Nieuws
Geplaatst op: 13-02-2024 om 16:12 uur
Laatst gewijzigd op: 13-02-2024 om 16:17 uur

GGD Kennemerland en Huidfonds bundelen krachten voor KWF project Zonbescherming aan de kust

GGD Kennemerland tekent als eerste strategische partner de sponsorovereenkomst Zonvenant van het Nationaal Huidfonds. Het is een startschot van het KWF project ‘Zonbescherming aan de kust’ om inwoners beter te beschermen tegen huidkanker.

De GGD Kennemerland heeft samen met GGD Hollands Noorden en GGD Zeeland ruim € 2 miljoen financiering van KWF voor een 4-jarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen inwoners van de Noord-Hollandse kustgemeenten beter worden beschermd tegen huidkanker. Langs de Noord-Hollandse kust komt deze vorm van kanker namelijk bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKNL.

Met het toegekende bedrag wordt vanaf de zomer van 2024 tot en met 2028 ingezet op een betere zonbescherming. Denk aan zonnebrandpalen en – dispensers, zonnebrandcrème en ook voorlichtingsmateriaal en schaduwdoeken. Ook wordt er door professionals voorlichting gegeven aan verschillende doelgroepen langs de kustlijn, zoals mensen die buiten werken, buitensporters en strand bezoekers.

"Het is van groot belang dat wij ons als GGD blijven inzetten voor betere zonbescherming om huidkanker terug te dringen. Het ondertekenen van het Zonvenant is hierin een belangrijke stap. Het is belangrijk om niet alleen in te zetten op ‘smeren,’ maar ook op ‘weren’ en ‘kleren.’ Samen kunnen we onze krachten bundelen en bewustwording creëren over het belang van zonbescherming.” aldus Ciska Scheidel, Directeur Publieke Gezondheid Kennemerland.

Het Zonvenant is een interventie van het Nationaal Huidfonds in het kader van #StopHuidkanker!, Als strategisch partner ondersteunt GGD Kennemerland de preventie van huidkanker in brede zin.

Ondertekening KWF project zonbescherming