Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 22-09-2022 om 11:50 uur

Vaccinatie tegen het coronavirus

Het coronavaccin biedt bescherming tegen de ernstige ziekte die door het coronavirus kan ontstaan. Elk vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). 

 Nieuwsberichten

Herhaalprik 

Deze vaccinatie brengt de bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Dit najaar is een nieuwe herhaalprikronde van start gegaan, waarbij gebruikgemaakt wordt van vernieuwde vaccins van BioNTech/ Pfizer en Moderna. Deze herhaalprik wordt ook mogelijk vanaf 12 jaar. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. De uitnodigingen worden van oud naar jong verstuurd, beginnend bij 80+ers. 

Wanneer ontvang ik een uitnodiging?

Op dit moment worden mensen geboren in 1946 of eerder uitgenodigd om een afspraak te maken voor de herhaalprik. Als jouw jaartal aan de beurt is ontvang je een uitnodigingsbrief. Zie ook: Herhaalprik tegen corona | Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl

Het is noodzakelijk om van tevoren een afspraak te maken voor je coronavaccinatie. Vrije inloop is momenteel niet mogelijk.

Zo maak je een afspraak: via Planjeprik.nl of tel.nr. 0800-7070, dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Afspraken voor een 1e of 2e prik kun je alleen telefonisch maken. 

Vaccinatielocaties GGD Kennemerland

Vrije inloop is niet meer mogelijk. Maak altijd een afspraak voor je coronavaccinatie.

Extreme weersomstandigheden?
Check voordat je naar één van onze vaccinatielocaties komt, bij de actuele nieuwsberichten of deze niet gesloten is. Had je een afspraak gemaakt? We nemen contact met je op voor het maken van een nieuwe afspraak.

Velsen-Noord

Concordiastraat 28, 1951 AR Velsen-Noord.

  • Woensdag t/m maandag: 09.00-16:30 uur, dinsdag: 12:30- 20:00 uur.

  Haarlem

  IJsbaanlaan 4a, 2024 AV Haarlem

  • Vrijdag t/m woensdag: 09.30-16.30. Donderdag: 12:30- 20:00 uur. Let op: vrijdag 23 sept.: 12.30-16.30 uur. 

  IJmuiden

  Dokweg 43, 1976 CA IJmuiden

  • Donderdag t/m dinsdag*: 09:00-16:30 uur, woensdag: 12:30- 20:00 uur. *Let op: op 27 september, 4 oktober en 6 oktober is de locatie in Ijmuiden gesloten

  Nieuw-Vennep

  Oostmoor 52, 2151 VC, Nieuw-Vennep (Wijkcentr. Linquenda)

  • Donderdag en zondag: 9.30-16.00 uur.

  Ijweg 1415, 2152 NB Nieuw-Vennep (Vanzantenhal)

  • Dinsdag 27 september & dinsdag 4 oktober: 10.00-17.30 uur. 
  • Donderdag 6 oktober: 10.00-17.30 uur. 

  Vaccinatie in de wijk (voorlopig gesloten)

  De afgelopen maanden vaccineerden we ook op verschillende pop-up locaties in de regio Kennemerland. Deze locaties zijn tijdelijk gesloten. Meer info: ggdkennemerland.nl/vaccinatie-in-de-wijk.

  Over de coronavaccinatie

  Zo werkt het vaccineren

  Je krijgt een prik in je bovenarm. Als een vaccin goed werkt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen verdedigen het lichaam tegen het virus. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig en kost niets.

  Basisvaccinatie (basisserie)

  • Eerste 2 prikken met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca) of eiwit-vaccin Novavax of een combinatie van mRNA-vaccins, of
  • Eerste enkele prik met het vector-vaccin Janssen, of
  • Eerste 3 prikken voor patiënten met een ernstige afweerstoornis, of
  • Eerste enkele prik met een willekeurig vaccin omdat je corona hebt gehad.

  Derde prik (voor specifieke groep)

  Deze prik is alleen voor mensen met een ernstige afweerstoornis (mRNA-vaccin). Behoor je tot deze groep, dan kun je hiervoor een verwijzing vragen bij je medisch specialist. Voor jou is de derde prik dan onderdeel van de basisvaccinatie. Lees hier meer over de derde prik.

