Nieuws
Geplaatst op: 14-07-2021 om 13:08 uur
Laatst gewijzigd op: 14-07-2021 om 13:16 uur

De top bereikt

Op 15 januari zijn we begonnen met vaccineren en half juli hebben alle inwoners boven de 18 de gelegenheid gehad om een eerste prik te zetten. Na een wat aarzelend begin toen vaccins nog niet in grote getale beschikbaar waren en onder stoom en kokend water een werkorganisatie moest worden opgebouwd, is het vaccineren op gang gekomen. Afgelopen week werden maar liefst 57.000 prikken gezet. Een topprestatie.

Hoewel we de top hebben bereikt, zijn we er nog niet. De vaccinatiegraad is hoog, maar er zijn ook mensen die nog niet zijn bereikt of die de keuze maken zich niet in te laten inenten. Daarom werken wij er hard aan deze groep te bereiken. Zo konden bezoekers van de Bazaar in Beverwijk zich dit weekend zonder afspraak laten vaccineren. Ter plekke werd een afspraak voor de tweede prik gemaakt. Eerder is GGD Kennemerland gestart met voorlichting over vaccineren in de regio. Medewerkers zijn de regio ingetrokken om in gesprek te gaan met specifieke doelgroepen waar de vaccinatiegraad achter lijkt te blijven.

Wat we namelijk willen, is dat de samenleving opengaat. Dat we weer kunnen doen wat we willen. Dat we weer plezier kunnen hebben en op vakantie kunnen gaan. Dan is het niet helpend als daarbij de basisregels niet in acht wordt genomen. Dat zien we, omdat er meer wordt getest. Het aantal meldingen covid-19 vliegt omhoog. Het is vertienvoudigd ten opzichte van een paar weken terug. Er wordt vooral covid-19 vastgesteld in de leeftijdsgroep onder 30 jaar. Van alle gevonden covid-19 is 85% te vinden in deze groep.

Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Bij jongeren is weliswaar in zijn algemeenheid sprake van een mild ziekteverloop, maar zij komen ook in aanraking met mensen die kwetsbaar zijn of nog niet gevaccineerd. Daarbij komt dat als covid-19 wordt gezien, we nog niet weten wat het effect is op de ziekenhuizen. Dat laat zich in de regel pas na twee weken zien. Daarom heeft ook deze groep onze aandacht en vragen we hen goed aan de maatregelen te denken en zich bij klachten te laten testen. Voor ons wordt het steeds meer maatwerk, maar wat we doen, doen we nog altijd met zijn allen.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.