Nieuws
Geplaatst op: 13-06-2023 om 17:05 uur
Laatst gewijzigd op: 13-06-2023 om 17:15 uur

Column: De zomer in aantocht

Terwijl ik dit schrijf zijn de weersvooruitzichten een stuk beter dan we de laatste tijd gewend zijn. De lente bleef toch een beetje kwakkelen. De wind die veel uit het noorden kwam was daar debet aan. Als we dan eindelijk meer zon gaan zien, stemt ons dat vrolijk. We gaan er meer op uit. In veel opzichten is de zomer goed voor ons.

Nu is dit geheel in stijl met wat wij als GGD doen: net als je denkt dat het leuk is, komen wij met een waarschuwend vingertje. Zon is heerlijk, maar zoals met alles is teveel niet goed. Te lange blootstelling aan de zon vormt een risico op huidkanker. Het is daarom belangrijk dat we ons beschermen door ons goed in te smeren.

Rol van gemeenten

Het is mooi om te zien dat gemeenten – al dan niet in samenwerking met andere partners – hier enerzijds verantwoordelijkheid in nemen door inwoners te waarschuwen tegen de risico’s om te lang in de zon te zijn, maar daarnaast ook praktische maatregelen treffen om ons tegen te lange blootstelling te beschermen. In de kustgemeenten zijn bijvoorbeeld op diverse plekken “smeerpalen” geplaatst waar bezoekers aan de kust zonnebrandcrème kunnen tappen. Een mooi initiatief!

Bewustzijn in de natuur

Het buitenleven brengt nog wat meer narigheid met zich mee. Wanneer we ons meer bevinden in de natuur, lopen we het risico tegen wat ongedierte aan te lopen. Teken en een invasie aan rupsen laten zich op hetzelfde moment ook buiten zien en kunnen voor veel ongemak, maar ook voor gezondheidsrisico’s zorgen. Wees je daarvan bewust. Draag in een lommerrijke omgeving kleding die voldoende bedekt, zodat je de kans om gestoken te worden vermindert. Let op als je iets voelt op de huid en laat er bij twijfel even naar kijken.

Voldoende drinken

De zomer brengt ook soms hoge temperaturen met zich mee. Hierbij is het nodig om regelmatig en voldoende te drinken. Ons lijf heeft op dat punt goede verzorging nodig. Dat geldt voor iedereen, maar voor kwetsbare ouderen in het bijzonder. Heb daar oog voor. Voor meer informatie en adviezen verwijs ik graag naar de website van GGD Leefomgeving.

Column van Directeur Publieke Gezondheid Bert van de Velden.