Geplaatst op: 30-09-2020 om 18:26 uur
Laatst gewijzigd op: 15-07-2021 om 10:45 uur

Testen op COVID-19

Op deze pagina vind je informatie over het testbeleid, hoe je een afspraak kunt maken voor een coronatest, de thuisquarantaine en meer.

Actueel


Long-COVID

16 juni 2021

Testen voor toegang en meer

15 juni 2021

 

Zelftesten

April 2021

 • Vanaf april zijn zelftesten beschikbaar in Nederland. Je kunt deze zelftest zelf afnemen om erachter te komen of je corona hebt, wanneer je geen klachten hebt. Lees de bijsluiter van je zelftest goed door. Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je een afspraak maken voor een hertest (coronatest) bij de GGD als je een positieve zelftest hebt.
 • Heb je wél klachten? Dan is een zelftest niet geschikt, en moet je je laten testen bij de GGD. 

  Informatie
  Lees meer over zelftesten.
  Of download de informatiefolder Zelftesten.

Afspraak maken 

Maak op coronatest.nl een afspraak voor een coronatest. Hiervoor heb je DigiD nodig. Of bel naar 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Let op: Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Coronatest kinderen: bel hiervoor naar 0800-1202. Alle informatie over het testen van kinderen vind je in het tabblad 'Coronatest kinderen'.

Ben je zorgprofessional of werk je in het onderwijs? Ben je auditief beperkt, niet mobiel of zit je in het buitenland? Wil je een corona zelftest doen? Kijk voor deze situaties in het tabblad 'Coronatest in andere situaties' hieronder hoe je een afspraak voor een coronatest kunt maken of hoe je zelf kunt testen.

Afspraak gemaakt?

Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Blijf thuis totdat je de uitslag ontvangen hebt. Heb je koorts en/of benauwdheidsklachten? Dan blijven ook je huisgenoten thuis. Download de informatiefolder 'Coronatest gehad' (PDF) voor alle richtlijnen.

 

Testlocaties

Haarlem
Bij het Kennemer Sportcentrum, A.W.F. van Idenburglaan 1 in Haarlem.
Beverwijk* 
Op het parkeerterrein Bazaar, Ringvaartweg 2 in Beverwijk. *Let op: deze locatie sluit op 15 augustus a.s.
Schiphol
XL-teststraat bij P4, Loevesteinse Randweg 110, Schiphol.
De testbus staat elke week op een aantal locaties in de regio. 

Soorten coronatesten

Bekijk de video Testbeleid Corona en soorten coronatesten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met informatie over de verschillende coronatesten.
Op de informatiepagina Testen op corona van de Rijksoverheid, vind je handige informatie voor verschillende situaties waarin je je laat testen. Bijvoorbeeld: in het onderwijs, na contact met iemand met corona en om veilig naar een evenement te kunnen.

Uitslag coronatest

Je ontvangt de uitslag van de coronatest in principe binnen 48 uur. Soms kan dit langer duren. Je kunt dit als eerste bekijken op coronatest.nl als je DigiD hebt. Als er sprake is van een besmetting met COVID-19, of wanneer je geen DigiD hebt, bellen we je.

Coronatest in andere situaties

In dit tabblad:

 1. Zelftest corona als je geen klachten hebt
 2. Coronatest zorg- en onderwijspersoneel
 3. Coronatest als je auditief beperkt bent
 4. Corona thuistest als je niet naar de teststraat/testbus kunt komen
 5. Aanmelden coronatest vanuit het buitenland
 6. Afspraak gemaakt?

1. Zelftest corona als je geen klachten hebt

Vanaf april zijn zelftesten beschikbaar in Nederland. Je kunt deze zelftest zelf afnemen om erachter te komen of je corona hebt. Lees de bijsluiter van je zelftest goed door. Een zelftest is minder nauwkeurig dan een professioneel afgenomen test. Daarom moet je een afspraak maken voor een hertest (coronatest) bij de GGD als je een positieve zelftest hebt. 

Informatie:
Lees meer over zelftesten.
Of download de informatiefolder Zelftesten

Waarvoor zijn de zelftesten bedoeld? De testen zijn bedoeld om te zien of je besmet bent terwijl je geen klachten hebt. 

Wanneer mag je geen zelftest afnemen? In deze situaties is de zelftest niet geschikt en vraag je altijd een coronatest aan bij de GGD:

 • Je hebt klachten
 • Je was in contact met iemand met corona
 • Je komt terug van een reis uit een risicogebied.