  Weet je niet welke prik je nodig hebt?

  Kijk dan op: Welke coronaprik heb ik nodig en hoe kan ik een coronaprik halen? | Rijksoverheid.nl

  Soorten vaccins

  Hoe werkt elk vaccin, hoeveel bescherming biedt het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? Zie ook: Effectiviteit van de COVID-19-vaccins (RIVM)


  Bijwerkingen

  Bij een groot deel van de mensen treden bijwerkingen op als koorts, hoofdpijn en moeheid na vaccinatie met COVID-19-vaccins. Ook spierpijn, gewrichtspijn, rillingen, misselijkheid en braken kunnen optreden na vaccinatie met COVID-19 vaccins. Deze klachten ontstaan binnen één of enkele dagen na vaccinatie en gaan vanzelf weer over, maar kunnen wel vervelend zijn. Het aantal mensen dat na een vaccinatie deze bijwerkingen ervaart verschilt per vaccin. Vrouwen en jongeren ervaren vaker bijwerkingen. Zie ook: Bijwerkingen | RIVM

   

  Meer weten over de coronavaccinatie?

  Liever persoonlijk contact?

   Staat het antwoord op je vraag er niet bij?

  Information in English

  Aantal vaccinaties landelijk

  Bekijk hoeveel vaccinaties er tot nu toe in Nederland gezet zijn.

  Statistieken COVID-19-vaccinaties

  Vaccinaties per gemeente

  Vaccinatiecijfers per gemeente beschikbaar | RIVM
  vragen over de uitnodiging  
  • Wie vult de gezondheidsverklaring in? De gezondheidsverklaring wordt door jou zelf, eventueel met hulp van familie of andere mantelzorg, ingevuld. De gezondheidsverklaring wijst zichzelf.
  • Wat doe ik als ik bij een trombosedienst onder behandeling ben? Dan maak je een telefonische afspraak via het landelijk callcenter van de GGD voor vaccinatie. De callcentermedewerker plant voor de afspraak voldoende tijd in de toekomst en vraagt je om voorafgaand aan de vaccinatie contact op te nemen met de trombosedienst met de vraag of je gevaccineerd kan worden en of er nog maatregelen genomen moeten worden. Je wordt alleen gevaccineerd na contact met de trombosedienst.
  • Wat doe ik als ik antistollingsmedicatie gebruik? Dan mag je een afspraak maken voor vaccinatie op de GGD-vaccinatielocatie.
  • Hoe kom ik aan een medicatieoverzicht? Je kunt een medicatieoverzicht opvragen bij de apotheek.
  • Waarom zit er bij de uitnodiging geen toestemmingsverklaring voor landelijke registratie? In de uitnodiging zit geen toestemmingsverklaring. Je ontvangt wel een informatieblad over landelijke registratie. De callcentermedewerker van de GGD vraagt bij het maken van de afspraak aan de genodigde of je wel of geen toestemming geeft voor het doorsturen van gegevens naar het landelijke registratiesysteem. De GGD maakt hiervan een aantekening in je dossier. Deze mondelinge toestemming volstaat voor het mogen doorsturen van gegevens. De GGD vraagt ook toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met de huisarts.

   Zie ook: Vaccinatieregistratie bij het RIVM en uw privacy
   Prik tegen Corona in begrijpelijke taal

   Uitleg over vaccineren

   vaccinatie, prik corona, eenvoudige uitleg

   • Download de beelduitleg hieronder over de prik tegen corona. 

   vaccin, begrijpelijke taal

   Basis-coronavaccinatie kinderen en jongeren

   Basis-coronavaccinatie kinderen en jongeren

   GGD Kennemerland vaccineert ook kinderen vanaf 5 jaar tegen COVID-19 en daarvoor gelden bepaalde regels. GGD Kennemerland volgt hierin de wet.

   Let op: kinderen van 5 t/m 11 jaar kunnen niet op inloop gevaccineerd worden. Maak altijd een afspraak.

