Geplaatst op: 22-06-2021 om 12:40 uur
Laatst gewijzigd op: 24-05-2022 om 16:22 uur

Reizen en corona

Wil je op reis?

zon, boeken, parasolsReizen naar het buitenland tijdens de coronapandemie brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Houd er rekening mee dat de situatie snel kan veranderen (ook tijdens je reis). Bij een opleving van het virus kunnen landen strenge maatregelen nemen. Blijf alert en zorg dat je goed geïnformeerd bent over de coronaontwikkelingen. Bereid je reis goed voor, net als je terugkeer naar Nederland. 

Corona Certificaat

Sinds 1 juli 2021 kun je reizen met het EU Digitaal Corona CertificaatHet EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is een officieel coronabewijs dat het je makkelijker maakt om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Met het DCC kun je laten zien dat je:

  • een negatieve testuitslag hebt; 
  • gevaccineerd bent tegen COVID-19; of
  • dat je hersteld bent van corona. 

Dit werkt via de Coronacheck-app. Lees hieronder meer.

Zo reis je naar het buitenland

Controleer het reisadvies

Reis je buiten Nederland? Controleer voordat je boekt en ook voor vertrek het reisadvies van het land waar je naartoe wilt op Nederland Wereldwijd. Je gaat het meest veilig op vakantie naar landen met een geel (let op: veiligheidsrisico's) of groen (je kunt reizen) reisadvies. Reizen naar oranje of rode gebieden wordt afgeraden. Zie ook: Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Controleer de coronamaatregelen

In het buitenland kunnen andere regels gelden dan in Nederland. Bereid je reis daarom goed voor door van te voren de coronamaatregelen in het land waar je naartoe gaat te controleren.

Coronatest voor vertrek

Heb je voor het land waar je naartoe reist een coronatest nodig? Laat je dan testen voor vertrek bij een zelfgekozen aanbieder. Je kunt hiervoor niet terecht bij de GGD. Kijk op Testbewijs regelen als coronabewijs voor uw reis | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

*Een afspraak maken bij de GGD via coronatest.nl of het afsprakennummer 0800-1202 is dus niet mogelijk.

Coronacheck-app gebruiken

De Coronacheck-app gebruik je om je EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat je corona hebt gehad.

  • Download de Coronacheck-app op te smartphone of tablet. Heb je geen smartphone? Geen probleem, je kunt het bewijs ook op papier aanmaken
  • Upload je coronabewijs in de Coronacheck-app. Dit doe je door een QR-code aan te maken.
  • Geen smartphone? Upload de QR-code dan via de website: Coronacheck printbewijs. Je kunt het daarna uitprinten.
  • De QR-code die je hebt aangemaakt laat je bijvoorbeeld scannen als je het vliegtuig ingaat of wanneer je met de auto de grens overgaat.

Testbewijs (niet-GGD) uploaden
Je kunt de ophaalcode die je gekregen hebt bij de testlocatie, gebruiken voor het aanmaken van je coronabewijs als je een negatieve testuitslag had. 

Vaccinatiebewijs GGD uploaden
Wil je je vaccinatiebewijs uploaden? Hiervoor log je in met DigiDLet op: je vaccinatiebewijs wordt pas geldig vanaf 14 dagen na je volledige vaccinatie Pfizer/Moderna, en 28 dagen na je Janssen-prik). Ook de boostervaccinatie moet je handmatig uploaden in de Coronacheck-app, dat kan direct na het ontvangen van de booster. 

Geldigheid vaccinatiebewijs
Je 1e & 2e (of 1e Janssen-prik) is 270 dagen geldig. De boostervaccinatie is momenteel voor onbepaalde tijd geldig. 

Vaccinatiebewijs uit het buitenland
Heb je één of beide vaccinaties in het buitenland gekregen? Dan is het niet altijd mogelijk om een coronabewijs aan te maken voor je vaccinaties. Kijk op de website van de Rijksoverheid wat je mogelijkheden zijn voor een geldig coronabewijs: Vaccinatiebewijs na vaccinatie in het buitenland | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Herstelbewijs
Je herstelbewijs wordt automatisch zichtbaar in de Coronacheck-app door in te loggen met DigiD, als je niet langer dan 180 dagen en niet korter dan 11 dagen geleden een positieve uitslag van een coronatest had (antigeen of PCR-test) bij een professionele aanbieder en deze test is doorgegeven aan de GGD. Zie je het herstelbewijs niet en voldoe je hier wel aan? Bel dan met telefoonnummer: 0800-5090.

Let op: is je herstelbewijs verlopen? Dan heb je ofwel een negatieve test of een volledige coronavaccinatie nodig als coronabewijs. Laat je je vaccineren na het doormaken van corona? Geef dit dan telefonisch aan bij het maken van de vaccinatie-afspraak, anders kun je geen geldig coronabewijs aanmaken. Zie ook: Herstelbewijs regelen als coronabewijs | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Problemen met je coronabewijs
Vragen of problemen met je coronabewijs? Ga naar: Coronabewijs regelen: praktische problemen en oplossingen.

Technische problemen met de app
Kom je er niet uit met de techniek van de Coronacheck-app? Neem dan contact op met de Coronacheck-app via 0800-1421 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronacheck.nl.

Doe de quarantaine-check en zelftest bij terugkomst in Nederland

Wanneer je besmet raakt in het buitenland, kun je thuis anderen besmetten. Dit kan ook een andere variant zijn van het virus. 

  • De Quarantaine-check vertelt je wat je geregeld moet hebben voordat je (terug) naar Nederland reist. Zo weet je bijvoorbeeld of je bij terugkomst in Nederland 10 dagen moet thuisblijven. 
  • Doe ook een zelftest thuis om te controleren of je geen corona hebt opgelopen. 

Reizen naar landen buiten Europa

 Het coronabewijs werkt niet altijd via de Coronacheck-app als je naar landen buiten Europa reist. Lees meer over je je kunt voorbereiden: Reizen naar landen buiten Europa | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl

Contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor vragen over reizen zoals paspoorten, reisadviezen of legalisaties. Je kunt dit contactcenter ook bereiken in geval van nood.

Het telefoonnummer van het 24/7 BZ contactcenter is +31 247 247 247.

Reispoli van GGD Kennemerland

Voor meer informatie over je reis en mogelijke reisvaccinaties kun je terecht op onze reispoli: Gezond op reis | GGD Kennemerland
Maak telefonisch of online een afspraak om langs te komen. 

Meer weten over reisvaccinaties

Wil je weten naar welke landen een reisvaccinatie nodig is? Kijk op: GGDReisvaccinaties: daar kun je mee op reis! 

GGD Reist mee-app

Download ook de GGD Reist mee-app voor Apple of Android met reistips per land. 

Handige links