Geplaatst op: 24-10-2017 om 10:23 uur
Laatst gewijzigd op: 29-02-2024 om 12:08 uur

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës is een zeldzame infectieziekte en wordt veroorzaakt door een virus dat sommige dieren bij zich kunnen dragen. De ziekte is dodelijk en kun je oplopen door een beet, krab of lik van een besmet dier zoals een hond, kat, aap of vleermuis. In Nederland komt rabiës bijna niet voor.


Wat zijn de klachten bij rabiës?


Rabiës begint met griepachtige klachten, zoals rillingen, koorts, overgeven en hoofdpijn. Daarna kun je last krijgen van:

  • Kramp in de spieren die steeds erger wordt
  • Stuiptrekkingen waarbij het hele lichaam begint te schokken
  • Verlammingsverschijnselen
  • Problemen met slikken en ademen
  • Angst voor water

Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot de dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de 20 tot 90 dagen.

 

Hoe krijg je rabiës?


Je kunt rabiës krijgen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet zoogdier. Het virus zit in het speeksel van het dier. Vooral vleermuizen, vossen, apen, katten en honden kunnen hondsdolheid overdragen. In Nederland komt rabiës nauwelijks voor, alleen bepaalde vleermuizen kunnen het overbrengen. De meeste mensen lopen het risico op rabiës in het buitenland op.

 

Bescherming en vaccineren tegen rabiës


Vermijd zoveel mogelijk contact met dieren in gebieden of landen waar rabiës voorkomt. Dieren kunnen onverwachts uithalen en dan zit een beet, krab of lik in een klein hoekje. Raak gewonde of dode dieren niet aan. 

Afhankelijk van je reisbestemming, het doel van je reis en de reisduur kan het verstandig zijn om je te laten vaccineren tegen rabiës. Neem voor je op reis gaat contact op met de reispoli van GGD Kennemerland om je te laten adviseren en een afspraak in te plannen.

 

Wat te doen bij een verwonding door een dier in het buitenland?


Ben je in het buitenland gebeten, gekrabd of gelikt in een open wondje door een dier? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de alarmcentrale van je reis- en of zorgverzekering. Zij adviseren je over het inschakelen van medische hulp. Ook als je al gevaccineerd bent tegen rabiës, heb je misschien een aanvullende behandeling nodig. Dit beslist de lokale arts. Het is belangrijk dat je behandeld wordt voordat je klachten krijgt, want als rabiës niet wordt behandeld is het dodelijk. 

In sommige landen buiten Europa is het risico op rabiës erg groot en zijn antistoffen (MARIG) en of vaccinaties slecht te krijgen. In dat geval moet je meteen terug naar Nederland.

Neem contact op met de GGD zodra je weer in Nederland bent. Doe dit ook als je voor de reis al gevaccineerd bent. De afdeling Infectieziekten beoordeelt dan samen met jou en eventueel in overleg met de alarmcentrale of het RIVM of er een kans is geweest op het oplopen van rabiës en of er nog vervolgvaccinaties en/of antistoffen (MARIG) nodig zijn. 

 

 

Contact afdeling Infectieziektebestrijding

  • Telefoon: 023 789 1612 (tijdens kantooruren)
  • E-mail: izb@vrk.nl

Meer informatie

Extra informatie voor professionals over rabiës

Meldingsplicht bij rabiës  

Rabiës is een meldingsplichtige ziekte (categorie B1). Is er vermoeden van mogelijke rabiësbesmetting? Neem contact op met het Team Infectieziektebestrijding van GGD Kennemerland via 023 789 1612 (tijdens kantooruren). Buiten kantoortijden is er altijd een arts infectieziektebestrijding oproepbaar via de meldkamer Noord-Holland.

Lees meer over het melden van een infectieziekte.

Informatie voor behandelaars

Voor meer informatie voor behandelaars verwijzen wij naar de LCI-richtlijn