Wat als je een positieve zelftest hebt? Maak meteen een afspraak voor een hertest bij de GGD, om de uitslag te laten herbevestigen. Je kunt op de gebruikelijke manier een afspraak maken voor de coronatest. Tot de uitslag van je hertest bekend is, ga je in thuisisolatie, houd je afstand van je huisgenoten en gaan je huisgenoten ook in thuisisolatie. 

2. Coronatest zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich tijdelijk met voorrang laten testen. Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die hiervoor in aanmerking komen. Je kunt je aanvraag doen via 0800 8101. Testen vindt zoveel mogelijk in de ochtend plaats. De uitslag van de test kan je zelf opzoeken via https://coronatest.nl/.

3. Coronatest als je auditief beperkt bent

Ben je slechthorend, doof of heb je een spraakbeperking? Dan kun je bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

 

Of maak online een afspraak. Log hiervoor in met je DigiD.

4. Corona thuistest als je niet naar de teststraat of testbus kan komen

Ben je om gezondheidsredenen niet in staat om fysiek naar een testlocatie te gaan, bijvoorbeeld omdat je rolstoel-gebonden bent? Dan kan een medewerker van de GGD ook bij je thuis de coronatest afnemen. Bespreek dit telefonisch met een medewerker ons klantcontactcenter. Bel met 023-7891631. Dit nummer is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 20:00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

5. Aanmelden coronatest vanuit het buitenland

Bel je vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet. Je kunt dan bellen naar +31850659063. Dit nummer werkt niet als je belt vanuit Nederland.

Coronatest kinderen

Coronatest kinderen

Afspraak maken

GGD Kennemerland test ook kinderen in de teststraat. Met ingang van vrijdag 12 maart kunnen alle testafspraken voor kinderen (dus ook voor kinderen jonger dan 6 jaar) alleen via het landelijke telefoonnummer ingepland worden:

 • Kinderen 0 t/m 11 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
 • Kinderen 12 t/m 17 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vervolgens moet je kind aan de telefoon komen om ook toestemming te geven voor de afspraak.
 • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met het landelijke nummer 0800 – 1202.

Tip: DigiD aanvragen voor je kind
Wanneer je DigiD aanvraagt voor je kind (als je kind 14 jaar of ouder is, moet je kind dit zelf doen) heb je het voordeel dat je sneller de uitslag van de coronatest van je kind kunt inzien op coronatest.nl. Het duurt 3 werkdagen voordat DigiD geregeld is, dus vraag het op tijd aan. 

Afspraak via coronatest.nl wordt afgeraden
Het is mogelijk wanneer je kind DigiD heeft, om via coronatest.nl een afspraak te maken voor een coronatest voor je kind, maar je kind komt dan niet op de kinderteststraat terecht. Daarom raden wij dit af en verwijzen we je naar bovenstaand landelijk telefoonnummer voor het maken van een afspraak. 

Uitslag coronatest

Na de test ontvang je als ouder/verzorger binnen ongeveer 48 uur de uitslag. Als je kind DigiD heeft, dan kun je de uitslag via coronatest.nl bekijken. Je ontvangt dan een e-mail als de uitslag bekend is. Hierna kun je inloggen op coronatest.nl met het DigiD van je kind om de uitslag te bekijken. Heeft je kind geen DigiD, dan word je gebeld over de uitslag. 

Let op: Het is niet mogelijk om al voordat je bericht van ons hebt gehad, zelf de uitslag telefonisch bij ons of bij het landelijk callcenter op te vragen.

Maatregelen per leeftijdscategorie

Bekijk hieronder welke maatregelen er gelden per leeftijdscategorie. 

kind binnen lezenKinderen van 0 tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar mogen wel naar de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid kunnen zij getest worden en blijven zij thuis totdat de uitslag bekend is. 

Laat je kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

 • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid
 • Je kind ernstig ziek is, overleg met je huisarts of je kind getest moet worden
 • Je kind nauw contact heeft gehad met iemand met corona
 • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek

Kinderen van 4 t/m 17 jaar

Kinderen moeten thuisblijven bij klachten. Het wordt dringend geadviseerd hen te laten testen. Zowel bij milde klachten (loopneus, verkoudheid, niezen en keelpijn) als bij zware klachten (veel hoesten, koorts of benauwdheid). Huisgenoten blijven ook thuis als het kind naast milde klachten last heeft van koorts of benauwdheid.

Uitzonderingen
Kinderen die af en toe hoesten, en kinderen die astma, hooikoorts of chronische luchtwegklachten hebben, hoeven niet getest te worden als ze geen andere klachten hebben. 

