Nieuws
Geplaatst op: 25-10-2021 om 17:35 uur
Laatst gewijzigd op: 25-10-2021 om 17:51 uur

Column: Onrustig weer

Zoals het bij de herfst past, is het onrustig weer. Ik heb al meerdere keren een bui op mijn hoofd gehad en werd afgelopen week gezandstraald op het strand. Onrustig is het ook op het vlak van de coronabestrijding. We zien het aantal COVID-19 gevallen de afgelopen weken flink stijgen en de opnames van coronapatiƫnten in ziekenhuizen neemt gestaag toe.

Van een toename van het virus is niet alleen sprake in Nederland, maar ook elders in de wereld. In Oost-Europa zien we een verslechtering van de situatie en Letland heeft de twijfelachtig eer om als eerste Europese land weer in lockdown te moeten gaan. Een gevolg van het feit dat in dat land nog maar 54% van de bevolking gevaccineerd is.

81,4 % volledig gevaccineerd

Dat is bij ons toch echt wat anders. Het landelijke beeld is dat 87% van alle 18-plussers minimaal één vaccinatie heeft ontvangen en 83,5% volledig is gevaccineerd. Van alle jongeren vanaf 12 jaar heeft 84,9% minimaal één vaccinatie ontvangen en is 81,4% volledig gevaccineerd. Positieve cijfers waar we trots op mogen zijn. Het RIVM geeft aan dat de toename was ingecalculeerd en dat zij verwachten dat geen nieuwe maatregelen nodig zijn. Alertheid blijft natuurlijk geboden, want niets is zeker. Wat wel zeker is, is de druk op de zorg.

Zorgmedewerkers onder druk

Ziekenhuizen zijn volop bezig uitgestelde behandelingen in te halen en worden tegelijkertijd geconfronteerd met nieuwe coronapatiënten die (langduriger) zorg vragen. Dit vraagt opnieuw veel van de zorgmedewerkers, die niet alleen al veel te verstouwen hebben gehad maar waarvan de capaciteit onder druk staat. Helemaal als het griepseizoen ook nog voor de deur staat.

Discussie mensen op de IC

Wat opvalt is dat veel discussie is te horen over het feit dat mensen die op een IC zijn opgenomen niet gevaccineerd zijn of dat sprake is van een welvaartsziekte. Dat wil ik niet onder de mat schuiven, maar in het nu kunnen we dat niet direct veranderen. Mij is altijd geleerd dat je evalueert na de wedstrijd en niet tijdens. Gewoon omdat de situatie nu niet kan worden veranderd en dat praten alleen maar leidt tot het over en weer maken van verwijt. Dat levert tegenstellingen op en stress, die sowieso ook ongezond zijn.

Waarom vaccineren belangrijk is

Wat we als GGD Kennemerland kunnen doen is goed uit blijven leggen waarom vaccineren zo belangrijk is, waarom dat veilig kan en dicht in de omgeving van mensen een vaccinatieaanbod te doen. Wat we met elkaar kunnen doen is ons laten testen bij klachten en de basisregels in acht te nemen. Dan komen we goed de winter door en kunnen we daarna het goede gesprek aan wat we van de crisis te leren hebben. Daar worden we als als regio beter van!

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.