Geplaatst op: 30-09-2020 om 18:26 uur
Laatst gewijzigd op: 18-01-2022 om 18:10 uur

Testen op COVID-19


Op deze pagina vind je informatie over het testbeleid, hoe je een afspraak kunt maken voor een coronatest, de thuisquarantaine en meer.

Zelftest of testen door de GGD

Wanneer welke test?
 Zelftesten

Een zelftest kun je gebruiken als je:

 • Geen klachten hebt (ook wanneer je al gevaccineerd bent tegen COVID-19 of al corona hebt gehad), bijv. om veilig naar werk te kunnen.
 • Wél klachten hebt die passen bij corona maar niet ernstig ziek bent, kwetsbaar bent of in aanraking bent geweest met kwetsbare mensen.
 • Uit het buitenland komt. Om zeker te weten dat je niks hebt opgelopen. 
 • In contact bent geweest met iemand die corona heeft. 

Zelftesten kun je kopen bij bv. de drogist of apotheek. Lees de bijsluiter van de zelftest goed door. Meer informatie over zelftesten.

 Testen door de GGD

Laat je testen door de GGD als je:

 • Klachten hebt die passen bij corona, kwetsbaar bent of in aanraking bent geweest met kwetsbare mensen. 
 • Een positieve uitslag van de zelftest had (ook wanneer je al gevaccineerd bent tegen COVID-19 of al COVID-19 hebt gehad).
 • In quarantaine zit. Je kunt de quarantaine beëindigen door op dag 5 een test bij de GGD te doen. Als deze negatief is kun je de quarantaine beëindigen. Let op: een negatieve zelftest kan niet gebruikt worden om een quarantaine te beëindigen.
 • Zie ook: Testen op corona: welke testregels gelden voor mij? | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Klachten die passen bij corona (COVID-19)

Bij welke klachten moet je je (laten) testen? 

Meest voorkomende klachten bij COVID-19:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid (bel altijd de huisarts)
 • Verhoging of koorts (bel altijd de huisarts bij hoge koorts)
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Minder voorkomende klachten bij COVID-19:
 • Vermoeidheid
 • Algehele pijnklachten
 • Hoofdpijn
 • Oogpijn
 • Spierpijn
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaarheid/verwardheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Afvallen/verlies van eetlust
 • Overgeven / misselijkheid
 • Oogontsteking
 • Verschillende huidafwijkingen
 • Je niet lekker voelen

Controleer of je in quarantaine moet

Naast het hebben van klachten zijn er nog andere situaties waarin je je moet laten testen en in quarantaine (thuisblijven) moet, bijvoorbeeld als je in contact bent geweest met iemand met corona. Bekijk hieronder wat je moet doen per situatie.

Doe de quarantaine-check

Wat moet je doen als je (terug)reist naar Nederland? Doe de Quarantaine Reischeck en zie wat je moet regelen of doen als je vanuit het buitenland (terug) naar Nederland reist. Misschien moet je in thuisquarantaine, moet je een negatieve test laten zien en/of heb je een quarantaineverklaring nodig.

Quarantaine-regels voor gezinnen met jonge kinderen

Afspraak maken coronatest

Maak op coronatest.nl een afspraak voor een coronatest. Hiervoor heb je DigiD nodig. Of bel naar 0800-1202. Dit nummer is elke dag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.

Let op: je kunt niet kiezen wat voor test je krijgt en als je geen geldig legitimatiebewijs bij je hebt kunnen we je helaas niet testen, ook kinderen hebben hun eigen identiteitsbewijs nodig.

Behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek (bv. hoge koorts of benauwdheid)? Bel direct je huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Coronatest kinderen: bel hiervoor naar 0800-1202. Alle informatie over het testen van kinderen vind je in het tabblad 'Coronatest kinderen'.

Zorg- en onderwijspersoneel: je kunt je met voorrang laten testen.

Je kunt je afspraak maken via 0800-8101. Testen vindt zoveel mogelijk in de ochtend plaats. De uitslag van de test kan je zelf opzoeken via coronatest.nl.