Laat je je kind niet testen? Dan mag je kind pas weer naar de kinderopvang of school als hij/zij 24 uur volledig klachtenvrij is. Huisgenoten mogen dan ook uit quarantaine. Blijven de milde klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar school of opvang.

Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook thuisblijven en getest worden als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Testen zonder klachten

Heeft je kind na een nauw contact met iemand met corona geen klachten? Laat je kind dan alsnog zo snel mogelijk testen. In ieder geval op of na de 5e dag dat het contact plaatsvond. 

Heeft je kind pas corona gehad? 

Krijgt je kind binnen 8 weken na een coronabesmetting opnieuw klachten? Dan hoeft het niet opnieuw getest te worden. Herbesmetting komt weinig voor. Daarom is testen in de eerste 8 weken na een besmetting niet zinvol. Kinderen mogen in dat geval wel naar school met klachten, als ze die klachten binnen 8 weken na een besmetting krijgen.

Bereid je kind voor op de coronatest

Testafnamemethode bij kinderen t/m 12 jaar
Per 4 april a.s. verandert de testafnamemethode bij kinderen. Vanaf deze dag wordt er niet meer diep in de neus, maar midden in de neus wat neusslijm bij het kind afgenomen. Het wattenstaafje hoeft bij deze methode minder diep (2-3 centimeter) de neus in. De afname midden in de neus is op zichzelf minder betrouwbaar dan de diepere monsterafname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keelswab afgenomen.

Lees meer over de verandering van de testafname bij kinderen in het nieuwsbericht van GGD GHOR Nederland. 

Testafname jongeren vanaf 13 jaar
Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang - ongeveer 5 seconden - maar kan onprettig zijn.

Voorbereiden
Het is verstandig om je kind op de test voor te bereiden: 

 • Vertel in neutrale woorden aan je kind wat er gaat gebeuren en hoe lang het duurt (ongeveer 30 seconden).
 • Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.
 • Kom ruim op tijd en zorg dat je rustig naar de teststraat kunt.
 • Zorg dat je geen andere kinderen bij je hebt.
 • Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe je daar moet komen. Als je gehaast of afgeleid bent geeft dat onrust bij jou en je kind.
 • Spreek rustig en kalm. Wanneer je rust en vertrouwen uitstraalt helpt dat je kind.

Video's

Omgang kinderen op de teststraat

strip testen kinderen, GGD KennemerlandOp onze teststraten houden wij zoveel mogelijk rekening met de jongste doelgroep. Wij zorgen er altijd voor dat iemand met affiniteit en ervaring in de omgang met kinderen de test afneemt. Bij veel van onze teststraten krijgen kinderen vanuit de auto de coronatest, maar op Schiphol hebben we ook een speciale kinderteststraat die kindvriendelijk is ingericht. Als meerdere personen uit je gezin tegelijkertijd getest moeten worden, word je altijd samen met je kind getest. 

We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf. 

In de praktijk merken we dat kinderen de testafname bij de GGD niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. 

Als de test onverhoopt niet lukt doen we geen tweede poging. Dit om een negatieve ervaring bij je kind te voorkomen. Wil je toch een tweede test of wil je overleggen? Bel dan als je weer thuis bent naar GGD Kennemerland 023-7891612. Een verpleegkundige infectieziekte-bestrijding bespreekt dan met je wat er mogelijk is.

Uitleg testmethoden voor kinderen

Kinderen worden bij GGD Kennemerland op de teststraten getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Bij hoge uitzondering maken we gebruik van de Sabbelwat, voornamelijk bij de thuisbemonstering. De Sabbelwat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan in sommige gevallen daarom langer op zich laten wachten.

Testen niet verplicht

Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. Het laten testen van je kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan jou als ouder. 

Meer informatie

Meer advies nodig? Download de nieuwsbrief voor ouders over het testen van kinderen
Wil je achtergrondinformatie over waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen? Bekijk de volgende pagina's:

Belangrijke informatie testlocaties

Op het moment dat je een afspraak maakt voor een coronatest, word je door het landelijk centrum ingepland op de locatie die het snelst beschikbaarheid heeft.

Route naar XL-testlocatie Schiphol (zie afbeelding)

Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110. Let op: deze teststraat is een walk-thru, geen drive-thru. Je parkeert dus je auto. 

schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

Sommige voertuigen niet toegestaan

Sommige voertuigen mogen de teststraten niet binnenrijden, bijvoorbeeld vanwege een verhoogde uitstoot van CO2 en fijnstof. De maatregel is nodig voor ieders veiligheid. Het gaat om de volgende voertuigen:

 • Euro-3-dieselmotor gebouwd tot 2006
 • Euro 2-benzinemotor tot 2001
 • Een tweetact scooter of motor
 • Een auto met een doorrijhoogte > 2 meter

Kom je naar de teststraat in één van de bovenstaande voertuigen? Volg dan de instructies van het personeel op en parkeer op de aangegeven plek. Meld je daarna bij de wandelstraat om getest te worden. Ben je mindervalide? Geef dit aan bij de verkeersregelaar, dan kijken we naar een passende oplossing. 

