Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 24-06-2021 om 12:33 uur

Vaccinatie tegen het coronavirus

Het coronavaccin biedt bescherming tegen de ernstige ziekte die door het coronavirus kan ontstaan. Elk vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Zo werkt het coronavaccin

Je krijgt een prik in je bovenarm. Na een aantal weken krijg je in de meeste gevallen een tweede prik. Als een vaccin goed werkt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen verdedigen het lichaam tegen het virus. Na de eerste vaccinatie kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Één tot twee weken na de tweede vaccinatie heb je minder kans om ziek of ernstig ziek te worden door het coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad. Dit helpt ook om de druk op de zorg te verlagen. Op dit moment onderzoekt het RIVM het langetermijneffectiviteit van de COVID-19 vaccins. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig en kost niets. 

Goed om te weten:
Een prik beschermt alleen jezelf tegen de ziekte door corona. Het is nog niet duidelijk of iemand na een vaccinatie het virus toch kan verspreiden en dus anderen kan besmetten. Daarom blijven ook na je vaccinatie dezelfde coronaregels gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Houd anderhalve meter afstand van elkaar en maak een afspraak voor een coronatest wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus.

Updates

Na corona één prik genoeg

Laat je je vaccineren en heb je al corona gehad? Dan heb je aan één prik genoeg.

Wat moet ik doen als ik al COVID-19 heb gehad?

Wacht totdat je de uitnodigingsbrief thuis hebt ontvangen en maak telefonisch je vaccinatieafspraak via het telefoonnummer en de code in de brief. Geef daarbij aan dat je al corona hebt gehad. Het is voor je vaccinatiebewijsbelangrijk dat de GGD hiervan op de hoogte is. Blijf dus niet zomaar weg van je tweede vaccinatie-afspraak.
Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik corona heb gehad? Als je twijfelt of je wel corona hebt gehad, kan het geen kwaad om twee prikken te nemen.
Wat moet ik doen als ik al wel twee prikken gehad en eerder corona had? Het is niet erg als je al twee prikken hebt gehad terwijl je ook corona hebt gehad. Je hoeft dan niets te doen.

Registratie gele vaccinatieboekje

Veel gestelde vragen

 • Ik heb mijn eerste en tweede coronavaccinatie al gehad. Kan ik mijn vaccinatie nog laten registreren in het gele boekje? 
Ja, als je bij de GGD of elders geprikt bent, kun je dat laten doen bij onze testbus tussen 13:00 en 16:00 uur. De testbus staat elke maand op verschillende plekken in de regio. Momenteel in Nieuw-Vennep, Heemstede en Velsen-Zuid. Neem het gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee en vergeet daarbij niet je vaccinatiebewijzen die je kreeg tijdens je coronavaccinatie(s). Zie het nieuwsbericht: Vanaf maandag eerdere coronavaccinaties in gele boekje
 • Ik heb alleen mijn eerste prik gehad en heb binnenkort mijn tweede coronavaccinatie bij de GGD. Kan ik mijn vaccinatie nog laten registreren in het gele boekje?
Ja, neem het gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee naar de vaccinatielocatie wanneer je je tweede prik krijgt en vergeet daarbij niet je vaccinatiebewijs dat je hebt gekregen tijdens je eerste vaccinatie. We kunnen dan zowel je tweede als eerste vaccinatie direct registreren in het gele boekje.
Zie ook het nieuwsbericht: COVID-vaccinatie in gele boekje binnenkort met terugwerkende kracht mogelijk
 • Ik moet mijn coronavaccinatie nog krijgen. Hoe kan ik mijn vaccinatie laten registreren in het gele boekje? 
Neem je gele boekje (voorzien van naam en geboortedatum) mee naar de vaccinatielocatie van de GGD, op het moment dat je je coronavaccinatie krijgt. En doe dit ook bij je tweede prik. Dan kan de vaccinatie steeds worden bijgeschreven in je gele boekje. 
 • Is registratie in het gele boekje verplicht?
 Nee, bijschrijven is niet verplicht en ook niet noodzakelijk. Het gele boekje is geen officieel coronavaccinatiebewijs. Het ministerie werkt momenteel aan een digitaal, fraudebestendig vaccinatiebewijs voor alle Nederlanders (het Digitaal Corona Certificaat).
 • Verkoopt GGD Kennemerland gele vaccinatieboekjes?
 Nee, bij GGD Kennemerland kun je geen gele boekjes krijgen. Je kunt wel een boekje kopen bij Sdu
 • Hoe kan ik een registratie in het gele boekje krijgen als ik in het ziekenhuis of door de huisarts gevaccineerd ben? 