Ben je auditief beperkt, niet mobiel of zit je in het buitenland? Kijk voor deze situaties in het tabblad 'Coronatest in andere situaties' hieronder hoe je een afspraak voor een coronatest kunt maken.

Blijf thuis (in quarantaine) totdat je de uitslag hebt 

Afspraak gemaakt? Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Blijf in ieder geval thuis (in quarantaine) totdat je de uitslag ontvangen hebt. 

Uitslag coronatest

Je ontvangt de uitslag van de coronatest in principe binnen 48 uur. Soms kan dit langer duren. Je kunt dit als eerste bekijken op coronatest.nl als je DigiD hebt. Als er sprake is van een besmetting met COVID-19, of wanneer je geen DigiD hebt, bellen we je. Is je uitslag positief dan ga je in isolatie. Een medewerker van de GGD geeft je hierover uitleg. 

 

Testlocaties

Haarlem

Bij het Kennemer Sportcentrum, A.W.F. Idenburglaan 1 in Haarlem.

Deze testlocatie een walk-through. Je kunt er dus niet met je auto doorheen rijden. 

Velsen-Noord

Concordiastraat 26, 1951 AS, Velsen-Noord

Schiphol (P4)

XL-teststraat bij P4, Loevesteinse Randweg 110, Badhoevedorp.

Vrije inloop is op dit moment door drukte niet mogelijk, maak dus een afspraak. Zodra er op de XL-teststraat vrije inloop mogelijk is, communiceren wij dit direct (Facebook, Twitter). 

De testbus staat elke week van 10.00-12.00 uur op een aantal locaties in de regio. De testbus werkt alleen op afspraak, er is beperkt plek.

 • Elke maandag, vrijdag en zaterdag op parkeerterrein Sportplaza de Estafette, Helsinkilaan 1 in Nieuw-Vennep.
 • Op dinsdag en donderdag Haarlem Schalkwijk, Costa Del Sol 190.
 • Op woensdag en zondag op parkeerterrein Sportplaza Groenendaal, Sportparklaan 16 in Heemstede.

Testen voor je reis

Testen voor toegang en meer

Soorten coronatesten

Bekijk de video Testbeleid Corona en soorten coronatesten van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met informatie over de verschillende coronatesten.
Op de informatiepagina Testen op corona van de Rijksoverheid, vind je handige informatie voor verschillende situaties waarin je je laat testen. Bijvoorbeeld: in het onderwijs, na contact met iemand met corona en om veilig naar een evenement te kunnen.

Leefregels voor jouw situatie

 
 Wat moet je doen als je besmet bent met het coronavirus of in contact bent geweest met iemand die corona heeft? Kijk hiervoor op Leefregels en informatiebrieven | LCI richtlijnen (rivm.nl). Op deze pagina zie je voor elke situatie wat de leefregels zijn.  
GGD Contact-app

ggd contactHeb je corona? Dan is het belangrijk dat mensen met wie je contact hebt gehad snel weten dat zij misschien ook besmet zijn. De GGD doet samen met jou contactonderzoek om na te gaan wie dat zijn. De GGD Contact-app is een handig hulpmiddel om snel én makkelijk je contacten in kaart te brengen. Daarna zie je in de app meteen welke leefregels per persoon gelden. Bijvoorbeeld of het nodig is dat iemand thuisblijft of een coronatest doet. Zo voorkomen we samen de verdere verspreiding van het coronavirus.

Download de GGD-Contact-app.


Coronatest in andere situaties

Coronatest als je auditief beperkt bent

Ben je slechthorend, doof of heb je een spraakbeperking? Dan kun je bellen via de bemiddelingsdienst voor telefonie. Een (gebaren)tolk bemiddelt dan het gesprek.

 

Of maak online een afspraak. Log hiervoor in met je DigiD.

Corona thuistest als je niet naar de teststraat of testbus kan komen

Ben je om gezondheidsredenen niet in staat om fysiek naar een testlocatie te gaan, bijvoorbeeld omdat je rolstoel-gebonden bent? Dan kan een medewerker van de GGD ook bij je thuis de coronatest afnemen. Bespreek dit telefonisch met een medewerker ons klantcontactcenter. Bel met 023-7891631. Dit nummer is doordeweeks bereikbaar van 08:30 tot 20:00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 

Aanmelden coronatest vanuit het buitenland

Bel je vanuit het buitenland? Dan werkt het 0800-nummer niet. Je kunt dan bellen naar +31850659063. Dit nummer werkt niet als je belt vanuit Nederland.