Hoe gaat de test in zijn werk? 

Je kunt (uitgezonderd bovenstaande voertuigen) met ieder vervoermiddel en ook lopend naar de teststraat komen. Kom je met de auto, dan blijf je in de auto zitten als de GGD-medewerker de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). 

Instructies doven en slechthorenden

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je alvast een flyer met instructies downloaden.

doven, slechthorend, coronatest

doven, slechthorend, coronatest

Ademtest vraag en antwoord

We merken dat er soms vragen leven over de ademtest (SpiroNose). Dit is een ander soort test dan de PCR-test waarbij er een wattenstaafje in neus en keel gaat. Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen en antwoorden. 

Ik wil graag een afspraak voor de ademtest zoals deze bij GGD Amsterdam wordt aangeboden, kan dat?

GGD Kennemerland heeft op dit moment nog geen ademtesten. Het maken van een afspraak hiervoor is dus niet mogelijk. Zodra de ademtesten voor GGD Kennemerland beschikbaar zijn, zullen wij dit kenbaar maken via de website.

Kan ik zelf GGD Amsterdam bellen voor een ademtest?

Op dit moment is het niet mogelijk om iedereen met een ademtest te testen. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid. Op de testlocatie bij GGD Amsterdam wordt ter plekke bepaald of iemand in aanmerking komt voor een ademtest.

Is de ademtest geschikt voor mijn kinderen?  

De ademtest is vooralsnog niet geschikt voor kinderen onder de 18 jaar. 

Meer over de verschillende soorten coronatesten

Zie voor meer info deze infographic van het RIVM

Deze pagina is aangemaakt op 10 februari 2021. Als er wijzigingen zijn, zullen wij dat hier aangeven. 

Bron- en contactonderzoek

Ben je positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het brononderzoek draait om de vraag waar je het coronavirus mogelijk heeft opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn.


Contacten en voorzorgsmaatregelen

Bij het contactonderzoek brengen we al je contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: in huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen.

 

Huisgenoten

Dit zijn de mensen die in hetzelfde huis leven als de besmette persoon.

Maatregelen

 • Huisgenoten gaan meteen in thuisquarantaine. Hoe lang deze quarantaine duurt, is afhankelijk van hoeverre iemand in staat is om volledig gescheiden te leven van de positief geteste persoon (strikte isolatie).
 • Is strikte isolatie mogelijk, dan duurt de quarantaine 10 dagen gerekend vanaf het laatste contactmoment.
 • Is strikte isolatie niet mogelijk, dan gaan de 10 dagen pas tellen als de persoon die positief getest is, uit isolatie mag.
 • Huisgenoten zonder klachten kunnen direct getest worden, om een eventuele besmetting zo snel mogelijk op te sporen. Om de quarantaineduur te bekorten, kunnen zij daarnaast op dag 5 van de quarantaine een test doen.

Nauwe contacten

Dit zijn personen buiten het huishouden die langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten.

Maatregelen*

 • Nauwe contacten gaan 10 dagen in thuisquarantaine, vanaf het laatste contact. Ze mogen onder andere niet naar het werk of naar school, en geen bezoek ontvangen.
 • Nauwe contacten zonder klachten kunnen direct getest worden, om een eventuele besmetting zo snel mogelijk op te sporen. Om de quarantaineduur te bekorten, kunnen zij daarnaast op dag 5 van de quarantaine een test doen.

*Uitzondering op de maatregelen

Ben je nauw contact maar ben je beschermd? Dan gelden de maatregelen niet. Je bent beschermd als je voldoet aan één van onderstaande situaties:

 • Je bent 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd (je kreeg je 2e prik of 1 Janssen-vaccinatie)
 • Je hebt korter dan 6 maanden geleden COVID-19 gehad
 • Je hebt langer dan 6 maanden geleden COVID-19 gehad en je hebt 14 dagen of langer geleden 1 corona-vaccinatie gehad. 

Let op: krijg je toch klachten die passen bij corona? Dan moet je je laten testen bij de GGD. Maak een afspraak via www.coronatest.nl of telefoonnummer 0800-1202. 

