Nieuws
Geplaatst op: 01-08-2023 om 08:48 uur
Laatst gewijzigd op: 01-08-2023 om 09:01 uur

Column: Pride

Maandag 31 juli stond, bij Veiligheidsregio Kennemerland – waar ook de GGD onderdeel van is – in het teken van de 8e editie van de Pride at the Beach. Deze optocht is minder bekend dan de Pride van Amsterdam, maar niet minder belangrijk. Pride is een viering, maar tegelijkertijd ook een protest.

Pride werd in 1970 voor het eerst georganiseerd in New York en was een demonstratie naar aanleiding van de Stonewall rellen, die op 28 juni 1969 plaatsvonden in de wijk Greenwich Village. Toen na jaren van treiteringen en geweldpleging door de politie de beroemde homokroeg The Stonewall Inn met harde hand werd ontruimd, was voor de bezoekers de maat vol.

Emancipatiebeweging

De rellen worden gezien als het startsein van de hedendaagse emancipatiebeweging voor LHBTIQA+-rechten. In 2023, zijn er gelukkig grote stappen gezet, maar aandacht blijft nodig. Leden van de gemeenschap worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie, stigmatisatie, verminderde acceptatie, vooroordelen en ongelijkheid op verschillende gebieden, zoals werk, onderwijs en gezondheidszorg. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.

Een kwetsbare groep

Dat blijkt ook uit ons eigen onderzoek. Van alle deelnemers aan de jongvolwassenen gezondheidsmonitor 2022 uit GGD-regio Kennemerland geeft 20% aan zich te identificeren als lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer of anders (LHBTQ+). Zij zijn vanuit gezondheidsperspectief een kwetsbare groep: 70% heeft last van psychische klachten c.q. mentale gezondheidsproblemen. Dit is 24% meer ten opzichte van jongvolwassenen uit Kennemerland die zich niet als LHBTQ+ identificeren.

Verandering en gelijke behandeling

Voor ons als organisatie is het dan ook vanzelfsprekend om bij Pride at the Beach aanwezig te zijn. Door Pride te vieren en te ondersteunen, dragen we bij aan een wereld waarin liefde, tolerantie en acceptatie centraal staan. Het biedt een gelegenheid om deze kwesties aan te kaarten, en een oproep te doen voor verandering en gelijke behandeling. GGD Kennemerland onderstreept zo het belang om mentaal welbevinden te bevorderen. Ik hoop van harte dat jullie deze boodschap samen met ons ondersteunen.