Nieuws
Geplaatst op: 04-12-2023 om 11:23 uur
Laatst gewijzigd op: 04-12-2023 om 16:54 uur

Handvatten voor ouders over vapen en snus gebruik onder jongeren

We ontvingen veel signalen dat ouders zich zorgen maken over de verontrustende ontwikkelingen rondom vapen. Om ondersteuning en handvatten te bieden, heeft team Gezonde School Kennemerland de belangrijkste informatie en adviezen voor ouders gebundeld in een nieuwsbrief. Deze is via de scholen verspreid naar ouders.

Het is je vast ook niet ontgaan, de alarmerende cijfers: Vapen en snus-gebruik blijkt steeds populairder onder jongeren van 12 tot 25 jaar. Bijna net zoveel jongeren vapen als roken (Trimbos-instituut, 2023).

Twee handen vol vapes in verschillende kleuren

Het idee dat jongeren maar beter kunnen experimenteren met een e-sigaret dan met een tabakssigaret klopt niet: tweederde van de vapende jongeren rookt. Zij worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen uit de tabakssigaret én uit de vape. Inmiddels heeft Artsen Slaan Alarm  een indrukwekkend campagnefilmpje gemaakt over het belang van het gesprek van ouders met hun kinderen over vapen.

Alleen samen kunnen we een verschil maken:  Met ouders die over vapen in gesprek gaan met hun kinderen, een verbod op de smaakjes en hippe kleurtjes, Tiktok-influencers inzetten voor een anti-vape boodschap én een school die hier effectief aandacht aan besteedt.

Team Gezonde School, GGD Kennemerland. 

Gezonde School met logo