Geplaatst op: 14-01-2021 om 18:00 uur
Laatst gewijzigd op: 19-10-2021 om 19:06 uur

Vaccinatie tegen het coronavirus

Het coronavaccin biedt bescherming tegen de ernstige ziekte die door het coronavirus kan ontstaan. Elk vaccin is uitgebreid beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit door het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Zo werkt het coronavaccin

Je krijgt een prik in je bovenarm. Na een aantal weken krijg je in de meeste gevallen een tweede prik. Als een vaccin goed werkt, maakt het lichaam antistoffen aan. Deze antistoffen verdedigen het lichaam tegen het virus. Na de eerste vaccinatie kun je nog corona krijgen omdat je afweer tegen het virus nog niet helemaal is opgebouwd. Twee tot vier weken na de tweede (of eerste Janssen-) vaccinatie heb je minder kans om ziek of ernstig ziek te worden door het coronavirus COVID-19 dan mensen die geen prik hebben gehad. Dit helpt ook om de druk op de zorg te verlagen. Op dit moment onderzoekt het RIVM het langetermijneffectiviteit van de COVID-19 vaccins. Vaccinatie tegen corona is vrijwillig en kost niets. 

Vaccinatielocaties GGD Kennemerland

Op al deze locaties kun je ook zonder afspraak langskomen voor een coronavaccinatie. Neem wel je identiteitsbewijs mee. Kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar hebben de toestemming van hun ouder/verzorger nodig.

Kom je voor een derde prik? Maak dan een afspraak op onze locatie bij Schiphol of in Ijmuiden. Het is voor de derde prik niet handig als je zonder afspraak komt. 

Vaccinatie in de wijk

In de maanden september, oktober en november komt GGD Kennemerland op verschillende plaatsen in de regio om voorlichting te geven over vaccineren tegen COVID-19. Mensen die dat willen, kunnen zich op deze locaties direct laten vaccineren.

Zie voor alle data en de locaties: Vaccinatie in de wijk | GGD Kennemerland.

Schiphol

Loevesteinse Randweg 110, 1118 EK op Schiphol (P4 langparkeren).

 • Inloop op maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Inloop op woensdag en vrijdag van 13.30 tot 19.30 uur.

IJmuiden

Dokweg 43, 1976 CA IJmuiden

 • Inloop op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur
 • Inloop op woensdag van 13.30 tot 19.30 uur.

Updates

Prikangst

 
Wil jij je wel laten vaccineren tegen COVID-19, maar houdt de prikangst je tot nu toe tegen? 

Dat is niet nodig! Prikangst komt veel voor. Daarom zijn onze medewerkers erop getraind om daarmee om te gaan. Kom naar één van onze vaccinatielocaties en geef direct bij binnenkomst aan dat je kampt met prikangst. We nemen dan extra de tijd voor je, net zolang totdat jij je op je gemak voelt. 

De Rijksoverheid heeft hier ook een artikel over geschreven met een aantal tips om je nog verder voor te bereiden: Bang voor een prik? 6 tips om prikangst te overwinnen | Publicatie | Rijksoverheid.nl

Aantal vaccinaties landelijk

Bekijk hoeveel vaccinaties er tot nu toe in Nederland gezet zijn.

Statistieken COVID-19-vaccinaties

Vaccinatie kinderen en jongeren

GGD Kennemerland vaccineert ook kinderen vanaf 12 jaar tegen COVID-19 en daarvoor gelden bepaalde regels. GGD Kennemerland volgt hierin de wet.
Kinderen in de leeftijd 12 tot 16 jaar

Voor een coronavaccinatie is zowel de toestemming van de ouders/verzorgers als de toestemming van het kind nodig. Is het kind het niet eens met de beslissing van de ouders? Dan is de mening van het kind doorslaggevend. Het kind moet in het geval van een coronavaccinatie wel goed weten waar de vaccinatie over gaat. Er vindt altijd eerst een gesprek plaats met een arts.

Zie ook:

Jongeren vanaf 16 jaar Ben je 16 jaar of ouder? Dan mag je zelf beslissen of je je wilt laten vaccineren.
Als kinderen of jongeren vragen hebben over de coronavaccinatie Ben je jonger dan 23 jaar en heb je vragen over de coronavaccinatie? Die kun je stellen via de chat voor jongeren op www.jouwggd.nl. Dat kan ook anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

Alles over het gele boekje

Lees alles over het gele boekje op onze pagina: ggdkennemerland.nl/geleboekje

Na corona één prik genoeg

Laat je je vaccineren en heb je al corona gehad? Dan heb je aan één prik genoeg.

