Laatst gewijzigd op: 28-11-2017 om 12:42 uur
Rabies
Rabiës (hondsdolheid)
Rabiës is een zeldzame infectieziekte veroorzaakt door een virus dat besmette dieren bij zich dragen. De ziekte is dodelijk. In Nederland komt rabiës nog sporadisch voor onder een bepaald soort vleermuizen. Buiten Europa is het risico groter om na een beet of een kras van een besmet dier rabiës op te lopen.
Bescherming door vaccinatie
Probeer contact met dieren te vermijden in streken of landen waar rabiës voorkomt. Dieren kunnen onverwachts uithalen en dan zit een beet, krab of lik in een klein hoekje. Afhankelijk van je reisbestemming, doel van je reis en reisduur kan het verstandig zijn om je te laten vaccineren tegen rabiës. Neem voor je op reis gaat voor advies contact op met GGD Reisvaccinaties.
Gebeten in het buitenland
Als je in het buitenland bent gebeten door een hond, kat, aap, vos of een vleermuis zoek dan direct medisch hulp.
Het beste regel je dit via de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Je kunt ook direct contact opnemen met de GGD. Doe dit ook als je voor de reis al gevaccineerd bent. De afdeling Infectieziekten beoordeelt of er een kans is op rabiës en of er nog vaccinaties nodig zijn. In sommige landen buiten Europa is het risico op rabiës erg groot en antistoffen slecht te krijgen. In dat geval moet je meteen van je reisbestemming terug komen. Dit regel je via je reisverzekering.