Geplaatst op: 30-08-2017 om 11:19 uur
Laatst gewijzigd op: 08-11-2022 om 07:59 uur

Jeugdgezondheidszorg vanaf de geboorte. Wat en wanneer?

Hieronder zie je rond welke leeftijd wij je kind uitnodigen. Deze momenten sluiten aan bij de ontwikkelingsfase van je kind en het vaccinatieschema. 

Als je als ouder of jongere een vragenlijst invult komen de antwoorden in het digitaal dossier. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige kijkt hierna. Als je hier toestemming voor hebt gegeven worden de antwoorden meegenomen in anonieme gezondheidsrapportages. We bewaren de kind dossiers tot de leeftijd van 39 jaar. Klik hier voor meer informatie over het digitaal kind dossier 

Leeftijd van het kind

Wat gebeurt er?

72-168 uur na de geboorte

(tussen 3 en 7 dagen)

Neonatale screening.
Een medewerker komt thuis langs voor een
hielprik en een gehoortest. Wij krijgen de geboorte door via de gemeente.

10-14 dagen

Samen kijken we tijdens een huisbezoek naar de gezondheid, onder andere de groei en ontwikkeling van je kind. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.

4 weken

Bezoek consultatiebureau
Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.

6 weken

Bezoek consultatiebureau als een extra afspraak is afgesproken.

2 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Vaccinaties volgens het  Rijksvaccinatieprogramma. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. Sommige kinderen krijgen een extra vaccinatie bij 2 maanden als de moeder niet gevaccineerd is tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, en in bijzondere situaties. De jeugdarts bespreekt dit met je tijdens het 4 weken consult.

3 maanden

Bezoek consultatiebureau.
V
accinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat.

5 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Twee vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat.

6,5 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. 

9 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat.

11 maanden

Bezoek consultatiebureau. Vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat.

14 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Vaccinaties volgens het
Rijksvaccinatieprogramma. Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat.

18 maanden

Oudercursus "peutermanieren" en/of bezoek consultatiebureau.

2 jaar

Bezoek consultatiebureau.
Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.

2,5 jaar

Bezoek consultatiebureau. Als een extra afspraak met je is afgesproken.

2 jaar en 10 maanden

Bezoek consultatiebureau

Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van uw kind en hoe het thuis gaat. Indien er in je directe familie personen zijn die b.v. een lui oog hebben of scheelzien zal ook een ogentest worden afgenomen.

Er is ruimte voor vragen over gezondheid, opgroeien, voeding en ouderschap.

3 jaar en 10 maanden

Bezoek consultatiebureau.
Samen kijken we naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind en hoe het thuis gaat. Er wordt een ogentest gedaan. Ook krijgt je kind een vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is het laatste bezoek aan het consultatiebureau.

5 jaar

Op school meet de doktersassistente lengte en gewicht en test ze de ogen en oren van je kind. Ouders vullen een vragenlijst in. De jeugdarts kijkt naar de antwoorden. Als hier vragen over zijn belt of mailt de jeugdarts je of wordt je uitgenodigd.

9 jaar

Twee vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Groep 7

Op school meet de doktersassistente lengte en gewicht en test ze de ogen van je kind.

Ouders vullen een vragenlijst in. De jeugdverpleegkundige kijkt naar de antwoorden. Als hier vragen over zijn belt of mailt de jeugdverpleegkundige je of wordt je uitgenodigd.

10 jaar meisjes en jongens 

14 jaar

Een uitnodiging voor de HPV vaccinatie.

Je kind ontvangt een uitnodiging voor de Meningococcen ACWY vaccinatie

2e klas VO

Je kind maakt kennis met www.jouwggd.nl.  Alle jongeren vullen een digitale vragenlijst in op school. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige spreekt je kind over gezondheid, welzijn  en leefstijl. Meten en wegen hoort hier ook bij. Je kind kan vragen om een ogentest en/of gehoortest.

4e klas VO

                                                                                                                                                                        MBO                     

Alle jongeren vullen een digitale vragenlijst in op school. De jeugdverpleegkundige spreekt je kind over gezondheid, welzijn en leefstijl. Je kind kan vragen om een ogentest, gehoortest en/of lengte/gewicht meting. filmpje

 

School verzuimbegeleiding