Nieuws
Geplaatst op: 22-02-2024 om 09:00 uur
Laatst gewijzigd op: 22-02-2024 om 09:05 uur

Aandacht voor de impact van gordelroos

Je hebt vast wel eens van gordelroos gehoord. Maar wat is dat eigenlijk voor ziekte en hoe herken je het? Gordelroos is volgens de Gezondheidsraad een ernstige aandoening en heeft een behoorlijke impact op iemands leven. Daarom is er van 26 februari t/m 3 maart aandacht voor gordelroos tijdens de Gordelroos Bewustwordingsweek.

Wat is gordelroos?

Een op de vier mensen krijgt ooit te maken met gordelroos. Het is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes. Als je ouder wordt, veroudert ook je afweersysteem en neemt de kans toe dat je gordelroos krijgt. 

Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt en kan ineens weer actief worden. Iedereen die ooit waterpokken heeft gehad kan het krijgen. Vaak gaat gordelroos vanzelf over. Toch kan gordelroos heel pijnlijk zijn en soms langer duren door zenuwpijn. Deze pijn kan maanden of in sommige gevallen jarenlang aanhouden in de vorm van brandende pijn of tintelingen, overgevoeligheid bij aanraking, warmte of kou.

Verhalen met elkaar delen

Tijdens de bewustwordingsweek krijgt gordelroos een gezicht en wordt het bespreekpaar gemaakt. Want de impact en gevolgen van gordelroos kunnen groot, maar ook onzichtbaar zijn. Verhalen van anderen horen en je eigen ervaring kunnen delen, kan opluchten – ook voor naasten. 

Meer weten?