Coronatest kinderen

Coronatest kinderen

Afspraak maken

GGD Kennemerland test ook kinderen in de teststraat. Alle testafspraken voor kinderen (dus ook voor kinderen jonger dan 6 jaar) kunnen alleen via het landelijke telefoonnummer ingepland worden:

 • Kinderen 0 t/m 11 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.
 • Kinderen 12 t/m 17 jaar: je maakt als ouder/verzorger een afspraak via het landelijke nummer 0800 – 1202, dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Vervolgens moet je kind aan de telefoon komen om ook toestemming te geven voor de afspraak.
 • Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met het landelijke nummer 0800 – 1202.

Tip: DigiD aanvragen voor je kind
Wanneer je DigiD aanvraagt voor je kind (als je kind 14 jaar of ouder is, moet je kind dit zelf doen) heb je het voordeel dat je sneller de uitslag van de coronatest van je kind kunt inzien op coronatest.nl. Het duurt 3 werkdagen voordat DigiD geregeld is, dus vraag het op tijd aan. 

Afspraak via coronatest.nl wordt afgeraden
Het is mogelijk wanneer je kind DigiD heeft, om via coronatest.nl een afspraak te maken voor een coronatest voor je kind, maar je kind komt dan niet op de kinderteststraat terecht. Daarom raden wij dit af en verwijzen we je naar bovenstaand landelijk telefoonnummer voor het maken van een afspraak. 

Uitslag coronatest

Na de test ontvang je als ouder/verzorger binnen ongeveer 48 uur de uitslag. Als je kind DigiD heeft, dan kun je de uitslag via coronatest.nl bekijken. Je ontvangt dan een e-mail als de uitslag bekend is. Hierna kun je inloggen op coronatest.nl met het DigiD van je kind om de uitslag te bekijken. Heeft je kind geen DigiD, dan word je gebeld over de uitslag. 

Let op: Het is niet mogelijk om al voordat je bericht van ons hebt gehad, zelf de uitslag telefonisch bij ons of bij het landelijk callcenter op te vragen.

Maatregelen per leeftijdscategorie

Bekijk hieronder welke maatregelen er gelden per leeftijdscategorie. 

kind binnen lezen

Kinderen van 0 t/m 12 jaar

Kinderen mogen wel naar school of de opvang als zij verkoudheidsklachten hebben. Maar bij zware klachten, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid blijven zij thuis. Kinderen kunnen getest worden. 

Zie hiervoor de beslisboom: Download de actuele beslisboom kinderen naar kinderopvang / school? (boink.info)

Laat je kind in ieder geval testen en houd het thuis als:

 • Je kind zware klachten heeft, zoals veel hoesten, koorts of benauwdheid.
 • Je kind ernstig ziek is, overleg met uw huisarts of het kind getest moet worden.
 • Je kind in de privésituatie nauw contact heeft gehad met iemand met corona.
 • Je kind klachten heeft en contact heeft gehad met iemand met corona.
 • De GGD adviseert om te testen vanwege een uitbraakonderzoek.

Heeft je kind zware klachten en laat je het kind niet testen? Houd je kind dan thuis. Je kind mag weer naar de kinderopvang als het 24 uur volledig klachtenvrij is. Blijven de klachten aanhouden? Dan mag je kind na 7 dagen thuisblijven ook weer naar de opvang. 

Kinderen vanaf 13 jaar

Voor kinderen die op de middelbare school zitten of ouder zijn dan 13 jaar blijven dezelfde regels gelden. Bij klachten: blijf thuis en laat je testen.

Heeft je kind pas corona gehad? 

Krijgt je kind binnen 8 weken na een coronabesmetting opnieuw klachten? Dan hoeft het niet opnieuw getest te worden.