Als je niet door de GGD gevaccineerd bent, kun je wel een stempel van het vaccin van ons krijgen in je gele boekje. Wij zetten dan niet een stempel van de GGD zoals mensen dat krijgen wanneer ze door de GGD gevaccineerd zijn. 

Vaccinatiebewijs COVID-19

Goed om te weten

Wat is het gele boekje? 

Het gele boekje is de bijnaam van het Internationaal Bewijs van Inenting (of Profylaxe) en bestaat al sinds 1983. Internationaal staat het gele boekje bekend als carte jaune, yellow card, gelbe Impfpass. Dit is een officieel vaccinatiebewijs van de World Health Organization (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Dit is de reden dat RIVM het gele boekje heeft aangemerkt als document om je vaccinatie vrijwillig in te registreren.

Als reisdocument is het een soort 'medisch paspoort' dat internationaal erkend is en als vereiste gesteld kan worden voor het betreden van bepaalde landen waar reizigers een verhoogd gezondheidsrisico lopen.

 

Het gele boekje is géén officieel coronavaccinatiebewijs

Bijschrijven in het gele boekje is niet verplicht. Het is niet noodzakelijk om hier een geel boekje voor aan te schaffen. Het gele boekje heeft, net als de registratiebrief die je op de vaccinatielocatie krijgt, geen status als officieel vaccinatiebewijs voor COVID-19. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs voor álle Nederlanders als onderdeel van het Digitaal Groen Certificaat dat op Europees niveau wordt ontwikkeld.

Reizen tijdens de coronapandemie met het Digitaal Corona Certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.

Lees meer over het Digitaal Corona Certificaat op de website van de Rijksoverheid.


Volgorde vaccinaties* 

Bekijk wanneer je een uitnodigingsbrief kunt verwachten voor een vaccinatie. In de brief staat een telefoonnummer waarmee je een afspraak kunt maken. Afspraak maken via coronavaccinatie-afspraak.nl (met DigiD) kan soms ook.

Gebruik de tool: Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus?


Vaccinatieschema mensen die niet in de zorg werken


Vaccinatieschema mensen die wel in de zorg werken

 Order of vaccinations

Order of vaccination for people who do not work in healthcare

Wie stuurt de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie?
GGD Kennemerland stuurt geen uitnodigingen voor een vaccinatie en bepaalt ook de volgorde niet. Je krijgt afhankelijk van je situatie een uitnodiging van het RIVM, de huisarts, een medisch specialist, of je werkgever.

Wie zet de prik?
GGD Kennemerland vaccineert niet iedereen. Er is ook een groep mensen die door de huisarts of in het ziekenhuis gevaccineerd wordt. Onder 'Volgorde vaccinaties' op deze pagina kun je zien door wie in de groep waartoe jij behoort de prik gezet wordt.

*Let op: de volgorde van vaccinatie kan veranderen, bijvoorbeeld door een latere levering van vaccins.

Uitleg prikafspraak

Heb je een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie en heb je daar nog wat vragen over?
Bekijk de website Digisterker - uitlegprikafspraak.nl met video's over hoe dit werkt.

 

Vaccinatielocaties GGD Kennemerland

Schiphol: Loevesteinse Randweg 110, 1118 EK op Schiphol (P4 langparkeren).
Haarlem: Kennemer Sportcentrum, A.W.F. van Idenburglaan 1, 2023 JM in Haarlem.
Beverwijk*: Parkeerterrein Bazaar, Ringvaartweg 2, 1948 PE in Beverwijk. *Let op: deze locatie sluit op 22 augustus a.s.
Ijmuiden: bij het voormalig tenniscentrum, Dokweg 43-45, 1976 CA in Ijmuiden.
Uitgeest: Sporthal de Zien, Zienlaan 4, 1911 TR in Uitgeest.

Soorten vaccins

Hoe werkt elk vaccin*, hoeveel bescherming biedt het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Janssen vaccin
Janssen voor specifieke doelgroepen
Ik wil een Janssen-vaccin, hoe werkt dat?


