Geplaatst op: 14-01-2022 om 11:45 uur
Laatst gewijzigd op: 20-01-2022 om 16:29 uur

Steeds inspelen op veranderende omstandigheden

Sinds 2014 werkt Coby Hendrikse als vakspecialist bij het team Opleiden, Trainen en Oefenen. Ook is Coby actief binnen de GHOR-crisisorganisatie als Hoofd Ondersteuning geneeskundige zorg (HON).Coby Hendrikse

Wat doe je als OTO-vakspecialist?

‘Ik werk wekelijks 26 uur binnen het team Opleiden, Trainen en Oefenen, een team van vijf mensen. We proberen steeds een gevarieerd programma te maken voor alle geneeskundige crisisfunctionarissen. Doel is om hun vakkennis bij te houden en te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen. Ik werk sinds 13 jaar voor de Veiligheidsregio. Ik begon in 2008 bij het team Multidisciplinair Opleiden, Trainen en Oefenen van het Veiligheidsbureau (VBK)’.

Is dat bij de GHOR heel anders?

‘Ja, want de witte zorgketen is een heel eigen wereld. En bij de GHOR kan ik meer de diepte in en heb ik met andere externe partners te maken. Belangrijkste overeenkomst is dat je altijd goed met andere partijen moet samenwerken om een oefening van de grond te krijgen. Anders dan brandweer of politie hebben we als GHOR geen grote groepen eigen medewerkers om onze trainingen en oefeningen te bemensen’.

Wat is interessant aan je baan?

‘Ik heb steeds met veel verschillende mensen te maken en kan me inhoudelijk in thema’s verdiepen zoals Scenariodenken of Team Resource Management (TRM). Het werk is heel afwisselend. Je probeert daarin steeds vernieuwende vormen te vinden om een oefening spannend te houden. Van nature ben ik een planner. En dat komt bij OTO goed van pas. Plannen helpt ook bij een crisis. Want ook in sterk veranderende omstandigheden helpt plannen en structureren. Zo krijg je greep op de zaken. Naast kennis proberen we ook vaardigheden over te dragen. En inzicht in wat ieders rol is tijdens een crisis’.

Wat doe je dan als HON tijdens een crisis?

‘Dan ben je echt de spin in het web als rechterhand van de Algemeen Commandant Geneeskundige Zorg. In geval van een GRIP-inzet bij een groot incident met veel slachtoffers geef je leiding aan het actiecentrum GHOR. Dat is spannend. Want geen inzet is hetzelfde. Essentieel in mijn rol is om voldoende goede, actuele kennis en netwerken te hebben binnen de regionale zorgketen’.

Wat merk je nu in je werk van de pandemie?

‘Grote uitdaging is en blijft hoe we steeds kunnen en moeten schakelen van fysiek onderwijs naar onlineonderwijs. Vaak hebben fysieke trainingen echt meerwaarde zoals de ETS-trainingen voor crisisfunctionarissen. ETS staat voor Emergo Train System, een trainings- en oefenmethodiek om op een interactieve manier een crisisscenario met veel slachtoffers te simuleren. Afgelopen maanden deden we deze oefeningen voor het proces PSH, Psycho-sociale Hulpverlening. Zo’n oefening is nauwelijks effectief via Teams. Omdat we nu nog sporadisch en heel beperkt bij elkaar komen worden die fysieke bijeenkomsten extra gewaardeerd. Het blijven momenten waarop deelnemers zelf ervaren hoe een crisis kan verlopen. En hoe je onder druk met allerlei lopende procesafspraken omgaat en inspeelt op onverwachte knelpunten. En je werkt even echt samen met collega-crisisfunctionarissen die je in het dagelijkse werk niet of nauwelijks tegenkomt. Dat draagt ook bij aan een sterkere crisisorganisatie. Hopelijk is er in de loop van 2022 weer meer mogelijk aan fysieke trainingen/oefeningen’, besluit Coby Hendrikse.

Coby geeft uitleg bij ETS
Coby Hendrikse aan het werk als ETS-trainer.