Laatst gewijzigd op: 10-03-2023 om 15:58 uur
Asbest is een verzamelnaam voor enkele stoffen die zijn opgebouwd uit hele kleine, naaldachtige vezels. Vroeger werd asbest veel gebruikt in gebouwen, bijvoorbeeld in schoorstenen, in golfplaten of in vloerzeil. Het is sterk en is bestand tegen hoge temperaturen. Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog.
Onderscheid asbest
Er wordt onderscheid gemaakt tussen hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Dit verschil is belangrijk, omdat het iets zegt over de kans dat asbestvezels in de lucht komen.
Verschillende soorten asbest
- Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels vast in ander materiaal, bijvoorbeeld cement. De vezels kunnen niet zomaar in de lucht komen. Alleen bij beschadiging kunnen zij vrijkomen, bijvoorbeeld bij breken, boren, zagen en schuren.
- Bij niet-hechtgebonden asbest laten de vezels makkelijker los. De asbestvezels zijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal en kunnen dus makkelijk losraken, waardoor vezels eerder ingeademd kunnen worden (bijvoorbeeld spuitasbest en brandwerende beplating of isolatiemateriaal om leidingen).
Niet alle asbest even schadelijk
Niet alle asbest is even schadelijk. Er bestaan verschillende soorten asbest, maar de meest toegepaste soorten zijn blauw (crocidoliet), wit (chrysotiel) en bruin asbest (amosiet). Blauw en bruin asbest zijn schadelijker dan wit asbest.
Vragen?
Kijk in de uitklapmenu's hieronder voor meer informatie. Kom je er niet uit? Mail dan naar leefomgeving@vrk.nl.