Bereid je kind voor op de coronatest

Testafnamemethode bij kinderen t/m 12 jaar
Bij kinderen wordt middenin de neus wat neusslijm afgenomen. Het wattenstaafje gaat 2-3 centimeter de neus in. Omdat deze afname minder betrouwbaar is dan diep in de neus, wordt er ook een keelswab afgenomen.

Testafname jongeren vanaf 13 jaar

Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf diep in de neus en keel gestoken. Dit duurt niet lang - ongeveer 5 seconden - maar kan onprettig zijn.

Voorbereiden
Het is verstandig om je kind op de test voor te bereiden: 

 • Vertel in neutrale woorden aan je kind wat er gaat gebeuren en hoe lang het duurt (ongeveer 30 seconden).
 • Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.
 • Kom ruim op tijd en zorg dat je rustig naar de teststraat kunt.
 • Zorg dat je geen andere kinderen bij je hebt.
 • Zorg dat je weet waar je moet zijn en hoe je daar moet komen. Als je gehaast of afgeleid bent geeft dat onrust bij jou en je kind.
 • Spreek rustig en kalm. Wanneer je rust en vertrouwen uitstraalt helpt dat je kind.

Video's

Omgang kinderen op de teststraat

strip testen kinderen, GGD KennemerlandOp onze teststraten houden wij zoveel mogelijk rekening met de jongste doelgroep. Wij zorgen er altijd voor dat iemand met affiniteit en ervaring in de omgang met kinderen de test afneemt. Bij veel van onze teststraten krijgen kinderen vanuit de auto de coronatest, maar op Schiphol hebben we ook een speciale kinderteststraat die kindvriendelijk is ingericht. Als meerdere personen uit je gezin tegelijkertijd getest moeten worden, word je altijd samen met je kind getest. 

We begrijpen dat je het wellicht spannend vindt om je kind te laten testen. Of dat je kind hier zelf bang voor is. Geef dit altijd aan bij de testlocatie. Er zal dan extra rekening mee worden gehouden door bijvoorbeeld een heel kindvriendelijke en ervaren medewerker meer uit te laten leggen en meer rust en tijd te laten nemen voor de test zelf. 

In de praktijk merken we dat kinderen de testafname bij de GGD niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. 

Als de test onverhoopt niet lukt doen we geen tweede poging. Dit om een negatieve ervaring bij je kind te voorkomen. Wil je toch een tweede test of wil je overleggen? Bel dan als je weer thuis bent naar GGD Kennemerland 023-7891612. Een verpleegkundige infectieziekte-bestrijding bespreekt dan met je wat er mogelijk is.

Uitleg testmethoden voor kinderen

Kinderen worden bij GGD Kennemerland op de teststraten getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel en neusholte weggenomen. Dit is in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Bij hoge uitzondering maken we gebruik van de Sabbelwat, voornamelijk bij de thuisbemonstering. De Sabbelwat is een ander soort testmethode waarbij een kind aan een sponsje op een stokje moet sabbelen om 2 ml. speeksel op te kunnen vangen. In de praktijk blijkt dat een kind vaak langer dan een kwartier moet sabbelen om voldoende speeksel op te vangen. Daarmee is deze methode niet per definitie kindvriendelijker dan de veel gebruikte PCR- of antigeentest. Bijkomend nadeel van deze methode is dat de testresultaten apart geanalyseerd moeten worden. De testuitslag kan in sommige gevallen daarom langer op zich laten wachten.

Testen niet verplicht

Je kunt er ook voor kiezen je kind niet te laten testen. Het laten testen van je kind is nooit verplicht. Een kind mag ook 10 dagen in quarantaine blijven om daarna klachtenvrij terug naar school of de kinderopvang te gaan. Dat is volledig aan jou als ouder. 

Meer informatie

Meer advies nodig? Download de nieuwsbrief voor ouders over het testen van kinderen
Wil je achtergrondinformatie over waarom geadviseerd wordt kinderen in deze situaties te testen? Bekijk de volgende pagina's:

Belangrijke informatie testlocaties

Op het moment dat je een afspraak maakt voor een coronatest, word je door het landelijk centrum ingepland op de locatie die het snelst beschikbaarheid heeft.

