Geplaatst op: 30-09-2020 om 18:26 uur
Laatst gewijzigd op: 06-01-2021 om 19:00 uur

Testen op COVID-19

Op deze pagina vind je informatie over het testbeleid, hoe je een afspraak kunt maken voor een coronatest, de thuisquarantaine en meer.

Klachten? Laat je testen

Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

Afspraak nodig voor de test

Je kunt je alleen laten testen als je hiervoor een afspraak maakt. Tijdens het maken van de afspraak vragen we om je BSN-nummer ter identificatie en stellen we je kort een aantal vragen over de aard van je klachten. Je krijgt gelijk te horen (of online te zien) wanneer je terecht kunt voor een bezoek aan de teststraat van GGD Kennemerland.

Testen zonder klachten

Ben je vanuit het bron- en contactonderzoek benaderd omdat je nauw contact had met een coronapatiënt? Of krijg je een melding in de CoronaMelder-app omdat je in contact bent geweest met iemand die corona heeft? Dan kun je 5 dagen na het laatste risicovolle contact getest worden. Is de test negatief? Dan hoef je niet meer in quarantaine te blijven. Lees meer over het nieuwe testbeleid sinds 1 december 2020. 

Download het stroomschema Testen op het coronavirus van 18 augustus 2020. 

testen corona

Coronatest volwassenen

Coronatest volwassenen

Heb je symptomen van het coronavirus en wil je je laten testen? Het maken van een afspraak kan op twee manieren.

Telefonisch
Bel met 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Online*

Maak online afspraak voor coronatest 

*Hiervoor heb je een DigiD nodig. 

Let op: Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Coronatest als je auditief beperkt bent

Ben je slechthorend, doof of heb je een spraakbeperking? Dan kun je bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

 

Of maak online een afspraak. Log hiervoor in met je DigiD.

Corona thuistest als je niet naar de teststraat of testbus kan komen

Ben je om gezondheidsredenen niet in staat om fysiek naar een testlocatie te gaan, bijvoorbeeld omdat je rolstoel-gebonden bent? Dan kan een medewerker van de GGD ook bij je thuis de coronatest afnemen. Bespreek dit telefonisch met een medewerker ons klantcontactcenter. Bel met 023-7891631. Dit nummer is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 20:00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Aanmelden coronatest vanuit het buitenland

Bel je vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet. Je kunt dan bellen naar +31850659063. Dit nummer werkt niet als je belt vanuit Nederland.

Afspraak gemaakt?

Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Blijf thuis totdat je de uitslag ontvangen hebt. Download de informatiefolder 'Coronatest gehad' (PDF) voor alle richtlijnen.

Coronatest zorg- en onderwijspersoneel

Coronatest zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich tijdelijk met voorrang laten testen. Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die hiervoor in aanmerking komen. Je kunt je aanvraag doen via 0800 8101. Testen vindt zoveel mogelijk in de ochtend plaats. De uitslag van de test kan je zelf opzoeken via https://coronatest.nl/.

Coronatest kinderen

Coronatest kinderen

GGD Kennemerland test ook kinderen in de teststraat. In januari 2021 is het testbeleid voor kinderen t/m 12 jaar aangepast. Bekijk hieronder welke maatregelen er gelden per leeftijdscategorie.

Kinderen t/m 12 jaar

Kinderen onder de 12 jaar hoefden voorheen meestal niet getest te worden, omdat er nauwelijks verspreiding onder deze leeftijd plaatsvond. Door deze leeftijdscategorie nu vaker te testen hopen we meer zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus en het voorkomen van de nieuwe Britse variant bij jonge kinderen.

Heeft je kind klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Dan kun je je kind laten testen bij GGD Kennemerland. Je kind blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Een coronatest wordt sowieso dringend geadviseerd in de volgende situaties:

 • Als je kind naast neusverkoudheidsklachten ook andere klachten heeft als hoesten, koorts en/of benauwdheid.
 • Als je kind ernstig ziek is met klachten die passen bij het coronavirus. Bel dan meteen de huisarts. Die kan besluiten om het kind eventueel zelf te testen.
 • Als je kind coronaklachten heeft en onderdeel uitmaakt van een bron- en contactonderzoek of uitbraakonderzoek.

