Geplaatst op: 17-08-2022 om 09:43 uur
Laatst gewijzigd op: 09-11-2023 om 14:15 uur

Mpox

Mpox is een virusinfectie. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar het is wel besmettelijk en erg vervelend.

man gayMpox verspreidt zich het makkelijkst via intensief huid-op-huidcontact. Denk aan intiem contact als zoenen, vrijen en seks. De meeste mensen genezen binnen enkele weken vanzelf. In de tussentijd kunnen zij het virus wel doorgeven. Als GGD testen wij mensen met klachten, geven we advies én vaccinaties tegen Mpox.

Op dit moment is de vaccinatiecampagne tegen Mpox gestopt. 

Vaccineren tegen Mpox

Vaccineren is belangrijk om infecties met, en verspreiding van Mpox zoveel mogelijk te beperken. Het vaccin dat je krijgt wordt ook tegen de normale pokken gebruikt. Je komt in aanmerking voor dit vaccin als je als man het meeste risico loopt om apenpokken te krijgen. 

Voorwaarden vaccinatie Mpox

Ben jij een man die seks heeft met mannen? Of ben je transgender en ben je bijvoorbeeld sekswerker? Lees dan vooral verder. Je komt in aanmerking voor de vaccinatie als één of meerdere van de volgende situaties op jou van toepassing is:

  • Je gebruikt hiv-PrEP of staat op de wachtlijst voor hiv PrEP
  • Je hebt het afgelopen half jaar meer dan 10 seksuele partners gehad
  • Je bezoekt sekslocaties en/of seksfeesten en/of je doet aan groepsseks
  • Je hebt hiv en je wordt bij controles getest op hepatitis C. 

Zo herken je Mpox

Als je Mpox hebt, krijg je vaak eerst last van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren of vermoeidheid. Deze klachten beginnen 5 tot 21 dagen nadat je het virus kreeg. Na een paar dagen krijg je uitslag die zich over je lichaam en gezicht kan verspreiden. De uitslag begint met vlekken die veranderen in blaasjes die uiteindelijk indrogen.

Testen op Mpox

  • Bel je huisarts als je denkt dat je Mpox hebt. Je huisarts kan overleggen met de GGD of je getest moet worden op Mpox bij de GGD. Indien nodig, kun je meestal dezelfde dag of de dag erop terecht en wordt dan alleen op Mpox getest. Je krijgt de uitslag meestal binnen 48 uur.
  • Als je vermoedt dat je ook een soa hebt opgelopen, kun je ook zelf naar het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) bellen om een afspraak maken. Je wordt dan behalve op Mpox ook op soa getest. Het aantal plaatsten hiervoor is beperkt.
  • Het is belangrijk dat zodra je vermoedt dat je Mpox hebt, je direct naar huis gaat en contact met andere personen vermijdt.
  • Als uit de test blijkt dat je Mpox hebt, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. Je krijgt ook adviezen en leefregels voor de tijd dat je besmettelijk bent. Door snel te handelen bij klachten kun je ervoor zorgen dat je het virus niet doorgeeft aan de mensen om je heen. 

Meestal niet gevaarlijk

Het is voor het eerst dat er een Mpox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. Je kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken genees je vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Heb je vragen over Mpox? Bel dan naar het informatienummer 023-7891631
bereikbaar van ma. t/m vrij. van 08.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Information in English