Nieuws
Geplaatst op: 18-03-2024 om 15:46 uur
Laatst gewijzigd op: 18-03-2024 om 16:10 uur

"En ze leefden niet even lang en gelukkig"

Met deze titel luidt expertisecentrum Pharos vandaag de week van de gezondheidsverschillen in. Het is goed dat hier aandacht voor is, want iemand die in armoede leeft gaat gemiddeld 7 tot 8 jaar eerder dood en wordt gemiddeld 25 jaar eerder ziek dan iemand met een hoog inkomen.

Ook in Kennemerland bestaan grote verschillen in gezondheid en leefstijl tussen mensen die moeilijk en makkelijk kunnen rondkomen, zo blijkt uit de data van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen. Inwoners van Kennemerland die moeilijk kunnen rondkomen voelen zich minder gezond en hebben vaker fysieke gezondheidsproblemen, mentale klachten en een ongezonde leefstijl dan inwoners die wel goed kunnen rondkomen. Die verschillen zijn al (minstens) tien jaar zichtbaar.

Bekijk alle cijfers van het onderzoek in deze factsheet op www.gezondheidsatlaskennemerland.nl

Experiment wijkaanpak Rookvrij Leven voor Iedereen

Een deel van de gezondheidsverschillen wordt veroorzaakt door roken. Kennemerlandse inwoners die moeilijk kunnen rondkomen, roken drie keer vaker dan inwoners die geen moeite hebben om rond te komen. Daarom heeft GGD Kennemerland in twee aandachtswijken in onze regio een experiment opgezet met de wijkaanpak Rookvrij Leven voor Iedereen. Zo zijn we in het Beverwijkse/Heemskerkse Oosterwijk en de Haarlemse wijk Schalkwijk samen met het sociaal werk, bewoners en wijkprofessionals aan de slag gegaan om te onderzoeken wat in deze wijken werkt om mensen te helpen om te stoppen met roken. Wat we zien is dat het helpt als er op een laagdrempelige manier gesproken kan worden over roken, dit doen we door inwoners in te zetten als ‘rookvrij ambassadeurs’. Deze wijkbewoners zijn zelf gestopt met roken en kennen de wijk en de mensen. Ook wijkprofessionals gaan het gesprek over roken aan. Daarnaast ondersteunt het creëren van rookvrije plekken de boodschap om te stoppen met roken.

Lees meer over het programma Een rookvrij leven voor iedereen.

two-older-men-city-chatting-together