   Vragen over coronavaccinaties bij kinderen
   Regelgeving kinderen in de leeftijd 0 t/m 11 jaar

   Ouders geven toestemming

   Bij kinderen t/m 11 jaar bepalen gezaghebbende ouders of het kind gevaccineerd kan worden. De gezaghebbende ouders moeten hiervoor beiden toestemming te geven. De wet bepaalt of beide ouders beschikken over het ouderlijk gezag. Nagaan wie ouderlijk gezag heeft is voor de GGD onmogelijk.

   Wanneer één van beide ouders de vaccinatie weigert kan alléén de rechtbank een uitspraak doen over het verlenen van vervangende toestemming. De wet geeft geen uitzonderingsmogelijkheden.

   De toestemming wordt niet gecontroleerd, wel nagevraagd

   De GGD is niet verplicht om vooraf actief na te gaan of te controleren of beide ouders toestemming hebben verleend voor de behandeling. Wanneer een kind na het maken van een afspraak op de locatie verschijnt met één van de ouders (of begeleider), mag de GGD ervan uitgaan dat beide ouders akkoord gaan met de behandeling. Wel vragen wij op de locatie altijd of deze toestemming ook gegeven is en wordt het ID-nummer van de begeleider genoteerd (het kind hoeft geen ID bij zich te hebben.)

   Wanneer blijkt dat er geen toestemming gegeven is, of als er ernstige twijfel ontstaat bij het GGD-personeel over de toestemming, zal de vaccinatie niet worden gezet. Er wordt dan een aantekening gemaakt in het dossier. De ouder/verzorger die op locatie verschijnt met het kind, krijgt daarover een informatiebrief mee waarin wordt uitgelegd waarom de vaccinatie is geweigerd en wat er moet gebeuren alvorens een nieuwe afspraak kan worden gemaakt.

   Over de uitnodigingsbrief voor een coronavaccinatie bij kinderen 5-11 jaar

   Een kind wordt per brief voor vaccinatie opgeroepen door het RIVM. De vereiste toestemming, die nodig is van beide gezaghebbende ouders, staat hierin vermeld. Wanneer ouders niet op hetzelfde adres wonen, wordt er van ouders verwacht dat zij met elkaar in overleg gaan en tot overeenstemming komen en een gezamenlijke keuze maken over het al dan niet vaccineren en pas daarna een afspraak maken bij de GGD.

   Let op: voor het zetten van een eventuele boostervaccinatie is opnieuw toestemming nodig.

   Rechten kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar

   Voor een coronavaccinatie van kinderen van 12 t/m 16 jaar is zowel de toestemming van de ouders/verzorgers als de toestemming van het kind nodig. Is het kind het niet eens met de beslissing van de ouders? Dan is de mening van het kind doorslaggevend. Het kind moet in het geval van een coronavaccinatie wel goed weten waar de vaccinatie over gaat. Er vindt altijd eerst een gesprek plaats met een arts.

   Zie ook:

   Rechten jongeren vanaf 16 jaar Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.
   Als kinderen of jongeren vragen hebben over de coronavaccinatie Ben je jonger dan 23 jaar en heb je vragen over de coronavaccinatie? Die kun je stellen via de chat voor jongeren op www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

   Bezoek aan de vaccinatielocatie 

   Voor een veilig en prettig bezoek is het belangrijk dat je

    
   • Een mondneusmasker draagt.
   • Indien mogelijk, afstand houdt van anderen.
   • Kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk bloot kunt maken.
   • De ingevulde gezondheidsverklaring meeneemt (maar je kunt ook een formulier krijgen op de locatie).
   • Als je medicijnen gebruikt, een medicatieoverzicht meeneemt.
   • Een geldig paspoort of identiteitsbewijs meeneemt.
   • Ben je een zorgmedewerker? Neem dan voor je 1e vaccinatie. de uitnodiging voor vaccinatie van je werkgever mee. 
   Heb je klachten die passen bij corona? Doe dan een zelftest en houd je dan aan de richtlijnen. Meer info: ggdkennemerland.nl/coronatest

   Route locatie Schiphol (zie afbeelding)

   schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatieMet de auto: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110 op Schiphol. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 
   Met het openbaar vervoer: stap uit bij busstation Knooppunt Schiphol Noord. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 

   Vervoer naar de priklocatie

   Lukt het niet om zelfstandig naar de vaccinatielocatie te komen? Bekijk hieronder de mogelijkheden voor alternatief vervoer.

