Jeugdgezondheidszorg

GGD Kennemerland Jeugdgezondheidszorg is er voor alle kinderen van 4-18 jaar en hun ouders. In de gemeente Haarlemmermeer ook voor kinderen van 0-4 jaar en hun ouders. We zijn er voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap op alle leeftijden. Voor contact of een afspraak met jeugdgezondheidszorg. Bel of mail frontofficejgz@vrk.nl
023 789 1777
Corona en afspraken voor mijn kind


Jeugdgezondheidszorg blijft maatregelen hanteren om ouders, kinderen en onze medewerkers te beschermen tegen het corona-virus. Onze JGZ locaties hebben nauwe gangen en wachtruimtes waar wij niet de 1,5 meter afstand kunnen borgen.

Coronamaatregelen vanaf 25 februari 

 • Advies: draag een mondkapje. Onze medewerkers dragen ook een mondkapje. 
 • Houd zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand 
 • Kom met maximaal 2 begeleiders, neem geen broertjes en zusjes mee
 • Kom niet als jij of je kind klachten hebben:
  • koorts,
  • hoesten en/of kortademigheid,
  • keelpijn,
  • plotselinge reuk en / of smaakverlies,
  • verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging / koorts )
 • Heeft je kind bovenstaande klachten? Dan vaccineren wij je kind niet. Kom dan langs voor vaccinatie als je kind beter is.
 • Heb jij als ouder nu  zelf wel (een van deze) klachten, maar je kind niet? Kijk dan of iemand anders met je kind kan langskomen.  

 

Afspraak maken of afzeggen

Heb je vragen of twijfels over het wel of niet komen naar het consultatiebureau of afspraak met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op school of GGD-locatie? Neem dan contact op met de frontoffice 023 7891777 of frontofficejgz@vrk.nl op werkdagen van 8.30 – 12.30  - 13.00 – 17.00 uur. 

 

Basisregels blijven

Het virus is niet weg, is onvoorspelbaar en nieuwe varianten blijven zich aandienen. De basisregels hygiëne blijven van toepassing:

 • regelmatig handen wassen
 • niezen/hoesten in je elleboog
 • thuis blijven en testen bij klachten
 • geen handen schudden 
 • 1,5 meter afstand houden 
 

 Aandacht voor hygiëne

Het consultatiebureau Haarlemmermeer

Bij het consultatiebureau kun je terecht met al je vragen over je baby of peuter. Samen volgen we de groei en ontwikkeling van je kind. We zijn er voor vragen en advies over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Ook kan je kind worden ingeënt tegen een aantal kinderziektes. De gegevens van je kind noteren wij in het dossier van uw kind.

Heb je een afspraak bij ons? Ook na 25 februari Corona maatregelen.

 

Heb je een afspraak bij ons? Dit zijn onze maatregelen:

Onze JGZ locaties hebben nauwe gangen en wachtruimtes waar wij niet de 1,5 meter afstand kunnen borgen.

 • Advies: Draag als begeleider een mondkapje  tijdens bezoek aan een JGZ locatie. 
 • Je kind mag met twee begeleiders komen, neem liefst geen broertjes en zusjes mee.
 • Kom niet naar het consultatiebureau/ GGD locatie als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn, plotselinge reuk en / of smaakverlies, verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging / koorts )
 • Wij vaccineren niet als je kind deze bovenstaande klachten heeft. Zodra je kind beter is, kom dan snel langs om alsnog de vaccinatie te halen.  
 • Heb jij als ouder op dit moment zelf wel (een van deze) klachten, maar je kind niet? Kijk dan of iemand anders met je kind kan langskomen.  

Voor meer informatie over opvoeden:

Woont u niet in de gemeente Haarlemmermeer maar wel in de regio Kennemerland, dan wordt de zorg voor kinderen van 0-4 jaar uitgevoerd door JGZ Kennnemerland

Aanmelden voor hielprik en gehoorscreening pasgeborene.