Route naar XL-testlocatie Schiphol (zie afbeelding)

Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110. Let op: deze teststraat is een walk-thru, geen drive-thru. Je parkeert dus je auto. 

schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

Sommige voertuigen niet toegestaan

Sommige voertuigen mogen de teststraten niet binnenrijden, bijvoorbeeld vanwege een verhoogde uitstoot van CO2 en fijnstof. De maatregel is nodig voor ieders veiligheid. Het gaat om de volgende voertuigen:

 • Euro-3-dieselmotor gebouwd tot 2006
 • Euro 2-benzinemotor tot 2001
 • Een tweetact scooter of motor
 • Een auto met een doorrijhoogte > 2 meter

Kom je naar de teststraat in één van de bovenstaande voertuigen? Volg dan de instructies van het personeel op en parkeer op de aangegeven plek. Meld je daarna bij de wandelstraat om getest te worden. Ben je mindervalide? Geef dit aan bij de verkeersregelaar, dan kijken we naar een passende oplossing. 

Hoe gaat de test in zijn werk? 

Je kunt (uitgezonderd bovenstaande voertuigen) met ieder vervoermiddel en ook lopend naar de teststraat komen. Kom je met de auto, dan blijf je in de auto zitten als de GGD-medewerker de test afneemt (met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel). 

Instructies doven en slechthorenden

Ben je doof of slechthorend? Dan kun je alvast een flyer met instructies downloaden.

doven, slechthorend, coronatest

doven, slechthorend, coronatest

Hulp bij de thuisquarantaine

Als je vanwege het coronavirus in (thuis)quarantaine gaat, moet je binnen blijven en mag je geen bezoek ontvangen. We begrijpen dat het lastig kan zijn binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar voor als je dat in deze periode nodig hebt.

De Rijksoverheid heeft een quarantainegids opgesteld, die hierover uitleg geeft. De gemeenten hebben hierin een ondersteunende rol. De quarantainegids geeft weer voor welke hulp je bij je gemeente terecht kan.

Download de quarantainegids

Meldplicht commerciële testlocaties

Melding positieve testuitslagen SARS-CoV-2 / COVID-19 buiten de GGD-teststraten 

Iedere organisatie die personen test op COVID-19 is verplicht een positieve uitslag direct te melden bij de regionale GGD. Deze meldplicht is vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Het melden kan eenvoudig en snel. Download het meldformulier.

Waarom melden?

Waarom is het melden van een positieve uitslag zo belangrijk? De GGD weet dan hoeveel mensen COVID-19 hebben. Wij kunnen deze mensen informeren over de noodzakelijke maatregelen en het bron- en contactonderzoek starten. Ook kunnen landelijke maatregelen opgesteld worden aan de hand van deze informatie. Alleen zo kunnen wij het coronavirus op een goede manier de kop indrukken.

Kwaliteitseisen

Alle testen op COVID-19 moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Welke dat zijn, hebben het ministerie van VWS, het RIVM, de GGD’en en de Inspectie voor de Gezondheid en Jeugd (IGJ) vastgelegd in deze uitgangspunten. Wel goed om te weten: de GGD is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de testen en de werkwijze van de commerciële aanbieders. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Hoe melden?

Het melden van een positieve test op SARS-CoV-2 / COVID-19 kan eenvoudig en snel. 

• [Download dit meldformulier]
• Verzend het digitaal ingevulde formulier via beveiligde mail (vanwege de AVG-wet) naar izb@vrk.nl of via zorgmail naar izb.ggdkennemerland@zorgmail.nl
• Stuur het naar de regionale GGD van de woonplaats van de geteste persoon.

Vragen?

Heb je vragen over het melden? Bel ons dan gerust op 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 20.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00 - 17.00 uur.

Veel dank voor je medewerking!

Meer informatie over testen op COVID-19

Meer informatie

Op Rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen vind je alle informatie terug over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Veel informatie vind je ook op www.rijksoverheid.nl/coronavirus

De teststraten zijn opgezet in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het testen volgt de GGD de uitgangspunten die het RIVM heeft opgesteld.