Nieuws
Geplaatst op: 18-04-2024 om 12:40 uur
Laatst gewijzigd op: 18-04-2024 om 12:46 uur

Meer kinderen op gezond gewicht, maar het moet beter

Er zijn meer kinderen met een gezond gewicht in Kennemerland dan in eerdere jaren. Het aantal kinderen met overgewicht is iets meer dan 12%, terwijl het in voorgaande jaren boven de 13% lag. Deze lichte daling van overgewicht is goed nieuws, maar het moet beter. Blijvende aandacht voor gezond gewicht is nodig, want het doel van het Nationaal Preventieakkoord, maximaal 9,1% overgewicht in 2040, is nog niet in zicht.

Meetgegevens van Jeugdgezondheidszorg

Ieder jaar worden kinderen uit groep 2, groep 7 en klas 2 uitgenodigd door de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor een regulier preventief gezondheidsonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt ook de lengte en het gewicht van het kind geregistreerd. Door het volgen van de gezond gewicht gegevens van kinderen komen we iets te weten over een aspect van de gezondheid van de kinderen. Als de BMI (kg/m2) van een kind boven de 25 is, is er sprake van overgewicht. Boven de 30 is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Hoewel een gezond gewicht niet altijd betekent dat een kind optimaal fit is, weten we dat overgewicht en ondergewicht een signaal kunnen zijn voor risico’s op de langere termijn. Kinderen met overgewicht lopen een groter risico om later een hoge bloeddruk of diabetes te krijgen.
 

Meer kinderen op gezond gewicht

In de factsheet ‘Gezond Gewicht’ staat beschreven dat 86% van de kinderen in schooljaar 2022-2023 op gezond gewicht is. Van de kinderen die niet op gezond gewicht zijn, heeft 12,1% overgewicht en 1,9% ondergewicht. Het percentage overgewicht bij kinderen in Kennemerland is in 2022-2023 licht gedaald ten opzichte van eerdere jaren en ligt ook lager dan de jaren voor Corona. In eerdere jaren lag het percentage altijd hoger dan 13%. In regio Kennemerland zijn er iets meer meisjes met overgewicht (12,3%) dan jongens (11,8%). Verder zijn er verschillen tussen leeftijdsgroepen te zien, waarbij er meer kinderen met overgewicht zijn bij de oudere leeftijdsgroepen ten opzichte van de kinderen uit groep 2. De grootste verschillen zijn te vinden tussen de gemeenten in onze regio. In de gemeenten Heemstede (6,1%) en Bloemendaal (5,8%) is het percentage kinderen met overgewicht het laagst, terwijl in Heemskerk (17,0%) en Beverwijk (15,8%) het overgewichtpercentage het hoogst is.
 

Aanpak overgewicht

Overgewicht is na roken de belangrijkste oorzaak van ziekten in Nederland. De doelstelling vanuit het Nationaal Preventieakkoord is dan ook om overgewicht onder jongeren naar maximaal 9,1% te krijgen in 2040. Hoewel er voor het eerst in jaren een lichte daling in het overgewicht te zien is in Kennemerland, is dit doel nog niet behaald. Het is dus belangrijk om hierop te blijven inzetten. Een ongezonde leefstijl zoals een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging of slaap, en een ongezonde omgeving spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht. Vaak gaat het om een optelsom van diverse factoren als teveel (aanbod van) ongezond eten, weinig beweging en buitenspelen, een laag inkomen en wonen in een wijk met een laag sociaaleconomische positie. Daarom is voor een succesvol overgewichtbeleid een lokale integrale aanpak nodig, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de kinderen zelf, maar ook naar de omgeving waarin ze opgroeien (thuis, school, werk, wijk, zorg). GGD Kennemerland adviseert daarbij om vooral te focussen op de wijken waar overgewicht het meest voor komt.
 

Meer informatie over het onderzoek

De factsheets over deze cijfers van regio Kennemerland en de negen afzonderlijke gemeenten zijn te vinden in de Gezondheidsatlas van GGD Kennemerland op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl. Vragen? Mail onderzoek@ggdkennemerland.nl
 

Drie kinderen buiten aan het picknicken met fruit