Geplaatst op: 17-08-2022 om 09:43 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2022 om 18:43 uur

Monkeypox (Apenpokken)

Monkeypox (apenpokken) is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en erg vervelend.

Monkeypox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven. De GGD test mensen met klachten, geeft advies en start binnenkort met een vaccinatiecampagne.

Zo herken je monkeypox

Als je monkeypox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Testen op monkeypox (apenpokken)

  • Bel je huisarts als je denkt dat je monkeypox (apenpokken) hebt. Je huisarts kan overleggen met de GGD of je getest moet worden op monkeypox bij de GGD. Indien nodig, kun je meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op monkeypox getest. Je krijgt de uitslag meestal binnen 48 uur.
  • Als je vermoedt dat je ook een soa hebt opgelopen, kun je ook zelf naar het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) bellen om een afspraak maken. Je wordt dan behalve op monkeypox ook op soa getest. Het aantal plaatsten hiervoor is beperkt.
  • Het is belangrijk dat zodra je vermoedt dat je monkeypox hebt, je direct naar huis gaat en contact met andere personen vermijdt.
  • Als uit de test blijkt dat je monkeypox hebt, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. Je krijgt ook adviezen en leefregels voor de tijd dat je besmettelijk bent. Door snel te handelen bij klachten kun je ervoor zorgen dat je het virus niet doorgeeft aan de mensen om je heen.

Vaccinatiecampagne

De selectiecriteria voor wie in aanmerking komt voor het vaccin zijn geformuleerd door het ministerie van VWS en het RIVM. Als GGD gebruiken we een eigen databestand om uitnodigingen te versturen aan de mensen die bij ons bekend zijn. Zo worden de personen bereikt die de grootste kans op besmetting lopen. Het gaat dan om:

  • Als eerste: iedereen die geregistreerd staat bij het Centrum voor Seksuele Gezondheid of bij de huisarts als Prepgebruiker (of die hiervoor op de wachtlijst staat).
  • Daarna: personen die leven met HIV (die geregistreerd staan). 

Monkeypox-vaccinatie 

Van 2 september tot voorlopig 31 oktober 2022 kun je op de volgende dagdelen en locaties een afspraak maken voor een Monkeypox-vaccinatie:

  • Maandagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur in Velsen-Noord, Concordiastraat 28. 
  • Vrijdagochtend tussen 9.30 en 11.30 uur in Haarlem, IJsbaanlaan 4a.

Persoonlijke uitnodiging voor vaccinatie

Iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie ontvangt een persoonlijke uitnodiging van GGD Kennemerland. De eerste uitnodigingen versturen wij in augustus 2022. Zonder persoonlijke uitnodiging kom je op dit moment niet in aanmerking voor een vaccinatie.

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Heb je vragen over monkeypox? Bel dan naar het informatienummer 088-7674020
bereikbaar van ma. t/m vrij. van 08.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Information in English