Nieuws
Geplaatst op: 09-08-2023 om 09:08 uur
Laatst gewijzigd op: 09-08-2023 om 09:12 uur

Column Mentale Gezondheid

Hoe mentaal gezond ben jij en is jouw omgeving? Met die moeilijke vraag sloot ik mijn vorige column over mentale gezondheid af. Mentale gezondheid is een ingewikkeld onderwerp, maar we kunnen er echt niet om heen. We maken ons allemaal wel eens zorgen of hebben negatieve gevoelens. Dat is heel normaal. Onze geestelijke gezondheid kan soms namelijk net zo grillig zijn als het weer.

Ikzelf heb daar zeker ook mee te maken. Dit bijvoorbeeld in mijn werk; In mijn vorige functies en ook nu als Directeur Publieke Gezondheid. De druk van een verantwoordelijke functie kan soms overweldigend zijn. Ik heb echter geleerd dat het oké is om mij te laten coachen en te praten over mijn gevoelens. Dit heeft mij geholpen om veerkrachtiger te zijn en een goed mentaal evenwicht te behouden.

Zorg voor je geestelijke welzijn

Net zoals we voor ons lichaam zorgen door gezond te eten en te bewegen, is het ook belangrijk om voor onze geestelijke welzijn te zorgen. Praat met iemand die je vertrouwt als je je verdrietig, gestrest of boos voelt. Het delen van je gevoelens kan echt helpen. Voor mijzelf helpt sporten als uitlaatklep ook heel goed, of even lekker op muziek mijn energie kwijt raken om juist nieuwe energie te krijgen.

Écht contact & beschikbare hulp

Ik begrijp dat niet iedereen dezelfde kansen heeft in het leven. Sommigen kunnen het financieel moeilijk hebben, wat extra stress met zich mee kan brengen. Weet echter dat er hulp beschikbaar is, zelfs als je geen geld hebt om naar een dure therapeut te gaan. De gemeente, maar ook allerlei andere lokale organisaties, bieden goede ingangen. Het feit dat we continu online zijn en in verbinding staan met elkaar kan ook stress veroorzaken. Probeer een balans te vinden tussen het online zijn en echt contact met mensen om je heen. Het is goed om af en toe afstand te nemen van een scherm.

Laten we ervoor zorgen dat niemand zich alleen voelt in zijn of haar geestelijke gezondheidsuitdagingen. We kunnen elkaar steunen door te luisteren, vriendelijk te zijn en elkaar te helpen als dat nodig is.