

GGD Kennemerland vaccineert ook kinderen vanaf 12 jaar tegen COVID-19 en daarvoor gelden bepaalde regels. GGD Kennemerland volgt hierin de wet.
Kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar

Voor een coronavaccinatie is zowel de toestemming van de ouders/verzorgers als de toestemming van het kind nodig. Is het kind het niet eens met de beslissing van de ouders? Dan is de mening van het kind doorslaggevend. Het kind moet in het geval van een coronavaccinatie wel goed weten waar de vaccinatie over gaat. Er vindt altijd eerst een gesprek plaats met een arts.

Zie ook:

Jongeren vanaf 16 jaar Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.
Als kinderen of jongeren vragen hebben over de coronavaccinatie Ben je jonger dan 23 jaar en heb je vragen over de coronavaccinatie? Die kun je stellen via de chat voor jongeren op www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

Alles over het gele boekje

Lees alles over het gele boekje op onze pagina: ggdkennemerland.nl/geleboekje

Na corona één prik genoeg

Laat je je vaccineren en heb je al corona gehad? Dan heb je aan één prik genoeg.

Wat moet ik doen als ik al COVID-19 heb gehad?

Wacht totdat je de uitnodigingsbrief thuis hebt ontvangen en maak telefonisch je vaccinatieafspraak via het telefoonnummer en de code in de brief. Geef daarbij aan dat je al corona hebt gehad. Het is voor je vaccinatiebewijs belangrijk dat de GGD hiervan op de hoogte is. Blijf dus niet zomaar weg van je tweede vaccinatie-afspraak.
Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik corona heb gehad? Als je twijfelt of je wel corona hebt gehad, kan het geen kwaad om twee prikken te nemen.
Wat moet ik doen als ik al wel twee prikken gehad en eerder corona had? Het is niet erg als je al twee prikken hebt gehad terwijl je ook corona hebt gehad. Je hoeft dan niets te doen.

Uitleg prikafspraak

Heb je een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie en heb je daar nog wat vragen over?
Bekijk de website Digisterker - uitlegprikafspraak.nl met video's over hoe dit werkt.

Soorten vaccins

Hoe werkt elk vaccin, hoeveel bescherming biedt het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? GGD Kennemerland vaccineert op dit moment alleen met het BioNTech/Pfizer-vaccin

Janssen vaccin
Janssen voor specifieke doelgroepen
Ik wil een Janssen-vaccin, hoe werkt dat?


AstraZeneca vaccin
Meer over het AstraZeneca vaccin

  BioNTech/Pfizer vaccin

Moderna vaccin
  Zie ook: Effectiviteit van de COVID-19-vaccins (RIVM)

Meer informatie

Information in English