Nieuws
Geplaatst op: 26-06-2023 om 11:26 uur
Laatst gewijzigd op: 26-06-2023 om 12:29 uur

Vakantie in de natuur

Juni is de maand waarin je het meeste kans hebt op een tekenbeet. Wees daarom extra alert in juni, maar ook tijdens de zomervakantie! Teken kunnen ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme en Tekenencefalitis (TBE).

Dus ga je kamperen of maak je een mooie wandeling in bijvoorbeeld de Kennemerduinen? Doe dan daarna de tekencheck!
 

Voorkomen is beter dan genezen!

Zo voorkom je een tekenbeet:

  • Blijf op de paden en loop niet door hoog gras of struikgewas;
  • Draag bedekkende kleding (lange broek, broekspijpen in de sokken, stevige schoenen);
  • Smeer de onbedekte huid in met een insectenwerend middel met minimaal 30% DEET;
  • Wees extra alert bij kamperen aan de bosrand en langs de omzoming van een camping;

Ga je op reis naar het buitenland?

Een vaccinatie tegen TBE kan aangeraden worden. Maak hiervoor een afspraak op onze reispoli. De teek in Nederland Voorafgaand aan je vakantie of je uitstapje in de natuur kun je op de website Tekenradar.nl zien hoe actief de teken in Nederland zijn. Ook kun je hier een melding doen wanneer je in Nederland bent gebeten door een teek.
 

Wat te doen bij een tekenbeet?

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen vóórdat je de teek verwijdert. Verwijder de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar. Als een stukje van de kop achter blijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
  • Ontsmet pas daarna het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

Tip

Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar je gebeten bent op en/of omcirkel het plekje op de huid.
 

Let op!

Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet in de eerste paar dagen na de beet is een normale huidirritatie. Wordt dat plekje niet groter en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans zeer klein dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme. Wordt de plek groter, ga dan naar de huisarts.

Twee tenten in de natuur