Kinderen op de middelbare school en/of kinderen van 13 t/m 17 jaar

Kinderen in de middelbare schoolleeftijd moeten thuisblijven en zich laten testen als zij neusverkouden zijn, hoesten, koorts hebben en/of benauwd zijn. Is je kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Zo maak je een afspraak 

 • Kinderen 0 t/m 6 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via GGD Kennemerland via 023 789 1631, bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 – 20.00 uur en in het weekend van 10.00 – 17.00 uur.
 • Kinderen 7 t/m 11 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. 
 • Kinderen 12 t/m 15 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vervolgens moet je kind aan de telefoon komen om ook toestemming te geven voor de afspraak. 
 • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met het landelijke nummer 0800 - 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur, om een afspraak te maken.

Heeft jouw kind DigiD? Dan kun je ook online een afspraak maken. Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over het maken van een afspraak.

Meer informatie

Naar de testlocatie

Testlocaties

Op het moment dat je een afspraak maakt voor een coronatest, word je door het landelijk centrum ingepland op de locatie die het snelst beschikbaarheid heeft. GGD Kennemerland heeft drie teststraten en een testbus. In Haarlem is de teststraat in de Waarderpolder, Conradweg 40. Haarlemmermeer heeft een teststraat in de Expo Haarlemmermeer, Stelling 1 in Vijfhuizen en Schiphol heeft een XL teststraat bij P4, Loevesteinse Randweg in Badhoevedorp. De testbus staat elke week op een aantal locaties in de regio.

Sommige voertuigen niet toegestaan

Let op! Voor de testlocaties in Haarlem en Vijfhuizen mogen de volgende voertuigen vanwege de verhoogde uitstoot van CO en fijnstof niet de teststraat binnenrijden: 

 • Euro-3-dieselmotor gebouwd tot 2006
 • Euro 2-benzinemotor tot 2001
 • Een tweetact scooter of motor
 • Een auto met een doorrijhoogte > 2 meter

Kom je naar de teststraat in een van deze voertuigen? Parkeer dan op de aangegeven plek en meld je bij de wandelstraat om getest te worden. Deze maatregel is nodig voor ieders veiligheid. Ben je mindervalide? Geef dit aan bij de verkeersregelaar, we kijken naar een passende oplossing. 

Hoe gaat de test in zijn werk? 

Je kunt met ieder vervoermiddel en ook lopend naar de teststraat komen. Als je met de auto komt, blijf je in de auto zitten als de verpleegkundige of arts de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). 

Instructies doven en slechthorenden

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je alvast een flyer met instructies downloaden.

doven, slechthorend, coronatest

doven, slechthorend, coronatest

Uitslag test

Uitslag test

Zowel bij een negatieve als positieve uitslag krijg je binnen 48 uur bericht over de uitslag, dit kun je als eerste bekijken op coronatest.nl via DigiD. Als er sprake is van een besmetting met COVID-19 bellen we je. In dit gesprek worden de maatregelen met je besproken, krijg je meer informatie over het virus en kun je eventuele zorgen aangeven en vragen stellen. Als je geen COVID-19 hebt ontvang je een e-mail voor het bekijken van de uitslag op coronatest.nl of word je gebeld door een medewerker van het landelijk callcenter.

Download de infographic: Testen coronavirus.
Bron- en contactonderzoek

Bent u positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het brononderzoek draait om de vraag waar u het coronavirus mogelijk heeft opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn.


Contacten en voorzorgsmaatregelen

Bij het contactonderzoek brengen we al uw contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: in huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen.

 

Huisgenoten

Dit zijn de mensen die in hetzelfde huis leven als de besmette persoon.