   • Optie 1: Onder begeleiding
    Vraag om gereden te worden door een begeleider (bijvoorbeeld een familielid.)
   • Optie 2: RegioRijder met een wmo-vervoerspas
    Met een wmo-vervoerspas kun je gebruikmaken van de RegioRijder door te bellen met het reserveringsnummer: 0900-6343. Er wordt geen bijdrage gevraagd en niets van je kilometers-saldo afgeschreven.
   • Optie 3: Valys met een Valyspas
    Met een Valyspas kun je een beroep doen op personenvervoerder Valy door te bellen naar: 0900-9630. Er wordt geen bijdrage gevraagd en niets van je kilometers-saldo afgeschreven.
   • Optie 4: Vrijwilligersorganisaties in de regio
    Zonder wmo-vervoerspas of Valyspas kun je gebruikmaken van het vrijwilligersaanbod in jouw gemeente. Zie hiervoor de website van de gemeente.
   • Optie 5: Publieksinformatienummer
    Als bovenstaande opties niet mogelijk zijn, kun jecontact opnemen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid via 0800-1351. Een medewerker gaat samen met jou op zoek naar mogelijkheden. In het uiterste geval kun je contact opnemen met RegioRijder via 0900-9343. Deze vervoerder is bereid je in dit geval gratis te vervoeren. Houd er rekening mee dat RegioRijder je rit moet inpassen in zijn vervoersschema. In verband met het afstand houden, is sprake van een beperkt aantal zitplaatsen in de bus. Reserveer uiterlijk 1 dag voor vertrek.
   • Mondkapje in de taxi/bus
    Het is verplicht om tijdens het vervoer een mondkapje te dragen, bij voorkeur een medisch mondkapje (een IIR ofwel 2R). Medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of online te bestellen.
   Vaccineren tijdens de ramadan

   Meest gestelde vragen over vaccineren tijdens de Ramadan


   Hoe staat de Islam tegenover vaccineren?

   De Islam adviseert mensen om zich te laten behandelen bij ziekte. Door te vaccineren voorkom je ziektes en besmettingen. Op die manier bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. De Islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims om te doen. Het vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze.

   Is het vaccin halal?

   Ja, vaccins bevatten geen dierlijke bestandsdelen volgens fabrikanten. Dat wordt bevestigd door moslimgeleerden in Europa en wereldwijd. Ook zijn geleerden het erover eens, dat mocht een vaccin wel een dierlijk bestandsdeel bevatten, dat in dit soort gevallen, nood-breekt-wet geldt.

   Als ik me overdag laat vaccineren, verbreekt het mijn vasten?

   Nee, want het vaccin is niet voedend en daarmee blijft jouw vasten geldig.

   Als ik bijwerkingen ervaar door het vaccin, zal ik dan mijn vasten verbreken?

   De meeste mensen zullen geen of minimale bijwerkingen ervaren van het vaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, vermoeidheid, pijne prikplek. Als je het gevoel hebt dat tijdens het vasten, je klachten verergeren, dan is het toegestaan om het vasten te verbreken. Raadpleeg jouw huisarts als je twijfelt of het vasten veilig voor je is of raadpleeg jouw imam als je twijfelt over wanneer het verbreken van het vasten is toegestaan.

   Zal ik mijn vaccinatie-afspraak uitstellen tot na de Ramadan?

   Zolang je je goed voelt, is er geen medische of religieuze reden om een vaccinatie uitspraak uit te stellen tijdens het vasten.

   Veel kennissen en familieleden hebben hun eerste prik al gehad, kunnen we dan veilig samenkomen voor de iftar?

   Nee, het vaccin biedt pas volledige bescherming na toedienen van de tweede prik. En ook dan blijft het belangrijk om aan de huidige coronamaatregelen te houden. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen belangrijk.

   Informatie zwangere vrouwen

   Ben je zwanger of wil je zwanger worden en vraag je je af of je gevaccineerd kan worden? Sinds eind april 2021 is er een verandering gekomen in het vaccinatieadvies aan zwangere vrouwen.

   Is het veilig om mij te laten vaccineren tegen het coronavirus tijdens de zwangerschap?

   Ja, het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.