 •  Woon in je in de Haarlemmermeer?
 •  Of verblijf je in de eerste week na de geboorte van je kindje in de Haarlemmermeer? 
   Dan kan je je aanmelden voor een afspraak voor een hielprik en gehoortest voor je kind. Klik hier voor het onlineformulier.
   
   
Hielprik en gehoortest pasgeborenen Haarlemmermeer
Inloopspreekuren 0 - 4 jaar op afspraak ivm corona

Soms zijn er van die kleine dingen die je tussendoor even met ons wil bespreken of je wilt je baby een keer extra wegen. Je bent van harte welkom op het inloopspreekuur.

Ivm het coronavirus vragen wij je een afspraak te maken voor het inloopspreekuur via 023 7891777

We blijven op afspraak werken om te voorkomen dat het te druk wordt op onze locaties.

Het inloopspreekuur is voor 

 • vaccinatie / wegen en meten/ controle en aanstippen naveltjes
 • Kom alleen als jij en je kind geen gezondheidsklachten hebben ( verkoudheid, hoesten, niezen, koorts van 38 graden of hoger, of plotseling verlies van reuk en/ of smaak )
 • Draag een mondkapje omdat we op onze locaties geen 1,5 meter afstand kunnen garanderen,  
 • Kom met 1 begeleider en neem s.v.p. geen broertjes en zusjes mee. Zo voorkomen we dat er teveel mensen in de wachtruimtes zijn.  

 


Rooster (inloop)spreekuren 

op afspraak Haarlemmermeer

023 7891777

Woensdag op afspraak

Tijdens feestdagen vervallen de inloopspreekuren

Vrijdag op afspraak

Tijdens feestdagen vervallen de inloopspreekuren ( ook goede vrijdag)

Badhoevedorp

Snelliuslaan 35 Consultatiebureau

 

Even weken van 9.00 -10.00 

Hoofddorp

Graan voor Visch 14302 Centrum voor jeugd en gezin

 

Elke week van  9.00 –10.00

Hoofddorp

Dussenstraat 30  Consultatiebureau

 

Elke week van 8.45 – 9.45

          

Elke week van 8.45 – 9.45

Nieuw-Vennep

Vivaldisingel 309  Consultatiebureau

 

 

Alleen op afspraak  ( 023 7891777)

Zwanenburg

Iepenlaan 133 Consultatiebureau

 

Elke week van 13.00- - 13.30

 

 

 

 

 

(Pre-nataal) Stevig Ouderschap

Stevig Ouderschap biedt opvoedondersteuning aan aanstaande ouders en ouders die net een kind hebben gekregen.

Heb je vragen over de opvoeding, wil je extra ondersteuning bij je rol als ouder of wil je graag je verhaal kwijt over je eigen jeugd of huidige omstandigheden? Dan is Stevig Ouderschap misschien wat voor jou.

Lees meer over Wat is stevig ouderschap.

Oudersinc e- cursus voor kersverse ouders Haarlemmermeer

Let op: vanaf 1-1-2022 vergoed Gemeente Haarlemmermeer dit aanbod niet meer.  Tegen betaling van  €89,00 kun je nog wel gebruik maken van de training.

Net vader of moeder geworden?
Dan ontvang je van de gemeente Haarlemmermeer een cadeautje. Namelijk gratis toegang tot Oudersinc een online cursus die je helpt om beter samen te werken als nieuwe ouders. Een cadeautje voor het hele gezin.

Waarom deze online cursus?
Er verandert veel na de geboorte van een kind. In het begin gaat alle aandacht uit naar de baby. Dat lijkt logisch. Maar er is meer nodig voor de baby dan luiers, een wiegje en een wandelwagen.
Ook ouders hebben liefde, aandacht en feedback nodig om een stevige basis te kunnen vormen. Oudersinc helpt jonge gezinnen om beter samen te werken.

Hoe werkt het?
De cursus Oudersinc doe je thuis. Individueel en samen op de bank volg jij en je partner 11 praktische afleveringen online en in combinatie met het werkboek.
In de Oudersinc doos zit een inlogcode , waarmee je de cursus kan starten. Ga naar de inschrijfpagina van Oudersinc, kies gemeente Haarlemmermeer en volg de instructies

Vragen?
Heb je vragen, stel deze aan de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau of kijk op de website van Oudersinc

Jeugdgezondheidszorg vanaf de geboorte
Jeugdgezondheidszorg op school

Aan iedere school is een Jeugdgezondheids(JGZ)-team verbonden. Het JGZ-team bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige en een assistent.