Maatregelen

Huisgenoten gaan meteen in thuisquarantaine. Hoe lang deze quarantaine duurt, hangt ervan af of strikte isolatie van de positief geteste persoon mogelijk is.
Is strikte isolatie mogelijk, dan duurt de quarantaine 10 dagen gerekend vanaf het laatste contactmoment.
Is strikte isolatie niet mogelijk, dan gaan de 10 dagen pas tellen als de persoon die positief getest is, uit isolatie mag.

Nauwe contacten

Dit zijn personen buiten het huishouden die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten.

Maatregelen

Nauwe contacten gaan 10 dagen in thuisquarantaine, vanaf het laatste contact. Ze mogen onder andere niet naar het werk of naar school, en geen bezoek ontvangen. Vanaf 1 december kunnen nauwe contacten zonder klachten, 5 dagen na het laatste contact een test aanvragen om eerder uit quarantaine te gaan.

Overige contacten

Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten contact hebben gehad, maar wel op minimaal 1,5 m afstand. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Maatregelen

Overige contacten ontvangen een brief met informatie en leefregels. Zij krijgen het advies om zich aan de al bestaande regels te houden en alert te zijn op hun gezondheid.

 

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

 • Landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • Woon je in de veiligheidsregio Kennemerland en heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

 

Coronatest zonder klachten tijdens quarantaine

GGD Kennemerland test sinds 1 december ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij eerder uit quarantaine.

Bent u een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? En heeft u geen symptomen? Dan kunt u vanaf de 5e dag na het laatste contact een coronatest doen. Bij een negatieve uitslag mag u weer naar buiten. Blijf wel alert op coronaklachten en houd afstand tot risicogroepen. Werkt u in de zorg, overleg dan met uw werkgever of u mag komen werken.

Dit asymptomatisch testen (testen zonder symptomen) gebeurt met een PCR-test. Antigeensneltesten zijn minder gevoelig en (nog) niet gevalideerd voor mensen zonder symptomen.

Een asymptomatische test aanvragen

Het aanvragen van deze test zonder klachten kan op twee manieren:

 • Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met u vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. U ontvangt een telefoonnummer waarop u de asymptomatische test kunt aanvragen.
 • Krijgt u een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is, en welk telefoonnummer u kunt bellen om de testafspraak te maken. Bent u naast de melding ook onderdeel van een BCO, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.

U kunt er ook voor kiezen om de test niet te doen. U maakt dan de voorgeschreven quarantaine gewoon af.

Wat zijn coronaklachten

Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Bent u in quarantaine en heeft u een of meer van deze klachten? Maak dan direct een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat u tijdens het bron- en contactonderzoek heeft ontvangen.

Meer informatie

 

Hulp bij de thuisquarantaine

Als je vanwege het coronavirus in (thuis)quarantaine gaat, moet je 10 dagen binnen blijven en mag je geen bezoek ontvangen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar voor als je dat in deze periode nodig hebt.

De Rijksoverheid heeft een quarantainegids opgesteld, die hierover uitleg geeft. De gemeenten hebben hierin een ondersteunende rol. De quarantainegids geeft weer voor welke hulp je bij je gemeente terecht kan.

Download de quarantainegids

Non-COVID-verklaring

Non-COVID-verklaring

Een non-COVID-19-verklaring is een bewijs dat je op een bepaalde datum negatief getest bent op het coronavirus (dus geen covid-19 hebt). Sommige landen eisen zo’n verklaring. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken. De teststraten leveren geen non-COVID-verklaringen. Wanneer je een non-COVID-verklaring nodig hebt kun je terecht bij een travel clinic. Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als je vragen hebt.

Meldplicht commerciƫle testlocaties

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Download het meldformulier.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel. 

• [Download dit meldformulier]
• Verzend het digitaal ingevulde formulier via beveiligde mail (vanwege de AVG-wet) naar izb@vrk.nl of via zorgmail naar izb.ggdkennemerland@zorgmail.nl
• Stuur het naar de regionale GGD van de woonplaats van de geteste persoon.

Vragen?

Heb je vragen over het melden? Bel ons dan gerust op 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Veel dank voor je medewerking!

Meer informatie over testen op COVID-19

Meer informatie

Op Rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraten zijn opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.