Wat moet ik doen als ik al COVID-19 heb gehad?

Wacht totdat je de uitnodigingsbrief thuis hebt ontvangen en maak telefonisch je vaccinatieafspraak via het telefoonnummer en de code in de brief. Geef daarbij aan dat je al corona hebt gehad. Het is voor je vaccinatiebewijs belangrijk dat de GGD hiervan op de hoogte is. Blijf dus niet zomaar weg van je tweede vaccinatie-afspraak.
Wat moet ik doen als ik niet zeker weet of ik corona heb gehad? Als je twijfelt of je wel corona hebt gehad, kan het geen kwaad om twee prikken te nemen.
Wat moet ik doen als ik al wel twee prikken gehad en eerder corona had? Het is niet erg als je al twee prikken hebt gehad terwijl je ook corona hebt gehad. Je hoeft dan niets te doen.

Uitleg prikafspraak

Heb je een uitnodiging gekregen voor een vaccinatie en heb je daar nog wat vragen over?
Bekijk de website Digisterker - uitlegprikafspraak.nl met video's over hoe dit werkt.

Soorten vaccins

Hoe werkt elk vaccin, hoeveel bescherming biedt het en wat zijn de mogelijke bijwerkingen? GGD Kennemerland vaccineert op dit moment alleen met het BioNTech/Pfizer-vaccin

Janssen vaccin
Janssen voor specifieke doelgroepen
Ik wil een Janssen-vaccin, hoe werkt dat?


AstraZeneca vaccin
Meer over het AstraZeneca vaccin

  BioNTech/Pfizer vaccin

Moderna vaccin
  Zie ook: Effectiviteit van de COVID-19-vaccins (RIVM)

Meer informatie

Information in English

vragen over de uitnodiging  
 • Wie vult de gezondheidsverklaring in? De gezondheidsverklaring wordt door jou zelf, eventueel met hulp van familie of andere mantelzorg, ingevuld. De gezondheidsverklaring wijst zichzelf.
 • Wat doe ik als ik bij een trombosedienst onder behandeling ben? Dan maak je een telefonische afspraak via het landelijk callcenter van de GGD voor vaccinatie. De callcentermedewerker plant voor de afspraak voldoende tijd in de toekomst en vraagt je om voorafgaand aan de vaccinatie contact op te nemen met de trombosedienst met de vraag of je gevaccineerd kan worden en of er nog maatregelen genomen moeten worden. Je wordt alleen gevaccineerd na contact met de trombosedienst.
 • Wat doe ik als ik antistollingsmedicatie gebruik? Dan mag je een afspraak maken voor vaccinatie op de GGD-vaccinatielocatie.
 • Hoe kom ik aan een medicatieoverzicht? Je kunt een medicatieoverzicht opvragen bij de apotheek.
 • Waarom zit er bij de uitnodiging geen toestemmingsverklaring voor landelijke registratie? In de uitnodiging zit geen toestemmingsverklaring. Je ontvangt wel een informatieblad over landelijke registratie. De callcentermedewerker van de GGD vraagt bij het maken van de afspraak aan de genodigde of je wel of geen toestemming geeft voor het doorsturen van gegevens naar het landelijke registratiesysteem. De GGD maakt hiervan een aantekening in je dossier. Deze mondelinge toestemming volstaat voor het mogen doorsturen van gegevens. De GGD vraagt ook toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met de huisarts.

  Zie ook: Vaccinatieregistratie bij het RIVM en uw privacy
  Prik tegen Corona in begrijpelijke taal

  Uitleg over vaccineren

  vaccinatie, prik corona, eenvoudige uitleg

  • Download de beelduitleg hieronder over de prik tegen corona. 

  vaccin, begrijpelijke taal

  Bezoek aan de vaccinatielocatie 

  Voor een veilig bezoek is het belangrijk dat je:

  • Een mondkapje draagt
  • 1.5 meter afstand houdt van anderen
  • Kleding draagt waarbij je je bovenarm makkelijk bloot kunt maken
  • De ingevulde gezondheidsverklaring meeneemt 
  • Als je medicijnen gebruikt, een medicatieoverzicht meeneemt
  • Een paspoort of identiteitsbewijs meeneemt
  • De afspraakbevestiging meeneemt
  • Ben je een zorgmedewerker? Neem dan ook de uitnodiging voor vaccinatie van je werkgever mee. 

