Geplaatst op: 22-06-2021 om 12:40 uur
Laatst gewijzigd op: 14-07-2021 om 14:06 uur

Reizen en corona

Wil je op reis deze zomer?

zon, boeken, parasolsReizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie. Bereid je dus goed voor.

Vanaf 1 juli kun je reizen met het EU Digitaal Corona Certificaat.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is een officieel coronabewijs dat het je makkelijker maakt om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. 

Met het DCC kun je laten zien dat je:

 • een negatieve testuitslag hebt; 
 • gevaccineerd bent tegen COVID-19; of
 • dat je hersteld bent van corona. 

Dit werkt via de Coronacheck-app. Lees hieronder meer.

Zo reis je deze zomer

Controleer het reisadvies

Reis je buiten Nederland? Controleer voordat je boekt en ook voor vertrek het reisadvies van het land waar je naartoe wilt op Nederland Wereldwijd. Je kunt alleen op vakantie naar landen met een geel (let op: veiligheidsrisico's) of groen (je kunt reizen) reisadvies. Zie ook: Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Gratis coronatest voor reizigers

Ben je nog niet (volledig) gevaccineerd tegen COVID-19? Laat je testen voor vertrek. GGD Kennemerland test van 1 juli t/m 31 augustus reizigers op de XL-Testlocatie bij P4 op Schiphol. Deze test is gratis. Vanaf twee weken voor vertrek kun je een afspraak maken. 

Een afspraak maken kan alleen telefonisch via 0800-5005*, bereikbaar 7 dagen per week van 8.00-20.00 uur. Je krijgt in principe binnen 30 uur de uitslag van de test, maar de GGD is niet aansprakelijk bij een te late testuitslag. Je hebt DigiD nodig om een afspraak te kunnen maken. 

*Een afspraak maken via coronatest.nl of het afsprakennummer 0800-1202 is dus niet mogelijk. 

Meer informatie hierover: Gratis coronatest voor reizigers.

Coronacheck-app gebruiken

De Coronacheck-app gebruik je om je EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) te uploaden. Dit is dus ofwel een vaccinatiebewijs, een bewijs van een negatieve testuitslag, of een herstelbewijs nadat je corona hebt gehad.

 • Download de Coronacheck-app op te smartphone of tablet. Heb je geen smartphone? Geen probleem, je kunt het bewijs ook op papier aanmaken
 • Ben je getest door de GGD of wil je je vaccinatiebewijs uploaden? Hiervoor log je in met DigiD.
 • Ben je getest bij een andere locatie dan de GGD? Dan kun je de ophaalcode die je gekregen hebt, gebruiken voor het aanmaken van het coronabewijs. Zie ook onze info over testen voor toegang
 • Heb je een herstelbewijs nodig nadat je corona hebt doorgemaakt? Vanaf 1 juli is het herstelbewijs automatisch zichtbaar in de Coronacheck-app door in te loggen met DigiD, mits je niet langer dan 180 dagen en niet korter dan 12 dagen geleden een positieve uitslag van een coronatest (PCR-test) bij GGD Kennemerland had. Zie je het herstelbewijs niet en voldoe je hier wel aan? Bel dan met telefoonnummer: 0800-5090.
 • Upload je coronabewijs in de Coronacheck-app. Dit doe je door een QR-code aan te maken.
 • Geen smartphone? Upload de QR-code dan via de website: Coronacheck printbewijs. Je kunt het daarna uitprinten.
 • De QR-code die je hebt aangemaakt laat je bijvoorbeeld scannen als je het vliegtuig ingaat of wanneer je met de auto de grens overgaat.

Problemen met je coronabewijs
Vragen of problemen met je coronabewijs? Ga naar: 
Coronabewijs regelen: praktische problemen en oplossingen.

Technische problemen met de app
Kom je er niet uit met de techniek van de Coronacheck-app? Neem dan contact op met de Coronacheck-app via 0800-1421 (gratis). Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur. Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronacheck.nl.

Controleer de coronamaatregelen

In het buitenland kunnen andere regels gelden dan in Nederland. Bereid je reis daarom goed voor door van te voren de coronamaatregelen in het land waar je naartoe gaat te controleren.

Doe de quarantaine-check en laat je testen bij terugkomst in Nederland

Wanneer je besmet raakt in het buitenland, kun je thuis anderen besmetten. Dit kan ook een andere variant zijn van het virus.

 • De Quarantaine-check vertelt je wat je geregeld moet hebben voordat je (terug) naar Nederland reist. Zo weet je bijvoorbeeld of je bij terugkomst in Nederland 10 dagen moet thuisblijven. 
 • Het is belangrijk dat je je laat testen op COVID-19 als je terugkomt van vakantie, ook wanneer je volledig gevaccineerd bent of al een COVID-infectie hebt doorgemaakt. Wanneer je terugkomt uit een rood of oranje gebied is het laten zien van een negatieve COVID-19-testuitslag verplicht (voor iedereen van 13 jaar of ouder). Maar ook als je uit een geel of groen gebied terugkomt, is het verstandig je te laten testen. Dit kun je bij de GGD laten doen of via een zelftest. Zie ook ggdkennemerland.nl/coronatest.

Handige links

Contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken

 Het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor vragen over reizen zoals paspoorten, reisadviezen of legalisaties. Je kunt dit contactcenter ook bereiken in geval van nood.

Het telefoonnummer van het 24/7 BZ contactcenter is +31 247 247 247.