Nieuws
Geplaatst op: 03-11-2023 om 09:35 uur
Laatst gewijzigd op: 20-02-2024 om 13:34 uur

Nog niet volledig gevaccineerd tegen HPV? Stel je prik niet langer uit!

De tijd begint te dringen voor wie nog geen HPV-prik heeft gehaald, maar dat wel wil. Jongvolwassen (tot 27 jaar) hebben nog tot 1 juni 2024 de tijd om hun vaccinatieserie, bestaande uit twee prikken, gratis af te maken. Ze moeten dan wel hun eerste HPV-prik in 2023 hebben gehaald, want tussen de eerste en tweede prik moet minimaal vijf maanden zitten. Heb je de eerst prik inmiddels binnen? Stel dan ook je tweede prik niet onnodig uit. HPV-prik beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Jaarlijks krijgen in Nederland ruim 1.600 mensen kanker door HPV (humaan papillomavirus). HPV kan onder andere kanker in de mond- en keelholte, anus, baarmoederhals of penis veroorzaken. Vaccinatie maakt de kans op een HPV-besmetting voor jezelf en je intieme contacten aanzienlijk kleiner en beschermt tegen verschillende soorten kanker. Op advies van de Gezondheidsraad kreeg in 2023 iedereen tot en met 26 jaar die nog niet gevaccineerd was tegen HPV, een uitnodiging om dat alsnog te doen.

Twee prikken nodig

Om langdurig beschermd te zijn tegen HPV, heb je twee prikken nodig. En tussen die twee prikken moet minimaal 150 dagen (vijf maanden) zitten. Daarom kun je de tweede prik pas krijgen als de eerste prik vijf maanden of langer geleden is. Na 1 juni 2024 is de HPV-prik voor jongvolwassenen niet meer gratis. Haal je de eerste prik na 2023? Dan kun je pas na 1 juni 2024 de tweede prik halen en moet je die zelf betalen. Dit kost ongeveer € 175 per prik.

Wacht niet te lang met de 2e prik

Heb je je eerste prik al binnen? Dan krijg je automatisch na ongeveer een half jaar van ons een bericht om een afspraak te maken voor je tweede prik. Stel ook deze prik niet uit, want in 2024 kun je de prik op minder plekken halen. Bovendien kun je vanaf 2024 niet meer online een afspraak maken, maar moet je contact opnemen met de GGD.

Maak die afspraak

Een afspraak maken voor de HPV-vaccinatie kan online via www.hpvafspraak.nl of telefonisch via 0800–1608. Telefonisch zijn er soms meer afspraak opties beschikbaar. Bekijk ook onze pagina over de HPV-campagne voor jongvolwassenen.

hpv poster jongvolwassenen