AstraZeneca vaccin
Meer over het AstraZeneca vaccin

  BioNTech/Pfizer vaccin
  Moderna vaccin

*Let op: GGD Kennemerland bepaalt niet welk vaccin je krijgt. De overheid bepaalt het vaccin voor de vaccinatiegroep waartoe je behoort. Je kunt niet kiezen welk vaccin je krijgt. 

Aantal vaccinaties landelijk

Bekijk hoeveel vaccinaties er tot nu toe in Nederland gezet zijn.

Statistieken COVID-19-vaccinaties 

Meer informatie

Information in English

vragen over de uitnodiging  
 • Wie vult de gezondheidsverklaring in? De gezondheidsverklaring wordt door jou zelf, eventueel met hulp van familie of andere mantelzorg, ingevuld. De gezondheidsverklaring wijst zichzelf.
 • Wat doe ik als ik bij een trombosedienst onder behandeling ben? Dan maak je een telefonische afspraak via het landelijk callcenter van de GGD voor vaccinatie. De callcentermedewerker plant voor de afspraak voldoende tijd in de toekomst en vraagt je om voorafgaand aan de vaccinatie contact op te nemen met de trombosedienst met de vraag of je gevaccineerd kan worden en of er nog maatregelen genomen moeten worden. Je wordt alleen gevaccineerd na contact met de trombosedienst.
 • Wat doe ik als ik antistollingsmedicatie gebruik? Dan mag je een afspraak maken voor vaccinatie op de GGD-vaccinatielocatie.
 • Hoe kom ik aan een medicatieoverzicht? Je kunt een medicatieoverzicht opvragen bij de apotheek.
 • Waarom zit er bij de uitnodiging geen toestemmingsverklaring voor landelijke registratie? In de uitnodiging zit geen toestemmingsverklaring. Je ontvangt wel een informatieblad over landelijke registratie. De callcentermedewerker van de GGD vraagt bij het maken van de afspraak aan de genodigde of je wel of geen toestemming geeft voor het doorsturen van gegevens naar het landelijke registratiesysteem. De GGD maakt hiervan een aantekening in je dossier. Deze mondelinge toestemming volstaat voor het mogen doorsturen van gegevens. De GGD vraagt ook toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met de huisarts.

  Zie ook: Vaccinatieregistratie bij het RIVM en uw privacy
  Prik tegen Corona in begrijpelijke taal

  Uitleg over vaccineren

  vaccinatie, prik corona, eenvoudige uitleg

  • Download de beelduitleg hieronder over de prik tegen corona. 

  vaccin, begrijpelijke taal

  Bezoek aan de vaccinatielocatie 

  Voor een veilig bezoek is het belangrijk dat je:

  • Een mondkapje draagt
  • 1.5 meter afstand houdt van anderen
  • Kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk bloot kunt maken
  • De ingevulde gezondheidsverklaring meeneemt 
  • Als je medicijnen gebruikt, een medicatieoverzicht meeneemt
  • Een paspoort of identiteitsbewijs meeneemt
  • De afspraakbevestiging meeneemt
  • Ben je een zorgmedewerker? Neem dan ook de uitnodiging voor vaccinatie van je werkgever mee. 

  Blijf thuis als je klachten hebt die passen bij corona en laat je testen

  Route locatie Schiphol (zie afbeelding)

  Met de auto: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110 op Schiphol. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 
  Met het openbaar vervoer: stap uit bij busstation Knooppunt Schiphol Noord. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 

  schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

  Tips voor ouderen

  Opties voor vervoer

  Het kan zijn dat het moeilijk is om naar de vaccinatielocatie te komen. Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag een begeleider meenemen. Daarnaast zijn er andere vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, zoals ANWB AutoMaatje. Als je weleens gebruikmaakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek je rit dan zo snel mogelijk na het maken van de vaccinatieafspraak.

  Als vervoer regelen niet lukt

  Neem als het niet lukt om vervoer te regelen, contact op met telefoonnummer 0800-1351. Blijkt uit dat gesprek dat je alleen een vaccinatie aan huis kunt krijgen, maak dan een afspraak met je huisarts. Het kan in dat geval wel langer duren voordat je de vaccinatie krijgt. De huisarts moet namelijk een vaccin beschikbaar hebben. 

  Vaccineren tijdens de ramadan

  Meest gestelde vragen over vaccineren tijdens de Ramadan


  Hoe staat de Islam tegenover vaccineren?

