Nieuws
Geplaatst op: 10-05-2021 om 13:45 uur
Laatst gewijzigd op: 10-05-2021 om 14:28 uur

Een warme regio

Wie dag in dag uit het landelijke nieuws volgt, zou bijna de indruk krijgen van een uiteengevallen versplinterde samenleving. Mensen hebben de meest uiteenlopende idee├źn over COVID-19 en de bestrijding daarvan, het vaccinatiebeleid en de maatregelen. De tegenstellingen lijken alleen maar erger te worden. Tussen jong en oud, arm en rijk en gezond en ongezond. Terwijl we zeker op dit moment allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: zo snel mogelijk terug naar het normale leven.

Daarom doet het mij bijzonder veel deugd dat er van die tegenstellingen op onze vaccinatie- en testlocaties in de regio Kennemerland maar weinig te merken valt. Daar vaccineerden jonge geneeskundestudenten de afgelopen maanden de meest kwetsbare groep van onze samenleving. En daar maakte zij een praatje met elkaar, was er eindelijk weer eens een sociaal contactmoment voor een groep die al zo lang in isolement leeft.

Die wederzijdse waardering zien we op verschillende manieren terug. Op onze social media berichten zien we steeds meer reacties van inwoners die zich vriendelijk en professioneel geholpen zagen worden op de GGD-locaties. Elke week wordt op een van de locaties wel een bosje bloemen, doosje chocolade of ander teken van waardering langsgebracht. Landelijk zijn zowel de samenwerkende veiligheidsregio’s als de samenwerkende GGD’en genomineerd voor de titel ‘meest positieve overheidsorganisatie’. Deze waardering sterkt ons in de gedachte dat we goed bezig zijn en motiveert ons om de komende maanden zeven dagen per week voor u klaar te staan.

Als het aantal vaccins straks verder toeneemt, zullen wij ook qua efficiëntie stappen moeten gaan maken. Het aantal prikken dat we per uur zetten, moet opgeschroefd worden om de grote aantallen straks aan te kunnen. Maar altijd zullen wij oog blijven houden voor de menselijke kant en ervoor zorgen dat uw vaccinatieafspraak deze lente of zomer niet alleen professioneel, maar ook aangenaam verloopt. Daarvoor kijken wij ook naar samenwerkingen met diverse culturele instellingen uit de regio. Deze positieve wisselwerking moeten we vasthouden. Daar worden we met elkaar rijker van.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.