Nieuws
Geplaatst op: 12-12-2023 om 17:36 uur
Laatst gewijzigd op: 19-12-2023 om 13:16 uur

Meer huidkanker aan de Noord-Hollandse kust: GGD en KWF investeren in lokale zonbeschermingsaanpak

GGD Kennemerland en GGD Hollands Noorden krijgen samen met de Zeeuwse GGD ruim € 2 miljoen financiering van KWF voor een 4-jarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van de Noord-Hollandse kustgemeenten beter worden beschermd tegen huidkanker. Langs de Noord-Hollandse kust komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKNL. In totaal investeert KWF € 6 miljoen in 10 projecten verspreid over Nederland.

“Mede dankzij de Nederlandse Kankeratlas weten we dat huidkanker meer voorkomt in de kustgemeenten, waar meer zonuren zijn en een sterkere zonkracht”, zegt Carla van Gils, directeur van KWF. “Dat geldt ook voor de Noord-Hollandse kustgebieden. Dankzij deze financiering kunnen GGD Kennemerland en Hollands Noorden nu nog intensiever aan de slag met gerichte interventies. Met als doel dat minder mensen in deze regio huidkanker krijgen.”

Voorlichting, zonnebrand en schaduw

“Om huidkanker zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat Noord-Hollanders zich bewust zijn van het belang van zonbescherming en de risico’s van uv-straling", zegt Anke Woudstra, projectleider GGD Kennemerland. “De financiering van KWF gaan we investeren in bijvoorbeeld groene, schaduwrijke speelplekken, lespakketten voor scholen en uv-werende kleding voor buitenwerkers. Zo willen we ervoor zorgen dat zonbescherming een dagelijks ritueel wordt, net als tandenpoetsen. We richten ons daarbij met name op hoogrisicogroepen zoals kinderen, buitensporters en buitenwerkers.”

12 GGD’en aan de slag

Naast dit project financiert KWF nog 9 projecten, uitgevoerd door in totaal 12 GGD’en verspreid over Nederland. Vier projecten richten zich op stoppen met roken, en zes op zonbescherming. De toegekende projecten worden uitgevoerd door: GGD Hart voor Brabant, GGD West-Brabant, GGD Brabant-Zuidoost, GGD Flevoland, GGD Fryslân, GGD Hollands Midden, GGD Haaglanden, GGD Rotterdam-Rijnmond, GGD Zuid-Limburg en GGD Kennemerland samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland.

GGD GHOR Nederland, de branchevereniging van GGD’en, is blij met de financiering. André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland: “We gaan aan de slag op plaatsen waar mensen het meest blootgesteld worden aan risicofactoren van kanker. Vandaar dat 10 projecten starten in 12 regio’s waar long- of huidkanker meer voorkomen dan in de rest van Nederland. Preventie is hierbij essentieel. Dicht bij de mensen, en doelgericht. Met de KWF-projectfinanciering kunnen GGD'en meer doen aan de preventie van long- en huidkanker in hun regio, naast lopende projecten zoals Rookvrije omgeving en de Wijkaanpak Rookvrij leven voor iedereen. Daar zijn we heel blij mee.” 

Lees de resultaten van ons panelonderzoek over zonbescherming.