 

Samen met ouders kijken we naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van hun kinderen en bespreken we hoe het thuis gaat. Wij doen wij op vaste leeftijden, zie hieronder. 

Ouders, kinderen en leerkrachten/ docenten kunnen op elke leeftijd zorgen bespreken. Een afspraak maken kan via 023 7891777.

 

Ook vaccineren wij kinderen in tegen een aantal kinderziekten. De gegevens over je kind noteren wij in het dossier van uw kind.

 

Leeftijd van het kind Wat gebeurt er 

5 jaar 

Op school meet de doktersassistente lengte en gewicht en test ze de oren en ogen. We kijken naar de gezondheid en ontwikkeling van je kind mede op basis van een door ouders vooraf ingevulde digitale vragenlijst. 

9 jaar Twee prikken van het Rijksvaccinatieprogramma.
Groep 7 

Op school meet de doktersassistente lengte en gewicht en test ze de ogen van je kind.

Ouders vullen een vragenlijst in. De jeugdverpleegkundige kijkt naar de antwoorden. Als zij hier vragen over heeft belt of mailt ze je of nodigt ze je uit.

10 jaar 

14 jaar

Je zoon/dochter ontvangt een uitnodiging voor de HPV vaccinatie.

 

Je kind ontvangt een uitnodiging voor Meningococcen ACWY vaccinatie

2e klas VO

 

Je kind maakt kennis met www.jouwggd.nl. Alle jongeren vullen een digitale vragenlijst in op school. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige spreekt je kind over gezondheid en leefstijl. Meten en wegen hoort hier ook bij. Je kind kan vragen om een ogentest en/of gehoortest.

4e klas VO 

Alle jongeren vullen een digitale vragenlijst in op school. De jeugdverpleegkundige spreekt je kind over gezondheid en leefstijl. Je kind kan vragen om een ogentest, gehoortest en/of lengte/gewicht meting filmpje 

MBO   Schoolziekteverzuim begeleiding
                               
Jeugdgezondheidszorg op speciaal onderwijs

Kinderen krijgen bij plaatsing op het speciaal onderwijs een gezondheidsonderzoek. Twee tot drie jaar na plaatsing vindt een herhalingsonderzoek plaats.

Daarnaast krijgen zij de reguliere vaccinatiemomenten aangeboden. Een kind dat extra zorg nodig heeft, krijgt extra contactmomenten in overleg met ouder/verzorger en kind.

Ouderportaal
Webinars terugkijken

Webinar 22 maart 2022  19.30 - 20.30 Voor ouders met kinderen in het basisonderwijs  ‘‘Opgroeien met liefde’’.

Van ‘doktertje spelen’ en de eerste verliefdheid tot veranderingen in de pubertijd en porno op internet. Hoe kan een seksuele opvoeding bijdragen aan een weerbaar kind en een gezonde seksuele ontwikkeling. Lees meer in deze flyer 

Kijk hier het webinar terug ( klik op de link)  https://vimeo.com/690417291/cb820d69f1

 

Webinar 15 februari 2022 Help mijn kind heeft (straks) verkering

Kijk hier het webinar terug. (klik op de link) 

Webinar 21 april 2022 "Pubers geen stress!? Maar ondertussen ..."

Kijk hier het webinar terug. (klik op de link) 

 • Presentatie_webinar_20 april 2021 Pubers geen stress
 • De cursus omgaan met pubers wordt niet in alle gemeenten gegeven. Inwoners gemeente Haarlemmermeer kunnen kijken op onze website. Door corona wordt er in het nieuwe schooljaar  weer een cursus gepland.
 • Inwoners van overige gemeenten kunnen kijken op www.samengroeien.nu. Of op onze website ( de blauwe balk  cursussen in de overige gemeenten) 

Websites