  Blijf thuis als je klachten hebt die passen bij corona en laat je testen

  Route locatie Schiphol (zie afbeelding)

  Met de auto: Navigeer naar: P4 (langparkeren) Schiphol of naar Loevesteinse Randweg 110 op Schiphol. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 
  Met het openbaar vervoer: stap uit bij busstation Knooppunt Schiphol Noord. Je vindt de vaccinatielocatie op de plek waar ook de XL-teststraat is. 

  schiphol, paviljoen, xl-teststraat, vaccinatielocatie

  Tips voor ouderen

  Opties voor vervoer

  Het kan zijn dat het moeilijk is om naar de vaccinatielocatie te komen. Als je geen vervoer hebt naar de vaccinatielocatie kun je hulp vragen aan iemand die je kent. Je mag een begeleider meenemen. Daarnaast zijn er andere vrijwillige initiatieven en organisaties voor vervoer, zoals ANWB AutoMaatje. Als je weleens gebruikmaakt van gemeentelijke vervoersvoorzieningen of Valys-vervoer dan kun je deze gebruiken om naar de vaccinatielocatie te komen. Boek je rit dan zo snel mogelijk na het maken van de vaccinatieafspraak.

  Als vervoer regelen niet lukt

  Neem als het niet lukt om vervoer te regelen, contact op met telefoonnummer 0800-1351. Blijkt uit dat gesprek dat je alleen een vaccinatie aan huis kunt krijgen, maak dan een afspraak met je huisarts. Het kan in dat geval wel langer duren voordat je de vaccinatie krijgt. De huisarts moet namelijk een vaccin beschikbaar hebben. 

  Vaccineren tijdens de ramadan

  Meest gestelde vragen over vaccineren tijdens de Ramadan


  Hoe staat de Islam tegenover vaccineren?

  De Islam adviseert mensen om zich te laten behandelen bij ziekte. Door te vaccineren voorkom je ziektes en besmettingen. Op die manier bescherm je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving. De Islam vindt dat een belangrijke taak voor moslims om te doen. Het vaccineren blijft altijd een vrijwillige keuze.

  Is het vaccin halal?

  Ja, vaccins bevatten geen dierlijke bestandsdelen volgens fabrikanten. Dat wordt bevestigd door moslimgeleerden in Europa en wereldwijd. Ook zijn geleerden het erover eens, dat mocht een vaccin wel een dierlijk bestandsdeel bevatten, dat in dit soort gevallen, nood-breekt-wet geldt.

  Als ik me overdag laat vaccineren, verbreekt het mijn vasten?

  Nee, want het vaccin is niet voedend en daarmee blijft jouw vasten geldig.

  Als ik bijwerkingen ervaar door het vaccin, zal ik dan mijn vasten verbreken?

  De meeste mensen zullen geen of minimale bijwerkingen ervaren van het vaccin. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, koorts, misselijkheid, vermoeidheid, pijne prikplek. Als je het gevoel hebt dat tijdens het vasten, je klachten verergeren, dan is het toegestaan om het vasten te verbreken. Raadpleeg jouw huisarts als je twijfelt of het vasten veilig voor je is of raadpleeg jouw imam als je twijfelt over wanneer het verbreken van het vasten is toegestaan.

  Zal ik mijn vaccinatie-afspraak uitstellen tot na de Ramadan?

  Zolang je je goed voelt, is er geen medische of religieuze reden om een vaccinatie uitspraak uit te stellen tijdens het vasten.

  Veel kennissen en familieleden hebben hun eerste prik al gehad, kunnen we dan veilig samenkomen voor de iftar?

  Nee, het vaccin biedt pas volledige bescherming na toedienen van de tweede prik. En ook dan blijft het belangrijk om aan de huidige coronamaatregelen te houden. Dit is niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen belangrijk.

  Informatie zwangere vrouwen

  Ben je zwanger of wil je zwanger worden en vraag je je af of je gevaccineerd kan worden? Sinds eind april 2021 is er een verandering gekomen in het vaccinatieadvies aan zwangere vrouwen.

  Is het veilig om mij te laten vaccineren tegen het coronavirus tijdens de zwangerschap?

  Ja, als je zwanger bent kun je je laten vaccineren. Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna.