Nieuws
Geplaatst op: 06-12-2023 om 13:49 uur
Laatst gewijzigd op: 06-12-2023 om 13:56 uur

Verwarm je huis veilig, voorkom koolmonoxidevergiftiging

De dagen worden korter en de temperaturen gaan omlaag. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Veel huizen in Nederland hebben nog een CV-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Is de installatie niet goed aangesloten of onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf? Dan is er een groter risico op koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxidevergiftiging
Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. Je ruikt, proeft en ziet het niet. Maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Vaak komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie. Bijvoorbeeld een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.

Wil je meer weten over koolmonoxide? Wat de klachten zijn en wat je moet doen bij klachten? Klik hier