Geplaatst op: 20-08-2020 om 11:32 uur
Laatst gewijzigd op: 01-09-2020 om 13:30 uur

Veel gestelde vragen teststraat Schiphol

Vraag: Welke reizigers kunnen zich laten testen?
Antwoord: Op dit moment kunnen alle reizigers (ongeacht of ze klachten hebben) van door de GGD geselecteerde vluchten uit ‘oranje’ of ‘rode’ gebieden zich laten testen.

Reizigers uit een risicogebied met een vlucht die niet is geselecteerd maar zich wel willen laten testen kunnen zich melden bij de GGD-medewerkers bij de teststraat. Zij kunnen je meer informatie geven over de mogelijkheid om je te laten testen. 

Vraag: Waarom alleen reizigers uit code oranje gebieden en niet alle aankomende reizigers?
Antwoord: Omdat de kans groot is dat reizigers uit oranje landen de meeste blootstelling hebben gehad op het virus en dus het risico bestaat dat ze in Nederland het virus verspreiden.

Vraag: Hoe weet ik of mijn vlucht geselecteerd is? 

Antwoord: U wordt bij de gate aangesproken door medewerkers van de GGD. U ontvangt een flyer en wordt verwezen naar de teststraat.  

Vraag: Waarom kunnen niet alle reizigers uit rode en oranje gebieden zich laten testen op Schiphol.
Antwoord: Gemiddeld komen uit rode en oranje gebieden ongeveer 5.000 mensen per dag aan op Schiphol. Op dit moment is de teststraat berekend op het testen van ruimt 1.000 mensen per dag. We willen geen lange wachtrijen. Dat is niet alleen onplezierig voor de reiziger, maar we houden ook rekening met de veiligheid en gezondheid van iedereen. Zo geldt ook de anderhalve meter afstand in de teststraat. Het selecteren van vluchten helpt om overbelasting van de teststraat en lange wachtrijen te voorkomen. Daarnaast moeten we rekening houden met de beschikbare laboratoriumcapaciteit, immer alle afgenomen monsters moeten worden geanalyseerd.

Vraag: Wanneer kan iedereen uit ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden zich laten testen.
Antwoord: Met de minister is vooralsnog afgesproken dat de GGD ruim 1000 passagiers per dag a-symptomatisch test.  Dat gebeurt zeven dagen per week tussen 06:00 en 18:00 uur.

Vraag: Ik ben passagier van een niet- geselecteerde vlucht uit een ‘rood’ of ‘oranje’ gebied, maar ik wil me wel laten testen, kan dat dan?
Antwoord: Dat kan alleen als het op de teststraat rustig is en dat is helaas niet eenvoudig te voorspellen. Mocht het druk zijn op de teststraat dan krijgen reizigers van de geselecteerde vluchten voorrang. Ook hier geldt weer dat veiligheid en gezondheid op en rond de teststraat belangrijk is. Bovendien willen we wachtrijen voorkomen.  

Vraag: Stel ik kom uit een ‘rood’ of ‘oranje’ gebied, ongeacht of mijn vlucht geselecteerd is door de GGD, en ik kan/wil niet op de teststraat op Schiphol getest worden, kan ik dan bij de teststraat een afspraak maken om mij bij mijn eigen GGD te laten testen?
Antwoord: U kunt zich op dit moment alleen nog laten testen bij uw eigen GGD als u (milde) klachten heeft. Hiervoor kunt u een afspraak maken van het landelijke afsprakennummer 0800-1202.  

Vraag: Wat is het verschil tussen de teststraat op Schiphol en de teststraat van de GGD in mijn eigen regio?
Antwoord: Op Schiphol kan iedereen uit ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden zich laten testen, ook al heb je géén klachten. In de teststraat bij de GGD in de regio kunt u vooralsnog alleen terecht als u klachten heeft. Doel van het a-symptomatisch testen (dus ook als er geen klachten zijn) op Schiphol is om te achterhalen hoeveel mensen die geen klachten hebben tóch het virus bij zich blijken te hebben. Het is dus een manier om zo snel mogelijk te kunnen achterhalen of iemand het virus bij zich draagt om vervolgens maatregelen te kunnen nemen. Het RIVM, onderdeel van het ministerie van VWS, is geïnteresseerd in het effect van deze manier van testen.

Vraag: Als ik getest ben op de teststraat op Schiphol, moet ik dan ook in quarantaine?
Antwoord: Ja, iedereen die uit ‘rode’ of ‘oranje’ gebieden komt en Nederland als (tijdelijke) bestemming heeft, wordt dringend geadviseerd (thuis) 10 dagen in quarantaine te blijven. Ook als de uitslag van de test ‘negatief’ is! Is uw testuitslag ‘positief’ dan neemt de GGD uit uw regio contact met u op.

Vraag: Ik heb de afgelopen 14 dagen een oranje gebied bezocht. Wat betekent dit voor mijn quarantaineperiode?
Antwoord: Vanwege de incubatietijd van het coronavirus is het van belang dat u 10 dagen in thuisquarantaine blijft, óók wanneer uw testuitslag negatief is.
Zie voor actuele oranje gebieden: www.nederlandwereldwijd.nl/

Vraag: Na hoeveel tijd is de uitslag bekend?
Antwoord: Wij streven ernaar om u binnen 48 uur telefonisch op de hoogte te brengen. 
Heeft u DigiD? Dan kunt u uw testuitslag online bekijken en ontvangt u hierover een e-mail. Bij een positieve testuitslag wordt u gebeld door de GGD van uw woon- of verblijfsplaats.

Vraag: Mijn test is 72 uur geleden afgenomen en ik heb nog geen uitslag. Wat moet ik doen?
Antwoord: Neem contact op met de GGD van uw woon- of verblijfplaats.

Vraag: Ik verblijf korter dan 72 uur in Nederland. Wat moet ik doen als ik de uitslag niet binnen 48 uur heb?
Antwoord: Neem contact op met de GGD van uw woon- of verblijfplaats in Nederland.

Vraag: Is het verplicht om je te laten testen?
Antwoord: Het is niet verplicht, maar wel een dringend advies.   

Vraag: Moeten reizigers betalen voor de test?
Antwoord: Nee, de test is gratis.  

Vraag: Is de test alleen voor Nederlandse reizigers? Zo ja, waarom?
Antwoord: Voor iedereen die Nederland binnenkomt, dus ook buitenlandse reizigers.