Nieuws
Geplaatst op: 22-04-2024 om 08:57 uur
Laatst gewijzigd op: 22-04-2024 om 09:18 uur

Week van de Teek: doe de tekencheck!

Van 22 t/m 26 april is het weer de Week van de Teek. In deze week vragen verschillende organisaties aandacht voor de risico’s van tekenbeten en hoe je deze kunt voorkomen. Ook GGD Kennemerland vraagt hier aandacht voor, want teken kunnen ziekten overdragen zoals de ziekte van Lyme en heel soms ook tekenencefalitis (TBE). Ben je in het ‘groen’ geweest? Controleer jezelf goed op tekenbeten!

Over de teek

Een teek lijkt op een heel klein plat spinnetje en leeft van bloed. Teken zijn er het hele jaar door, maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober met een piek in juni. Wanneer een teek zich vastbijt in je huid lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van het bloed is dit puntje na een paar dagen een bolletje op je huid, zo groot als een erwt en bruin tot grijs van kleur.

Controleer jezelf!

Ben je in de natuur geweest? Doe de tekencheck. Kijk vooral goed achter je oren, rond de haargrens in de nek, langs de randen van je ondergoed, in je liezen, in je oksels, in je bilspleet en in je knieholtes. Heb je een tekenbeet gevonden? Verwijder hem zo snel mogelijk. Doe dit met een puntig pincet of een speciale tekentang of –kaart. 

Ziekte van Lyme 

Eén op de 5 teken draagt een bacterie die de ziekte van Lyme overdraagt. Deze ziekte komt voor in Nederland en andere landen op het noordelijk halfrond. Op de tekenradar kun je zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Ook kun je hier een melding doen wanneer je in Nederland bent gebeten door een teek.

Zo voorkom je een tekenbeet

  • Blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas
  • Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen)
  • Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET 
  • Wees extra alert bij kamperen aan de bosrand en langs de omzoming van een camping 

Bezoek GGD Kennemerland in het Nationaal Park Zuid Kennemerland

Ook in de regio Kennemerland komen teken voor. Teken vind je vooral in bossen, duinen en hoog gras. Zo ook in het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Om bezoekers in het park te informeren over teken en tekenbeten, vind je collega’s van de GGD op woensdagmiddag 24 april in het bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Kom jij ook langs?