Overige contacten

Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter afstand, of korter dan 15 minuten binnen 1,5 meter contact hebben gehad. Bijvoorbeeld op het werk, in de klas of tijdens het sporten.

Maatregelen

 • Overige contacten ontvangen een brief met informatie en leefregels. Zij krijgen het advies om zich aan de basisregels te houden en alert te zijn op hun gezondheid.
 • Ook overige contacten zonder klachten wordt gevraagd zich na het contact te laten testen om een eventuele besmetting zo snel mogelijk op te sporen.
 • Bij een positieve test gaan zij in isolatie. En als zij klachten krijgen moeten zij getest worden.

 

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

 • Landelijk informatienummer: 0800 - 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • Woon je in de veiligheidsregio Kennemerland en heb je algemene vragen over het coronavirus? Bel dan met ons klantcontactcentrum: 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

 

Coronatest zonder klachten tijdens quarantaine

GGD Kennemerland test sinds 1 december ook mensen zonder klachten. Het gaat om mensen die in nauw contact zijn geweest met iemand die positief is getest op het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag kunnen zij eerder uit quarantaine. Maar ook overige contacten kunnen zich zonder klachten laten testen. 

 

 • Ben je een huisgenoot of nauw contact van iemand die positief is getest op het coronavirus? En heb je geen symptomen? Dan kun je vanaf de 5e dag na het laatste contact een coronatest doen. Bij een negatieve uitslag mag je weer naar buiten. Blijf wel alert op coronaklachten en houd afstand tot risicogroepen.
 • Ben je een overig contact? Dan kun je je ook laten testen om zo snel mogelijk te weten of je besmet bent.
 • Werk je in de zorg? Overleg dan met je werkgever of je mag komen werken.  

Een asymptomatische test aanvragen

 

Het aanvragen van deze test zonder klachten kan op twee manieren:

 • Tijdens het bron- en contactonderzoek wordt samen met je vastgesteld wat de 5e dag na het laatste risicovolle contact is. Je ontvangt een telefoonnummer waarop je de asymptomatische test kunt aanvragen.
 • Krijg je een melding van de CoronaMelder app? In het bericht staat wat dag 5 is, en welk telefoonnummer je kunt bellen om de testafspraak te maken. Ben je naast de melding ook onderdeel van een BCO, dan gaat het advies van de GGD altijd boven dat van de CoronaMelder app.

Je kunt er ook voor kiezen om de test niet te doen. U maakt dan de voorgeschreven quarantaine gewoon af.

 

Wat zijn coronaklachten

 

Klachten die kunnen wijzen op het coronavirus zijn neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts. Ook plotseling minder kunnen ruiken of proeven kan een symptoom zijn van COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus).

Ben je in quarantaine en heb je één of meer van deze klachten? Maak dan direct een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat je tijdens het bron- en contactonderzoek hebt ontvangen.

Meer informatie

 

Hulp bij de thuisquarantaine

Als je vanwege het coronavirus in (thuis)quarantaine gaat, moet je 10 dagen binnen blijven en mag je geen bezoek ontvangen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar voor als je dat in deze periode nodig hebt.

De Rijksoverheid heeft een quarantainegids opgesteld, die hierover uitleg geeft. De gemeenten hebben hierin een ondersteunende rol. De quarantainegids geeft weer voor welke hulp je bij je gemeente terecht kan.

Download de quarantainegids

Non-COVID-verklaring

Non-COVID-verklaring

Een non-COVID-19-verklaring is een bewijs dat je op een bepaalde datum negatief getest bent op het coronavirus (dus geen covid-19 hebt). Sommige landen eisen zo’n verklaring. Op de website van Buitenlandse zaken kun je het reisadvies per land bekijken.

 • De teststraten leveren geen non-COVID-verklaringen. 
 • Scholen mogen niet vragen om een schriftelijke uitslag van een negatieve test bij terugkeer van het kind naar school na een quarantaine.
 • Wanneer je een non-COVID-verklaring nodig hebt kun je terecht bij een travel clinic. Neem contact op met je reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als je vragen hebt.
Meldplicht commerciële testlocaties

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Download het meldformulier.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel. 

• [Download dit meldformulier]
• Verzend het digitaal ingevulde formulier via beveiligde mail (vanwege de AVG-wet) naar izb@vrk.nl of via zorgmail naar izb.ggdkennemerland@zorgmail.nl
• Stuur het naar de regionale GGD van de woonplaats van de geteste persoon.

Vragen?

Heb je vragen over het melden? Bel ons dan gerust op 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Veel dank voor je medewerking!

Meer informatie over testen op COVID-19

Meer informatie

Op Rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraten zijn opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.