  De Islam adviseert mensen om zich te laten behandelen bij ziekte. Door te vaccineren voorkom je ziektes en besmettingen. Op die manier bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. De Islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims om te doen. Het vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze.

  Is het vaccin halal?

  Ja, vaccins bevatten geen dierlijke bestandsdelen volgens fabrikanten. Dat wordt bevestigd door moslimgeleerden in Europa en wereldwijd. Ook zijn geleerden het erover eens, dat mocht een vaccin wel een dierlijk bestandsdeel bevatten, dat in dit soort gevallen, nood-breekt-wet geldt.

  Als ik me overdag laat vaccineren, verbreekt het mijn vasten?

  Nee, want het vaccin is niet voedend en daarmee blijft jouw vasten geldig.

  Als ik bijwerkingen ervaar door het vaccin, zal ik dan mijn vasten verbreken?

  De meeste mensen zullen geen of minimale bijwerkingen ervaren van het vaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, vermoeidheid, pijne prikplek. Als je het gevoel hebt dat tijdens het vasten, je klachten verergeren, dan is het toegestaan om het vasten te verbreken. Raadpleeg jouw huisarts als je twijfelt of het vasten veilig voor je is of raadpleeg jouw imam als je twijfelt over wanneer het verbreken van het vasten is toegestaan.

  Zal ik mijn vaccinatie-afspraak uitstellen tot na de Ramadan?

  Zolang je je goed voelt, is er geen medische of religieuze reden om een vaccinatie uitspraak uit te stellen tijdens het vasten.

  Veel kennissen en familieleden hebben hun eerste prik al gehad, kunnen we dan veilig samenkomen voor de iftar?

  Nee, het vaccin biedt pas volledige bescherming na toedienen van de tweede prik. En ook dan blijft het belangrijk om aan de huidige coronamaatregelen te houden. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen belangrijk.

  Informatie morbide obesitas en syndroom van Down

  Syndroom van Down

  Vanaf donderdag 15 april 12.00 uur kunnen mensen met het syndroom van Down, die geboren zijn tussen 1961-2005 een afspraak maken voor een vaccinatie met Pfizer bij de GGD. Jongeren die dit jaar 16 worden en nu nog 15 zijn vallen hier ook onder.

  Morbide obesitas

  Vanaf vrijdag 16 april 12:00 uur kan ook iedereen die in de groep Morbide obesitas (BMI>40) valt, een afspraak maken voor vaccinatie met Pfizer bij de GGD. Dit betreft mensen met geboortejaar 1961-2005. Jongeren die dit jaar 16 worden en nu nog 15 zijn vallen hier ook onder. 

  Informatie zwangere vrouwen

  Ben je zwanger of wil je zwanger worden en vraag je je af of je gevaccineerd kan worden? Sinds eind april 2021 is er een verandering gekomen in het vaccinatieadvies aan zwangere vrouwen.

  Is het veilig om mij te laten vaccineren tegen het coronavirus tijdens de zwangerschap?

  Ja, als je zwanger bent kun je je laten vaccineren. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.

  Informatie zorgmedewerkers

  Zorgmedewerkers per groep

  De overheid heeft zorgmedewerkers onderverdeeld in verschillende groepen. Wanneer je een uitnodiging voor een vaccin ontvangt, is afhankelijk van de groep waartoe je behoort.

  • (Eerste groep) Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.
  • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp).
  • Zorgmedewerkers van intramurale GGZ-cliënten
  • Alle overige zorgmedewerkers.

  Meer over de verschillende groepen en de volgorde van vaccineren

  Eerste groep zorgmedewerkers

  Zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten komen sinds 15 januari aanstaande in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Stagiaires, leerlingen, ZZP’ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Als eerste worden zorgmedewerkers die direct cliëntcontact hebben binnen de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen per brief door hun werkgever uitgenodigd.

  Afspraak maken vaccinatie zorgmedewerkers

  Je kunt alleen een afspraak maken voor de vaccinatie nadat je een uitnodigingsbrief van je werkgever hebt ontvangen. Heb je geen persoonlijke uitnodiging (dus op eigen naam) gekregen? Neem dan contact op met je werkgever. De GGD'en geven de vaccinatie op verschillende locaties in het land. 

  Let op: het is niet mogelijk om een afspraak voor een vaccinatie te maken via GGD Kennemerland.