Nieuws
Geplaatst op: 13-09-2023 om 15:41 uur
Laatst gewijzigd op: 14-09-2023 om 10:46 uur

Najaarsronde coronaprik start op 2 oktober

Op 2 oktober start de coronaprik najaarsronde. Dit heeft demissionair minister Kuijpers van VWS aangekondigd. De campagne is bedoeld voor mensen die meer kans hebben om ernstig ziek te worden door corona. Zij kunnen alleen op afspraak terecht bij de GGD-priklocaties. GGD Kennemerland en de andere GGD’en in Nederland voeren de campagne uit.

Voor wie is de coronaprik?

Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona kunnen dit najaar de coronaprik halen. Dit zijn:

  • mensen van 60 jaar en ouder
  • mensen van 18 tot en met 59 jaar oud die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen
  • volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen
  • zwangere vrouwen

Ook zorgmedewerkers met patiënt- en/of cliëntcontact kunnen de coronaprik halen.

60 plussers ontvangen uitnodigingsbrief vanaf 19 september

Alleen mensen van 60 jaar en ouder ontvangen vanaf 19 september een persoonlijke uitnodigingsbrief van het RIVM om de coronaprik te halen. De andere doelgroepen ontvangen die brief niet en kunnen zelf een afspraak maken bij de GGD via planjeprik.nl.

Zelf afspraak maken via planjeprik.nl vanaf 16 oktober

Vanaf 16 oktober kunnen de andere doelgroepen een afspraak maken om een coronaprik te halen. Dit zijn mensen tussen de 18 en 59 jaar die ook een griepprik mogen halen, medisch hoog risicogroepen, zorgmedewerkers en zwangeren.

Het maken van een afspraak kan eenvoudig en 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl. Mensen zonder DigiD kunnen vanaf dan tijdens kantooruren bellen met 0800-7070 om een afspraak te maken.

Prikken op afspraak kan tot eind december 2023

Ook mensen die niet tot de doelgroep behoren, maar vanwege een gezinslid met een kwetsbare gezondheid of op advies van een behandelend arts toch een coronaprik willen halen, kunnen een afspraak maken via planjeprik.nl. Het is voor alle genoemde doelgroepen tot eind december 2023 mogelijk om de coronaprik op afspraak te halen.

Coronaprik ook in 2024 beschikbaar voor zwangere vrouwen en medisch hoog risicogroepen

Zwangere vrouwen en mensen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen (bijvoorbeeld mensen met een niet goed werkend afweersysteem) kunnen de coronaprik het hele jaar door halen, ook in 2024.

Prikken zonder afspraak later dit jaar bekend

Later dit najaar kunnen mensen ook zónder afspraak naar de priklocaties van de GGD’en komen. Wanneer en waar dat kan, is dan te zien op prikkenzonderafspraak.nl.

Coronaprik najaarsronde van 2022 loopt tot 15 september 2023

Iedereen die tot de doelgroepen van de najaarscampagne in 2022 behoort, kan nu nog tot en met 15 september een afspraak voor een coronaprik bij de GGD maken. Deze mensen kunnen dan - uitsluitend op afspraak - tot 1 oktober 2023 naar een GGD-priklocatie komen en krijgen het huidige vaccin. Vanaf de start van de nieuwe najaarsronde op 2 oktober aanstaande, wordt er geprikt met het meest actueel beschikbare vaccin.

Bekijk het overzicht met vaccinatielocaties en openingstijden in Kennemerland. Voor vragen is ons klantcontactcentrum bereikbaar via 023 789 1631. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur.

Lees het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.