Nieuws
Geplaatst op: 15-03-2021 om 15:02 uur
Laatst gewijzigd op: 17-03-2021 om 15:12 uur

Anderhalf miljoen prikken

In de week waarin wij als GGD Kennemerland onze tweede vaccinatielocatie openden, kwam vanuit de minister het verzoek om de landelijke capaciteit op te schroeven naar 1,5 miljoen prikken per week in mei. Dat zijn ongeveer net zoveel prikken als er de afgelopen maanden in totaal gezet zijn en een verdubbeling ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Een uitdagende opgave, maar een klus waar wij in de regio op voorbereid zijn.

Op dat nieuwe doel zijn wij ons de afgelopen tijd eigenlijk al aan het voorbereiden. Begin april zijn in Kennemerland naar verwachting zes vaccinatielocaties operationeel. Inwoners kunnen dan in de Haarlemmermeer (Schiphol), Haarlem, Beverwijk, Uitgeest, IJmuiden en Zandvoort terecht voor een vaccin. In Zandvoort betreft het een mobiele unit voor een periode van 10 weken, de andere vaccinatielocaties staan vast. Medewerkers van GGD Kennemerland, de veiligheidsregio en partners zetten zich daar zeven dagen per week voor u in.

Hoeveel prikken er de komende maanden daadwerkelijk gezet gaan worden in onze regio, is afhankelijk van het aantal vaccins dat beschikbaar komt. De toegezegde leveringen willen nog wel eens lager uitvallen dan verwacht. Het goede nieuws is dat er met het Janssen-vaccin nu een vierde coronavaccin is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau. Daarvan worden 3 miljoen vaccins verwacht. In totaal verwacht Nederland het tweede kwartaal ongeveer 16 miljoen vaccins. De toekomst ziet er wat dat betreft alweer een stukje rooskleuriger uit.

Met de nieuwe vaccinatielocaties zijn we er als GGD Kennemerland nog niet. Er dient voldoende getraind personeel te zijn om de vaccins te zetten. Daarnaast blijven wij continu zoeken naar manieren om de processen te verbeteren om nog efficiënter te vaccineren. Tevens wordt het scenario verkend om de openingstijden van de vaccinatielocaties te verruimen in de vorm van een avondopenstelling e.d.. We hopen daarmee dat u – na een uitnodiging te hebben ontvangen – snel en goed geholpen wordt door onze mensen. U mag er op vertrouwen dat de organisatorische en logistieke verantwoordelijkheid bij ons in goede handen is.

Column directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden

Meer informatie

Ga naar ggdkennemerland.nl/coronavaccin voor meer informatie over het vaccineren.