Nieuws
Geplaatst op: 26-11-2021 om 23:02 uur
Laatst gewijzigd op: 29-11-2021 om 14:00 uur

Update geteste reizigers Zuid-Afrika

Op vrijdagochtend heeft GGD Kennemerland van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport de opdracht gekregen om de passagiers van twee vluchten uit Zuid-Afrika te testen op corona. Dit vanwege de nieuwe zorgelijke variant van het virus die in een aantal landen in Zuidelijk Afrika is aangetroffen. Hierop zijn voor beide vluchten teststraten ingericht op Schiphol zelf. GGD Kennemerland is hierin verantwoordelijk geweest voor het testen, communiceren van de uitslag en opvang van positief geteste passagiers.

Inmiddels zijn de uitslagen bekend. Met wat wij nu weten zijn 61 uitslagen positief en 539 uitslagen negatief. De reizigers zijn op Schiphol opgevangen om getest te worden en te wachten op de uitslag. Passagiers met een negatieve uitslag mochten de luchthaven verlaten of doorreizen. Als zij in Nederland blijven moeten zij verplicht in thuisquarantaine.

Reizigers in isolatie of thuisquarantaine

Reizigers met een positieve testuitslag gaan in isolatie in een hotel op of nabij Schiphol. Zij blijven daar voor een periode van in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen wanneer zij geen klachten hebben. Passagiers die positief getest zijn en niet met huisgenoten of gezinsleden die niet op de vlucht zaten wonen en in de gelegenheid zijn om met eigen vervoer naar huis te gaan, hebben de mogelijkheid gekregen om thuis in isolatie te gaan.

Alles gedaan om mensen te beschermen

We snappen dat er frustratie is ontstaan onder passagiers over de situatie. Dat is niet meer dan logisch en daar is begrip voor. Mensen hebben een lange reis achter de rug en verkeren tot ze geland zijn in de veronderstelling dat ze op korte termijn thuis zijn. In plaats daarvan worden ze geconfronteerd met een situatie zoals we die nog niet eerder hebben meegemaakt in Nederland, namelijk dat alle mensen op een vlucht getest moeten worden op Schiphol en in afwachting van het resultaat op de luchthaven hebben moeten wachten. Daarbij benadrukken wij dat dit gedaan is om de mensen zelf en hun omgeving te beschermen en de operatie is opgetuigd in het belang van de publieke gezondheid.

Onderzoek naar Omicron-variant

Van de positieve testresultaten wordt zo snel mogelijk onderzocht of het hier gaat om de nieuwe zorgelijke variant, die inmiddels de naam Omicron-variant heeft gekregen. Voor informatie over de Omicron-variant verwijzen we naar de website van het RIVM

Meer over testen op COVID-19: ggdkennemerland.nl/coronatest