Geplaatst op: 11-01-2024 om 13:41 uur
Laatst gewijzigd op: 19-02-2024 om 13:36 uur

HPV-vaccinatie

HPV is een afkorting voor het humaan papillomavirus. Dit is een besmettelijk virus waar je meestal niks van merkt. Als je HPV hebt, kun je - zonder dat je het weet - iemand anders besmetten. Niet iedereen wordt ziek van het HPV-virus, maar als je pech hebt kan het leiden tot kanker. Door je te laten vaccineren bescherm je je tegen verschillende soorten kanker.

Kanker door HPV

Acht op de tien mensen raken ooit in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek, meestal ruimt het lichaam het virus zelf weer op. Maar bij sommige mensen gebeurt dit niet en kan het virus na tien tot vijftien jaar kanker vooroorzaken. De bekendste vorm is baarmoederhalskanker. Maar je kunt van HPV ook kanker krijgen in de mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, penis en anus. 

Goed beschermd door vaccinatie

Met het HPV-vaccin ben je goed beschermd tegen verschillende soorten kanker. Meisjes worden al sinds 2010 gevaccineerd tegen HPV. Sinds 2022 krijgen ook jongens de kans om zich te beschermen tegen HPV-kanker. Je hebt twee prikken nodig waarbij een half jaar tussen de eerste en tweede prik zit. 

Rijksvaccinatieprogramma HPV-prikHPV-vaccinatie voor 10 tot 18 jarigen

Iedereen tot 18 jaar kan via het Rijksvaccinatieprogramma zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Meisjes én jongens worden in het jaar dat ze 10 jaar worden, uitgenodigd voor de HPV-prik.

HPV-vaccinatie jonge vrouwHPV-vaccinatie voor 18 tot en met 26 jarigen

In 2023 konden jonge mannen en vrouwen zich gratis laten vaccineren tegen HPV. Heb je in 2023 de 1e prik gehaald? Tot 1 juni 2024 kun je gratis de 2e prik halen bij de GGD. Nog geen eerste prik gehaald? Lees waar jij deze nog kunt halen. 

Vaccinaties op maatHPV-vaccinatie voor 27 jarigen en ouder

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je ook laten vaccineren tegen HPV? Dan kun je de vaccinatie halen via GGD Vaccinaties op Maat of door te bellen met 023-7891616. Je betaalt de vaccinaties dan wel zelf. Een overzicht van prijzen vind je op de website van GGD Vaccinaties op Maat.