Nieuws
Geplaatst op: 24-06-2024 om 11:26 uur
Laatst gewijzigd op: 24-06-2024 om 11:34 uur

Aandacht voor opvanglocaties op Wereldvluchtelingendag

Op Wereldvluchtelingendag, 20 juni, bracht Team Nieuwkomers bij alle opvanglocaties een aardigheidje voor de medewerkers. Wereldvluchtelingendag is een internationale dag die door de Verenigde Naties in het leven is geroepen om vluchtelingen over de wereld te eren. Ook vanuit GGD Kennemerland deden wij daaraan mee.

In regio Kennemerland verblijven momenteel meer dan 4 duizend vluchtelingen. Dit zijn Oekraïnse vluchtelingen en asielzoekers uit diverse landen, zowel volwassen mannen en vrouwen, gezinnen als alleenstaande minderjarigen. Deze mensen verblijven in verschillende opvanglocaties verspreid over de regio. Er zijn twee reguliere opvangcentra, één voor volwassenen en gezinnen en één voor alleenstaande minderjarigen. Daarnaast zijn er ruim tien noodopvanglocaties in de regio. Op Wereldvluchtelingendag bracht Team Nieuwkomers bij alle opvanglocaties een aardigheidje als dank voor de fijne samenwerking en om de waardering te tonen voor alle inzet van de medewerkers van de opvangcentra.

Aanspreekpunt voor vluchtelingen en asielzoekers 

Team Nieuwkomers van GGD Kennemerland vormt in – en extern het aanspreekpunt op gebied van nieuwkomers (vluchtelingen en asielzoekers) en zorgt dat relevante informatie bij de juiste afdeling(en) aanwezig is. Team Nieuwkomers heeft regelmatig contact met opvanglocaties en gemeentes.

Het Team heeft een informatiemap samengesteld met informatie over het aanbod van GGD Kennemerland aan opvangcentra voor vluchtelingen en asielzoekers. Hierin staan de activiteiten die Technische Hygiënezorg, Tuberculosebestrijding, Infectieziektebestrijding, Jeugdgezondheidszorg, Centrum Seksuele Gezondheid, Veilig Thuis en Team Nieuwkomers voor opvangcentra kunnen uitvoeren. Team Nieuwkomers bestaat uit een inhoudelijk coördinator, een beleidsadviseur en een gezondheidsbevorderaar die groepsvoorlichtingen op opvanglocaties verzorgt.