Nieuws
Geplaatst op: 10-08-2021 om 14:04 uur
Laatst gewijzigd op: 10-08-2021 om 14:43 uur

Column: Een frisse start

Deze week zijn onze vaccinatielocaties in Uitgeest en Beverwijk voor het laatst open. Wie in de buurt woont en nog geen afspraak heeft voor een vaccinatie, kan daar gewoon langslopen om de eerste prik te halen. Daarmee willen we iedereen de gelegenheid bieden om dichtbij huis en laagdrempelig gevaccineerd te worden. Met het sluiten van de eerste locaties zijn we aan het einde beland van de massavaccinatie. Een bijzondere mijlpaal.

Voor ons heeft die mijlpaal ook een dubbel gevoel. De afgelopen maanden hebben honderden tijdelijke medewerkers zich zeven dagen per week ingezet om de inwoners van de regio Kennemerland en daarbuiten te vaccineren. Een deel van hen wordt de komende tijd nog ingezet op andere locaties of in andere functies, van een ander deel moeten we afscheid nemen. Zij gaan weer werken in andere sectoren. Deze mensen ben ik ontzettend dankbaar.

Tegelijkertijd zorgt deze mijlpaal er ook voor dat we naar de toekomst moeten kijken. Hoe voorkomen we dat we nogmaals in deze situatie belanden? Wat de crisis heeft laten zien, is dat er nog een wereld te winnen is op het terrein van preventie. Veel mensen zijn op de IC beland als gevolg van een slechte fysieke conditie ten gevolge van roken, overgewicht, diabetes of andere aandoeningen. De maatregelen hebben ook een schaduwzijde gekend waar het ging om het mentale welzijn van mensen. Inwoners van verpleeghuizen zagen zich geconfronteerd met eenzaamheid en andere mensen zijn in een depressie geraakt. Op dat punt was de mentale veerkracht nog niet op het niveau wat het zou moeten zijn.

Voor ons als zorgsector is het belangrijk dat we nu schouder aan schouder blijven staan en de strijd aangaan voor een verbeterde leefstijl. We willen bijdragen aan een gezondere samenleving door meer bewegen, betere voeding, minder alcoholgebruik en meer te stimuleren. En daar gaan wij uiteraard ons stinkende best voor doen. Maar ook wil ik een beroep doen op jullie. Een gezondere samenleving moeten we met zijn allen willen realiseren. Probeer daarom zelf ook na te denken over gezondheid op de lange termijn. De afgelopen anderhalf jaar is voorbijgevlogen, wat zouden we in de komende anderhalf kunnen doen?

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden. 

Meer informatie
GGDKennemerland.nl/coronavirus