Nieuws
Geplaatst op: 26-06-2023 om 15:25 uur
Laatst gewijzigd op: 26-06-2023 om 15:40 uur

Column: Een nieuwe mentaliteit

In een wereld waar verandering de enige constante is lijkt het soms alsof de zorgsector, maar ook wij, die aanspraak maken op zorg, achterblijven. De aanbieders lijken gevangen in concurrentie wie de beste en goedkoopste zorg kan leveren, en wij blijven vasthouden aan oude gewoonten om bij het eerste het beste een beroep te doen op gespecialiseerde zorg. Als we blijven doen wat we deden, krijgen we wat we kregen.

De zorgsector raakt oververhit omdat er onvoldoende menskracht zal zijn om alle vraag te beantwoorden. Ook raken wij steeds teleurgesteld omdat we niet krijgen waarop we hadden gerekend en de prijs hoger wordt. Laten we eerlijk zijn: dat is geen duurzame aanpak. Om de zorg voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te houden, is een drastische verandering van mentaliteit vereist.

Deel je kennis

Om te beginnen bij de aanbieders zelf. Stop met het beconcurreren van elkaar, maar sla de handen ineen en deel je kennis. Door samen te werken, kunnen we efficiëntere zorgpaden creëren en de beste zorg leveren aan degenen die het nodig hebben. Het is een verschuiving van het "ieder voor zich" naar het "samen voor iedereen" principe.

Wij maken het verschil!

Echter, verandering komt niet alleen vanuit de zorgsector. Een mentaliteitsverandering bij ons zelf is net zo belangrijk. Als individuen moeten we de moed hebben om het verschil te willen maken, om verantwoordelijkheid te nemen voor onze gezondheid en welzijn. Dit betekent niet alleen passief afwachten tot we ziek worden en zorg nodig hebben, maar proactief streven naar een gezonde levensstijl en preventieve maatregelen nemen. En als we ons dan ergens zorgen over maken, eerst eens zelf op onderzoek uitgaan. Er is inmiddels veel informatie beschikbaar die ons kan helpen een beeld te vormen van wat er met ons aan de hand is en wat we daar aan kunnen doen. Als we het dan nog niet goed weten, is er altijd nog de weg naar de huisarts of een andere zorgaanbieder.

Doorbreken van tradities

Het realiseren van die o zo belangrijke mentaliteitsverandering vergt moed en inzet van ons allemaal. Het vraagt om het doorbreken van tradities. Een aantal van jullie zal daar het voortouw in moeten nemen om zo steeds meer mensen te inspireren. Eerst zelf kijken of hetgeen waar we ons zorgen over maken een simpele oplossing kent, of door stappen te zetten om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Dit bijvoorbeeld door te stoppen met roken, meer te bewegen of ons alcoholgebruik te matigen. Het zal weerstand opleveren, maar het is nodig. We inspireren elkaar door voorbeeldgedrag. Laat zien en horen dat het kan en dat je jezelf met een andere leefstijl beter kunt voelen.

Laten we samenwerken en verandering omarmen. De toekomst van de zorg ligt in onze handen. Laten we ervoor zorgen dat we de toekomst tegemoet treden met een nieuwe mentaliteit, vastberadenheid en de moed om het verschil te maken. Met hoop op een gezondere en meer verbonden samenleving.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.